Dvě úžasné vizualizace, které potvrzují to co říkám celá léta

6. 6. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty
 
Čím menší obec, tím méně efektivní správa - tedy tím větší procento rozpočtových příjmů sežerou na vlastní provoz. A to ať už se jedná o odměny zastupitelů nebo platy personálu.

I když je tam značný rozptyl obec od obce, tak lze odvodit, že medián malých obcí (100-300 obyvatel) je někde na 20% této "režie", zatímco u měst nad 10 000 je to okolo 6%.

Zajímavý je mimochodem i ta šíře rozptylu: jsou tu desítky obcí, které "sežerou" na platy a odměny zastupitelstev i hrubě přes 50% celkového rozpočtu - a nikdo s tím nic nenadělá, protože přece "samospráva, co si zvolí, to má!"

 
To že efektivita je ve škále a specializace, věděl už Henry Ford a Tomáš Baťa. My jdeme zpět: cestou "malých dílniček", kde jeden člověk dělá všechno. Velké úřady se stovkami lidí jsou - jakkoli to možná vypadá kontraintuitivně - mnohonásobně větší než ty maličké.

Benchmarking!

Bráníme se dělat přísná hodnocení, "mohla by z toho být zlá krev". Takže máme dobrou krev - přece jsme kamarádi a musíme si pomáhat - ale mrháme miliardama.

Obrovský rozptyl ukazuje, jak moc zde chybí benchmarking. Obce i města mají velmi podobný rozptyl činností, tedy i jejich časovou a finanční náročnost. Kde jsou rozdíly, mají důvod a dají se zohlednit - třeba některá obec vlastní odpadovou či svozovou společnost, některá zřizuje sociální zařízení, jiná ne a podobně. (Náklady na tyto "dcery" jsou ale v nich, není to součást obce, tam může být jen drobná supervize). Takže obec o dané velikosti a šíři gescí utratí 35% příjmů za režie, velmi podobná obec sto kilometrů daleko pak 10%. Vadí to někomu? Měří to někdo?

Benchmarking obcí přitom existuje (a netýká se jen těchto nákladů - benchmarkovat lze mnoho dalšího), je třeba na https://www.bi2005.cz/. Kolik že je v něm zapojených obcí? 84. Kolik jich máme celkem? Přes 7 000. Takže pár bílých vran, ostatní černé.

Řešení, které se nabízí, ale nikdo ho neprosadí

Kolo za nás už vymysleli a ověřili jinde, my fakt nemusíme. Jsme jediná země v Evropě s takto neuvěřitelně rozdrobenou samosprávou; všude jinde už přišli na to, že násobně efektivnější je sloučit úřad se ZACHOVÁNÍM výdajů podle počtu obyvatel (čili: centrální "střediskový" úřad spravuje, řídí, vyřizuje agendu, členské obce existují a "střediskový" úřad na ně ze zákona alokuje peníze podle počtu obyvatel. Výsledkem je VÍCE peněz do malých obcí a nemožnost "sobeckého" stahováí si peněz u té centrální.

Ale tohle u nás neprojde! Aby nám, hrdým rodákům z Javořiny, poroučeli ti vypití idioti ze sousední Bučiny, kteří žerou psy? Jen přes naše mrtvoly!

(Zdroj: https://twitter.com/skvrnami/status/1664568159733526529, je tam i zdrojový kód pro analýzu z monitor.statnipokladna.cz, můžete si s tím hrát dle libosti).



1
Vytisknout
4192

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2023