Zelenskyj: Apelujeme na svět: Lidé v zaplavené, Rusy okupované části Chersonu naléhavě potřebují mezinárodní pomoc! Jde jim o život!

8. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Zelenskyj je šokován, že svět lidem v okupované zaplavené části Chersonské oblasti nenabídl vůbec žádnou pomoc:

"Situace v okupované části Chersonské oblasti je naprosto katastrofální. Okupanti prostě nechali lidi v těchto hrozných podmínkách. Bez záchrany, bez vody, jen na střechách v zaplavených obcích. A to je další záměrný zločin Ruska: poté, co teroristický stát způsobí katastrofu, maximalizuje i škody z ní.

Nyní potřebujeme jasnou a rychlou reakci světa na to, co se děje. Nelze ani s jistotou stanovit, kolik lidí na dočasně okupovaném území Chersonské oblasti může zemřít bez záchrany, bez pitné vody, bez potravin, bez lékařské péče. Naše armáda a speciální služby zachraňují lidi, jak je to jen možné, navzdory ostřelování.

Je však třeba vyvinout rozsáhlé úsilí.

Potřebujeme, aby se mezinárodní organizace, například Mezinárodní výbor Červeného kříže, okamžitě zapojily do záchranné operace a pomohly lidem v okupované části Chersonské oblasti. Každý člověk, který tam zemře, je rozsudkem nad stávající mezinárodní architekturou a mezinárodními organizacemi, které zapomněly, jak zachraňovat životy. Pokud nyní v oblasti této katastrofy není žádná mezinárodní organizace, znamená to, že vůbec neexistuje, že není schopna fungovat. Všechny příslušné výzvy ze strany Ukrajiny a naší vlády jsou na místě."



30530

Stručná anatomie současného českého boje s komunismem

8. 6. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Piráti odvolali z vedení strany členku, která se hlásí k některým ideologickým principům komunismu. Česká digidiskusní aréna se toho chytila se stejnou vervou, s jakou se chlápci v hospodě chápou fotbalu.

Nepřestává mě fascinovat, kterak chtějí Češi bojovat s komunismem, klidně na úkor snahy řešit aktuální, skutečné problémy. Pojďme si krátce rozebrat, co je vlastně toho příčinou:

1) Trauma: Pro mnoho starších lidí, kteří jsou nepochybně hluboce hodnotově orientovaní, je trauma z komunismu trvalé a nedá se s tím nic moc udělat, pokud nedokážou sami zreflektovat, že se dějiny posunuly dál a že jde o historicky vyloučenou formu společenské smlouvy. Většinou reagují mantrou o komunistických zločinech, násilí a justičních vraždách. Ano, to je historická pravda, která se ukázala jako přítomná všude tam, kde došlo k aplikaci utopicky nepřirozeného, k totalitě jednoznačně tendujícího systému (komunismu sovětského typu). Jenže je to historie a trvat na tom, že jde o vitální nebezpečí, je podobné, jako když člověk, kterému vyhořel dům a přišel o všechno, uvidí zapálenou sirku.

 20165

Má-li ČSSD zachránit levici, musí vzít voliče Babišovi útokem zleva

8. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Všímám si v poslední době, že se zase začíná hovořit o České straně sociálně demokratické. Dokonce její neviditelný předseda Šmarda se nedávno objevil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Už dlouho tvrdím – a je to v zásadě banální fakt – že bývalý elektorát ČSSD nyní volí Babiše a že pokud se chce tato strana vrátit k moci, musí se utkat s Babišem.

 20383

Ruská agrese na Ukrajině: první mrtví při zaplavení Chersonské přehrady; jaderný dozor OSN posílí přítomnost v Záporožské elektrárně

8. 6. 2023

čas čtení 12 minut

 

- Volodymyr Zelenskyj navštívil Chersonskou oblast, kterou postihly povodně po zničení přehrady Nová Kachovka.

Je známo, že na Ukrajinou kontrolovaném břehu Dněpru zemřeli tři lidé, zatímco okupační úřady na levém břehu uvedly, že zahynulo nejméně pět osob.

Ukrajinský prezident ve svém příspěvku na Telegramu napsal:

"Pracovní cesta do Chersonské oblasti. Koordinační schůzka k likvidaci následků likvidace přehrady Kachovské vodní elektrárny.

    Bylo projednáno mnoho důležitých otázek. Operativní situace v regionu v důsledku katastrofy, evakuace obyvatelstva z potenciálních záplavových zón, likvidace mimořádné situace způsobené výbuchem přehrady, organizace podpory života v zaplavených oblastech. Také vyhlídky na obnovu ekosystému regionu a operační vojenská situace v oblasti umělé katastrofy.

    Je důležité vyčíslit škody a vyčlenit finanční prostředky na odškodnění obyvatel postižených katastrofou a vypracovat program kompenzace ztrát nebo přemístění podniků v rámci Chersonské oblasti."

- Pět mrtvých v důsledku záplav v okupované Nové Kachovce 

Pět lidí zemřelo v důsledku záplav po zničení vodní elektrárny Kachovka, informuje agentura Tass s odvoláním na Ruskem dosazeného starostu okupované Nové Kachovky.

- Volodymyr Litvinov, vedoucí okresní správy Beryslav v Chersonské oblasti, uvádí, že kvůli stoupající hladině řeky Inhulets hrozí záplavy dále do vnitrozemí. Napsal to na Telegram:

Litvinov při výčtu několika obcí u Kalinivského, které je od samotného Dněpru vzdáleno asi 35 km, varoval: "Kvůli zaplavení mostu není možné cestovat do obce Zapovit. Voda se dostává do blízkosti domů obyvatel."

- Ruští vojáci se zachraňují na stromech:



Wagnerův kanál na Telegramu navrhuje bombardováním zničit přehradu u vodní nádrže nad Kyjevem

8. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Proč je situace s výbuchem přehrady Kachovská MVE tak krásná? Vysvětluji. V této válce budeme mít vždy jeden hlavní trumf, který můžeme použít proti Chochlům [Ukrajincům]. A není to ani jaderná zbraň. Je to  kyjevská přehrada. Malá tenká přehrada, který zadržuje miliony tun vody, jež se okamžitě vyvalí na Kyjev a spláchne tyto Augiášovy chlévy do kanalizace. Hráz je stará, prohnilá a zrezivělá. Mnoho střel nevydrží. Statisíce Kyjevanů, zejména těch, kteří žijí na nízkém levém břehu, nejspíš okamžitě zemřou. Kyjev se z této katastrofy nikdy nevzpamatuje. Jsem si jist, že tato přehrada je časovanou bombou, jejíž časovač už začal tikat. Díky SSSR za tento trumf v rukávu.


 20383

Ruské síly střílejí na ukrajinské záchranáře, kteří se snaží dostat k lidem uvězněným v zátopami postižených oblastech okupovaného Chersonu

8. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

KYJEV - Ruské síly střílejí na ukrajinské záchranáře, kteří se snaží dostat k lidem uvězněným v zátopami postižených oblastech okupovaného Chersonu po zničení přehrady Nová Kachovka, uvedl   ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Jakmile se je naši pomocníci pokusí je zachránit, je na ně stříleno," řekl Zelenskyj s odkazem na snahy dostat se k obyvatelům měst na Ruskem okupovaném břehu řeky Dněpr, které byly zaplaveny záplavovou vodou poté, co výbuchy v úterý  zničily přehradu. Záplavová voda podle Kyjeva ohrožuje 80 osad na ukrajinské i Ruskem okupované straně řeky.

"Umírají lidé, zvířata," řekl Zelenskyj. "Ze střech zaplavených domů lidé vidí plavat utopené lidi. To je vidět i na druhé straně. Je velmi těžké dostat lidi z obsazené části Chersonské oblasti. Když se je naše jednotky snaží je dostat ven, okupanti na ně z dálky střílejí."

 18655

Jedině trvalý dialog mezi znepřátelenými velmocemi může předejít fatálnímu konfliktu

8. 6. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Konfrontační kurz mezi USA a Čínou, který s nástupem Joea Bidena do prezidentského úřadu nabral plných obrátek, lze s trochou štěstí a vůle mediovat, než bude pozdě. Washington nyní dává najevo, že je ochoten jednat s Pekingem a Moskvou o tom, jak zvládnout rizika vyplývající z jaderného zbrojení, což je bezesporu rozumný krok. Čína v reakci na apel Washingtonu uvedla, že je otevřená komunikaci s Bílým domem, neboť případný konflikt mezi USA a Zemí středu by byl katastrofou pro celý svět. Washington však podle Pekingu musí jednat upřímně a doložit svá tvrzení konkrétními kroky, aby mohly být vztahy mezi oběma supervelmocemi náležitě urovnány. Znamená to tedy, že přední světoví lídři konečně pochopili explozivní povahu rizika, jež lidstvu hrozí, pokud spolu budou velmoci i nadále soupeřit? 

Žena by měla podle tradičních hodnot mlčet, paní Jochová…

8. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Paní Jochová, jedna z hlavních bojovnic proti manželství pro všechny, řekla v rozhovoru pro Seznam, že by jí ani tak nevadilo, kdyby ženy neměly volební právo, protože by to právo za ni přece vykonával manžel. Za volební právo žen by na barikády nešla, naopak za tradiční manželství prý ano.

Myslím, že tím je řečeno všechno: ta paní žije mentálně zcela mimo tuto civilizaci. Navíc sama vážně porušuje zvyklost tradičních společností: žena se veřejně nevyjadřuje.



Rozhovor Britských listů 605. Jde Česká republika do kopru?

5. 6. 2023

čas čtení 1 minuta



Chceme také někdy slyšet nějaké hlasy odjinud než jen z Prahy! V Havířově (ne v Praze!) jsou měsíční náklady na bydlení za dvoupokojový byt 18 000 Kč. O tom, jak se Česká republika propadá do insolvence a jak proti tomu čeští politikové zřejmě nejsou schopni udělat nic, nemajíce vůbec žádnou strategii pro hospodářský a politický rozvoj země, mluví Jan Čulík s Petrem Harašímem, komentátorem Britských listů z Orlové.

Pozn. red.: Upřesnění: Pan Haraším řekl v rozhovoru, že ta částka 18 000 Kč je nájem. Dodává k tomu:  Možná jsem se špatně vyjádřil,  nicméně ona částka cca 18 tisíc je za nájem a energie. Je to ta částka, která se uvádí na žádost o příspěvek na bydlení, takže bychom mohli říct raději náklady na bydlení. Navíc teď jsou ještě doplatky za teplo, takže se částka nebezpečně blíží 20 tisíc měsíčně. Jde o byt ve čtvrtém patře bez výtahu a jde o byt 2 plus 1, čili obývák, ložnice a kuchyň. Byt patří oné Bakalově bývalé skupině dnes Heimstaden, která je pověstná svými cenami a ne moc kvalitou bydlení.
Mladá rodina s jedním dítětem tak dává za bydlení cca 60 až 70 procent z příjmů a jak jsem říkal, příspěvek na bydlení zatím není, je dána žádost a čeká se už víc než dva měsíce.



 16879

Některé členské země NATO možná vyšlou své vojáky na Ukrajinu, varuje bývalý šéf aliance

8. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Podle Anderse Rasmussena jsou na summitu NATO nutné bezpečnostní záruky a cesta k Ukrajiny členství v NATO, aby se zabránilo eskalaci situace


Skupina členských zemí NATO může být ochotna vyslat na Ukrajinu vojáky, pokud členské státy včetně USA neposkytnou Kyjevu na summitu aliance ve Vilniusu hmatatelné bezpečnostní záruky, uvedl bývalý generální tajemník NATO Anders Rasmussen.

 19475

Státy EU, které odmítají přijímat uprchlíky, budou muset zřejmě platit až 20 000 eur za každého jednotlivého odmítnutého migranta

8. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 
V Lucemburku se budou projednávat plány, jejichž cílem je spravedlivější rozdělení odpovědnosti za uprchlíky přicházející do Evropy


Země EU, které odmítnou přijmout migranty nebo žadatele o azyl, by podle radikálních návrhů, jejichž cílem je zmírnit tlak na země v první linii, včetně Itálie a Řecka, mohly platit až 20 000 eur za jednoho každého odmítnutého uprchlíka.

Ministři vnitra z 27 členských států se ve čtvrtek zúčastní krizového zasedání v Lucemburku, aby projednali dva klíčové návrhy včetně relokačního systému pro více než 100 000 migrantů ročně.

30873

Podle premiéra Fialy má ČR garance, že důl Turow nepoškozuje životní prostředí

8. 6. 2023

čas čtení 10 minut

tisková zpráva Fridays for Future

Správní soud ve Varšavě 31. května rozhodl, že těžba uhlí na dole Turów může ohrozit životní prostředí. Polské ministerstvo životního prostředí totiž letos v únoru těžbu v Turówě povolilo až do roku 2044. Polský premiér Mateusz Morawiecki navíc uvedl, že Polsko důl nezavře a udělá vše, aby fungoval až do daného roku.

Česko má podle premiéra Petra Fialy ale garance, že důl nepoškozuje zájmy České republiky a zájmy našich občanů. Tímto tvrzením oponuje nejen polským soudům, a jen nás utvrzuje v tom, že pro něj klimatická krize není prioritním tématem. Premiér se očividně rozhodl i přes tvrzení polských soudů držet za jedno s polskou vládou, proti které před pár dny protestovalo půl milionu lidí.

V Polsku způsobili katoličtí fanatici smrt další těhotné ženy

8. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

V Polsku mezitím zemřela další žena poté, co jí v nemocnici neprovedli potrat, aby jí zachránili život, protože plodu stále tlouklo srdce.

Nyní přestala bít dvě srdce.

Dobrá práce, katoličtí fanatici, kteří nenávidí ženy.





 16478

David Sirota: Bidenovo "velké vítězství" v otázce dluhového stropu silně poškodí pracující

8. 6. 2023

čas čtení 5 minut

AMY GOODMAN: Posloucháte relaci Democracy Now/¨! U mikrofonu je Amy Goodman.

Prezident Joe Biden podepsal dohodu o dluhovém stropu, která odvrací historickou platební neschopnost Spojených států. Ve svém prvním projevu z Oválné pracovny Biden prohlásil, že přijetí této rozpočtové dohody bylo klíčovým krokem.

AMY GOODMAN: Progresivisté, kteří se postavili proti této nadstranické dohodě, se odvolávali na nové škrty, které budou provedeny v klíčových sociálních programech, a na náročnější požadavky na práci pro některé příjemce potravinových lístků. Klimatičtí aktivisté označili legislativu za "špinavou dohodu", protože ruší Národní zákon o politice životního prostředí a urychluje schválení a výstavbu plynovodu Mountain Valley Pipeline přes Západní Virginii a Virginii; plynovodu, který je oblíbeným projektem mocného konzervativního demokratického senátora za Západní Virginii Joea Manchina.

Kritické hlasy mezitím tvrdí, že lobbisté zabránili tomu, aby návrh zákona o dluhu obsahoval daňové reformy a zrušení daňových škrtů pro osoby s vysokými příjmy.

 17799

Etnický konflikt v Kosovu: Rozetnutí gordického uzlu

8. 6. 2023

čas čtení 7 minut

V děsivě komplikované politice západního Balkánu je přinejmenším jedna věc naprosto jasná: bez přítomnosti západních vojsk a hrozby vojenské intervence NATO by se velká část regionu vrátila k etnickým válkám z 90. let. Pokud o tom existovaly nějaké pochybnosti, měly je rozptýlit poslední střety mezi Srby a Albánci v severním Kosovu, míní Anatol Lieven.

Desítky milionů lidí v USA dostaly výstrahu před zhoršenou kvalitou ovzduší, protože kouř z lesních požárů v Kanadě se šíří na jih

8. 6. 2023

čas čtení 4 minuty


Východní státy USA včetně New Yorku, Massachusetts a Connecticutu vydaly výstrahy,   v Kanadě hoří stovky požárů



Desítky milionů lidí ve Spojených státech byly ve středu varovány ohledně kvalityovzduší, protože kouř z kanadských požárů se šířil na jih a v některých největších městech země zbarvil oblohu do kalné hnědé barvy a nasytil ovzduší škodlivým znečištěním.

23812

Počet instalací fotovoltaických panelů v Německu dosáhl tří milionů: může pokrýt 10% poptávky po elektřině

8. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Počet solárních panelů v Německu dosáhl v pondělí 29. května tří milionů, zatímco celkový instalovaný výkon fotovoltaických systémů přesáhl 70 gigawattů, jak uvádí sdružení BSW Solar. Díky této kapacitě může země pokrýt více než 10% své poptávky po elektřině pomocí solárních panelů, informuje Clean Energy Wire a Bloomberg.

30775

Bod zlomu? Globální investice do nízkouhlíkové energetiky poprvé ve světové historii převyšují závazky do fosilních paliv v poměru 1,7:1

8. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) investoři na celém světě letos do nízkouhlíkové energie vloží 1,7 bilionu dolarů, což je poprvé více, než kolik bude investováno do fosilních paliv. Výkonný ředitel IEA Fatih Birol uvádí: "Na každý dolar investovaný do fosilních paliv připadá nyní přibližně 1,7 dolaru na čistou energii. Před pěti lety byl tento poměr jedna ku jedné. Zářným příkladem jsou investice do solární energie, které poprvé předstihnou objem investic do těžby ropy."

V loňském roce bylo firmami a vládami dosaženo výrazně více investičních rozhodnutí týkající se solární energie, která dosáhla 180 miliard dolarů, což představuje pětinový nárůst oproti roku 2021, píše Juan Cole.

30777

Oxid uhličitý v atmosféře dosahuje hodnot, které nebyly zaznamenány po miliony let: světu hrozí zrychlené globální oteplování

8. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) v pondělí oznámil, že v květnu bylo v atmosféře naší planety v průměru 424 ppm oxidu uhličitého, což je hodnota, která nebyla zaznamenána po miliony let. V květnu 2022 to bylo jen 421 ppm, takže v meziročním srovnání jde o obrovský skok. Pravděpodobně to odráží oživení světové ekonomiky, protože pandemie přešla v endemickou infekci a vlády upustily od většiny preventivních opatření, informuje web Informedcomment.org.

Fotbaloví idioti demolovali Prahu

8. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Opravdu nenávidím, když fotbaloví "fanoušci" okupují Prahu. Proč musíte ničit naše krásné město pro nějakou stupidní sportovní akci. Ukliďte si svůj svinčík, vy zatracení idioti. Takhle vypadá Staroměstské náměstí. Svinčík všude, agresivní fanoušci všude.

Jsou opravdu tyto dva fotbalové kluby hrdé na své fanoušky? Zkáza kterou za sebou zanechali na Staroměstském náměstí v Praze.






Pražská policie zadržela 16 lidí po útoku fanoušků Fiorentiny na soupeře z West Hamu


Česká policie zadržela 16 podezřelých poté, co skupina černě oděných fanoušků Fiorentiny ve středu před finále Evropské ligy v baru v centru Prahy napadla příznivce West Hamu a zranila tři návštěvníky, uvedly úřady.

Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev předpovídá, že záplavy ohrozí 42 000 lidí, obavy o pohřešované rostou

7. 6. 2023

čas čtení 14 minut


Národní bezpečnostní rada USA uvedla, že protržená přehrada pravděpodobně způsobila "mnoho úmrtí


 - Kyjev předpovídá 42 000 lidí ohrožených záplavami z protržené přehrady


Ukrajinské úřady uvedly, že po destrukci přehrady Nova Kachovka je na obou březích řeky Dněpr ohroženo záplavami přibližně 42 000 lidí, přičemž kulminace povodňových vln se očekává ve středu.

Tato předpověď přišla poté, co šéf humanitární pomoci OSN Martin Griffiths v úterý večer sdělil Radě bezpečnosti, že protržení přehrady "bude mít vážné a dalekosáhlé důsledky pro tisíce lidí na jihu Ukrajiny na obou stranách frontové linie v podobě ztráty domovů, potravin, nezávadné vody a zdrojů obživy".

"Rozsah katastrofy si plně uvědomíme až v nadcházejících dnech," řekl.

 - Agentura Tass přináší několik citátů Vladimira Salda, Ruskem dosazeného vůdce okupované ukrajinské Chersonské oblasti. Uvádí:

    V Chersonské oblasti se v důsledku mimořádné události na Kachovské vodní elektrárně (KHP) ocitlo v zóně katastrofy 22 až 40 tisíc lidí. Hladina Kachovské nádrže v Enerhodarské oblasti klesla o více než 3,5 m, uvedl Saldo.

    Poznamenal také, že z vojenského hlediska se operačně-taktická situace po zničení KHPP ozbrojenými silami Ukrajiny vyvíjela ve prospěch ruských sil.

Ukrajina i Rusko se navzájem obviňují ze zničení přehrady, která se nacházela na Ruskem kontrolovaném území. Ukrajinská hydroenergetická společnost uvedla, že byla vyhozena do povětří zevnitř.

 

 19846

Co musejí ukrajinské ozbrojené síly udělat, aby zvítězily

7. 6. 2023

čas čtení 24 minut

Naši instruktoři cvičili jednotku ukrajinské národní gardy poblíž moldavských hranic. Když jsme dorazili na střelnici, ukrajinská jednotka už byla na střelnici a házela ruční granáty na otevřené pole méně než 200 metrů od nás, pak jen spadla na zem a sledovala, jak explodují, bez jakéhokoliv krytí, píší Erik Kramer a Paul Schneider.

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

"Pravicoví" kolaboranti nevadí

6. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta


Těším se na den kdy se v ČR mediálním prostředí bude kritizovat za fotky s kolaboranty ruské federace minimálně stejnou měrou jako lynčovat za účast na festivalech, píše Adam K. Sybera,

Jedině ve skanzenu Czechia, totiž "trestají" "komunisty" ve své straně, právě ti, kteří sebou nesou nálepku "neomarxisté", tedy Česká pirátská strana.

V ostatních vládních stranách se byznysové a vlivové aktivity, ať už s čínskou diktaturou nebo ruskou, cenní jako "pragmatismus", "tah na branku" nebo dokonce "podnikavost".


Tyhle strany jsou totiž "slušné", "rozumné" a "západní". 

A takhle si tu žijem...psi štěkají a karavana jede dál.


Všechny čtyři přiložené fotografie si myslím zasluhují více pozornosti, než fotka Janky Michailidu na dnech anti-kapitalismu.


Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 20379

Autokraté zleva: Po zrušení Červeného kříže v Nikaragui Daniel Ortega zakládá Bílý kříž

7. 6. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


Jako by nestačilo zrušit nikaragujský Červený kříž a zkonfiskovat veškerý majetek organizace založené v roce 1931, režim vedený Danielem Ortegou vytvořil vlastní verzi této humanitární organizace: Bílý kříž, který je nyní podřízen ministerstvu zdravotnictví, bez prestiže, podpory a autonomie této mezinárodní organizace. Toto rozhodnutí bylo minulý pátek ratifikováno Národním shromážděním, kterému dominuje režim.

Následky protržení přehrady na Dněpru, aneb nebojme se odstavených jaderných reaktorů v Záporoží

7. 6. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 3 minuty


Zničení přehrady u Kachovky na Dněpru změní život na jižní Ukrajině na mnoho let. Záporožská jaderná elektrárna tímto barbarským činem ale bezprostředně ohrožená není, protože její reaktory jsou již dlouho mimo provoz, produkují jenom zlomek zbytkového tepla oproti období bezprostředně po odstávce a v tuto chvíli je k dispozici dostatek vody k jejich dochlazování.

Pokud vznikne potřeba odstavit jaderný reaktor, je možné okamžitě ukončit řetězovou štěpnou reakci, ale není možné zabránit následnému samovolnému rozpadu radioaktivních izotopů, které touto reakcí vznikly.

(Více o tom zde: https://www.blisty.cz/art/107312-na-ukrajine-hrozi-jaderna-katastrofa-i-v-pripade-ze-zadny-z-reaktoru-nebude-behem-boju-vazne-poskozen.html)

Nacistická propaganda ministerstva financí

6. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ministerstvo financí je proti valorizaci příspěvku na péči pro postižené lidi. Přitom jde o bod programového prohlášení vlády. Ale i kdyby tomu tak nebylo, přece nebudeme šetřit právě na těchto lidech. Nebo skutečně ano? Prý nikdo nekontroluje zneužívání. Ale to přece není chyba těch postižených lidí. Mají za selhání státu platit oni?

Plakát v nacistickém Německu kritizuje náklady péče o invalidy:

60 000 říšských marek stojí tento geneticky nemocný naši lidovou společnost. SOUDRUHU, TO JSOU TAKÉ TVÉ PENÍZE!




30870

V dole Turów se opět těží bez povolení. Polský soud zrušil rozhodnutí o dopadech na životní prostředí

7. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Společná tisková zpráva platformy Společně pro vodu, Sousedského spolku Uhelná a Greenpeace ČR a Frank Bold

Praha/Varšava - 7. června 2023: Kvůli těžbě v hnědouhelném polském dole Turów  hrozí podle Vojvodského správního soudu ve Varšavě nebezpečí významného poškození životního prostředí. Soud se proto přiklonil na stranu žalobců a vydal předběžné opatření, jímž pozastavil účinnost rozhodnutí o dopadech dolu na životní prostředí (EIA). Toto rozhodnutí je přitom zásadní podmínkou pro pokračování v těžbě. Kvůli těžbě ubývá podzemní voda v Česku, zatímco v Německu dochází k poklesům půdy a praskají zdi domů.

Jak dva nobelisté elegantně zesměšnili dva udavače

7. 6. 2023 / Zdeněk Slanina

čas čtení 5 minut

Akademie věd ještě jako ČSAV se v minulosti podílela na udílení Společných cen Akademie věd SSSR a ČSAV. Pokud pomineme společenské vědy, byly tyto ceny udělovány za solidní vědecké výsledky vzniklé spoluprací výzkumníků z obou akademií. Udělení jedné z nich v osmdesátých letech však mělo neobvyklé a dosti nepravděpodobné, ba konspirativní pozadí, které se úspěšně završilo v červnu před právě čtyřiceti lety.

 20380

Kdy bude v Česku konec kolchoznickým velkolánům?!

7. 6. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty


Z pestré a strukturované krajiny, která kromě škůdců obsahuje i dostatek jejich predátorů (biodiverzita) a také vybízí třeba ke zdravému putování, vyrobili kolchozníci v minulém režimu místy až měsíční krajinu, kde ku pomoci nezbývá než tvrdá chemie. Tím samozřejmě dál trpí povrchové i podzemní vody, rostliny, živočichové… na konci řetězce - jako bumerangem – samozřejmě člověk.

 19073

Putinský mýtus

7. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Putinův kult osobnosti není jen hlavní, ale zřejmě jediná politická instituce v Rusku, která je plně funkční - a to postupně tlačí všechny ostatní mechanismy pro udržování veřejného pořádku až na okraj zhroucení, píše Vladimir Pastuchov.

 20368

Dvě úžasné vizualizace, které potvrzují to co říkám celá léta

6. 6. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

 
Čím menší obec, tím méně efektivní správa - tedy tím větší procento rozpočtových příjmů sežerou na vlastní provoz. A to ať už se jedná o odměny zastupitelů nebo platy personálu.

I když je tam značný rozptyl obec od obce, tak lze odvodit, že medián malých obcí (100-300 obyvatel) je někde na 20% této "režie", zatímco u měst nad 10 000 je to okolo 6%.

Zajímavý je mimochodem i ta šíře rozptylu: jsou tu desítky obcí, které "sežerou" na platy a odměny zastupitelstev i hrubě přes 50% celkového rozpočtu - a nikdo s tím nic nenadělá, protože přece "samospráva, co si zvolí, to má!"

Biden "věděl o ukrajinském plánu zaútočit na Nord Stream" tři měsíce před výbuchem

7. 6. 2023

čas čtení 2 minuty



Washington Post píše, že evropská zpravodajská služba informovala CIA o tom, že ukrajinská armáda plánovala útok na Nord Stream

 

Bidenova administrativa obdržela zprávu zpravodajské služby, že Ukrajina měla plán útoku na plynovody Nord Stream tři měsíce před tím, než podmořský výbuch vyřadil z provozu plynovodní spojení z Ruska do Německa, uvedl deník Washington Post.

Evropská zpravodajská služba sdělila CIA, že ukrajinská armáda plánovala útok s využitím malého týmu potápěčů, kteří podléhali přímo vrchnímu veliteli ukrajinských ozbrojených sil, uvedl list.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina obvinila Rusko z vyhození přehrady Nova Kachovka u Chersonu do povětří

6. 6. 2023

čas čtení 14 minut

- Andrij Jermak, náčelník štábu Volodymyra Zelenského, prohlásil, že "nechápe", jak mohou existovat pochybnosti o tom, zda ruské síly vyhodily do vzduchu přehradu Nová Kachovka. V prohlášení poskytnutém deníku Guardian tento vysoký poradce uvedl, že přehrada nemohla být zničena ostřelováním nebo "jakýmkoli jiným vnějším vlivem".

V prohlášení Andrij Jermak, vedoucí ukrajinské prezidentské administrativy, uvedl:  "Dnes ve 2:50 ráno ruská vojska vyhodila do povětří vodní elektrárnu Kachovka a její přehradu. Nechápu, jak o tom mohou být nějaké pochybnosti. Obě stavby se nacházejí na území dočasně okupovaném Ruskem. Ostřelování ani žádný jiný vnější vliv nebyl schopen tyto stavby zničit. Výbuch přišel zevnitř.

"Víme, že ruská vojska zaminovala vodní elektrárnu v prvních dnech plnohodnotné invaze, takže předem promyšlený výbuch je jediným pravděpodobným vysvětlením. Jakékoli alternativní teorie nejsou ničím jiným než falešným ruským propagandistickým narativem."

Daša Zarivna, vedoucí poradkyně ukrajinské prezidentské kanceláře, která se narodila a vyrostla v Chersonu, řekla: "Bombardování přehrady je dalším bezprecedentním ruským válečným zločinem proti Ukrajině, který bude mít katastrofální následky jak pro její obyvatele, tak pro ostatní země. Patří k nim ekologické a ekonomické důsledky, velké riziko radiace a další vážné narušení potravinové bezpečnosti.

"V říjnu loňského roku prezident Zelenskyj prohlásil: 'Všichni světovípolitikové by měli dát Rusku najevo, že teroristický útok na vodní elektrárnu Kachovka se bude rovnat použití zbraní hromadného ničení´ . Nyní se to stalo. Světoví lídři musí tuto rovnocennost uznat a nyní musí rozhodně jednat. Je nezbytné teroristický stát co nejúplněji izolovat. Jakékoli ekonomické vazby s Ruskem mimo humanitární aktivity by měly být považovány za spoluúčast na jeho válečných zločinech."

- Ukrajinská vláda obvinila Rusko, že vyhodilo do povětří přehradu Nova Kachovka na řece Dněpr, a vyzvala obyvatele žijící podél řeky, aby se evakuovali kvůli katastrofálním záplavám.


V době, kdy se na sociálních sítích šířily letecké záběry, na nichž je vidět, jak je většina přehradní zdi odplavena a mohutný příval vody směřuje dolů po proudu, zveřejnilo armádní Jižní operační velitelství na Facebooku příspěvek, v němž obviňuje "ruské okupační jednotky" z vyhození vodní přehrady do povětří.

Gubernátor Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin uvedl, že v "kritické zóně" na pravém břehu řeky kontrolovaném Ukrajinou se nachází asi 16 000 lidí. Uvedl, že lidé jsou evakuováni pro okresy proti proudu řeky od města Cherson a budou převezeni autobusy do města a poté vlakem do Mykolajivu a dále do dalších ukrajinských měst.

K neštěstí došlo druhý den ukrajinských útočných operací, které pravděpodobně znamenají počáteční fázi masové protiofenzívy. Mohla by ovlivnit případné ukrajinské plány na obojživelný útok přes řeku.

Místní ruské úřady ve městě Nová Kachovka nejprve popíraly, že by se s přehradou něco stalo, poté obvinily ze zřícení ukrajinské ostřelování. Tisková agentura Interfax citovala nejmenovaného představitele chersonské záchranné služby, podle něhož se přehrada zřítila kvůli strukturální slabosti pod tlakem vody.

Prezident Volodymyr Zelenskyj svolal v souvislosti s neštěstím na úterý mimořádné zasedání své národní bezpečnostní rady.

Nejvíce ohrožené záplavami jsou ostrovy podél toku řeky po proudu od Nové Kachovky a velká část Ruskem drženého levého břehu v jižním Chersonu. Dřívější modelování takovéto katastrofy naznačovalo, že město Cherson nebude postiženo hlavní silou povodně, ale přístav, přístaviště a ostrov na jihu města budou pravděpodobně zaplaveny. Není jasné, kolik lidí by přišlo o střechu nad hlavou.

Mohlo by dojít k dalším dvěma dramatickým vedlejším účinkům: Záporožská jaderná elektrárna na horním toku by mohla ztratit přístup k vodě pro chlazení, protože by se vypustila nádrž, a zásobování Krymu vodou by mohlo být vážně ovlivněno.


Agentura Tass uvádí, že podle Ruskem dosazeného vedoucího osady Nová Kachovka voda stoupla o deset metrů.

- Na sociálních sítích koluje video, které ukazuje, že vodní elektrárna Kachovka byla zcela zatopena stoupajícími vodami řeky Dněpr.https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1665994256115179520?s=20



Tisíce lidí prchají z domovů, ze zničení přehrady jsou obviňovány ruské síly

6. 6. 2023

čas čtení 8 minut



Tisíce lidí byly nuceny opustit své domovy a na jihu Ukrajiny došlo k ekologické katastrofě v důsledku zhroucení velké vodní přehrady na řece Dněpr, kterou podle Kyjeva vyhodilo do povětří Rusko v zoufalé snaze odvrátit ukrajinský protiútok.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil zničení přehrady Nová Kachovka za teroristický čin a "největší ekologickou katastrofu v Evropě způsobenou člověkem za poslední desetiletí".

Obvinil z toho ruské okupační síly, které mají přehradu a přilehlé město pod kontrolou od loňské plnohodnotné invaze. "Je fyzicky nemožné ji nějak vyhodit do povětří zvenčí, ostřelováním. Byla zaminována ruskými okupanty. A oni ji vyhodili do povětří," uvedl Zelenskyj na Twitteru.



Izraelská armáda zastřelila dvouletého palestinského chlapečka

6. 6. 2023

čas čtení 2 minuty


Dvouletý Muhammad Tamimi byl zasažen do hlavy střelbou izraelské  armády na Západním břehu Jordánu

Dvouletý palestinský chlapec, kterého izraelští vojáci střelili do hlavy, v pondělí na následky zranění zemřel


Muhammad Tamimi a jeho otec Haytham Tamimi byli ve čtvrtek zasaženi izraelskou palbou poblíž Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Podle očitých svědků se dvojice nacházela v zaparkovaném autě před svým domem ve vesnici Nabi Saleh, když se stali terčem útoku.

 18993

Na dvou místech v Anglii se zkušebně zavádí univerzální základní příjem ve výši 1600 liber měsíčně

6. 6. 2023

čas čtení 3 minuty


Program bude fungovat dva roky a jeho účastníci budou sledováni, aby se zjistilo, jaký vliv má na duševní a fyzické zdraví


V Anglii bude v rámci pilotního programu poprvé vyzkoušen univerzální základní příjem ve výši 1 600 liber (44 000 Kč) měsíčně.

Třiceti lidem bude po dobu dvou let každý měsíc vyplácena paušální částka bez jakýchkoli podmínek a budou sledováni, aby se zjistil vliv na jejich život.

Pro tento mikropilotní program byla vybrána dvě místa v Anglii: centrální Jarrow v severovýchodní Anglii a East Finchley v severním Londýně.

 20365

Zdivočelí dezoláti v ulicích a političtí dezoláti v televizních studiích

5. 6. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

"Viděl jsem fotky lidí, kteří se ve veřejném prostoru téměř nikdy neobjevují, trpící těla poškozená prací, únavou, hladem, neustálým ponižováním od vyšších tříd, tato těla mi připomínají ta, která znám ze své rodiny. Kdo se vysmívá žlutým vestám, vysmívá se i mému otci."

(Édouard Louis, francouzský spisovatel)


Slovem dezolát je v současné české společnosti popisován vlastně každý člověk, který nezapadá do systému. Stačí být obtloustlý, mít špatný chrup, špatný písemný a mluvený projev a skandovat často zoufalá, mnohdy opravdu strašná hesla na náměstích.

Zde však končí část mé sebekritické pravdy, která pomáhá všem českým měšťákům k jednoduchému označení, posouzení a odsouzení dezolátů. A současné vládě paradoxně tato situace pomáhá k tomu, že všechny protestní aktivity tzv. státotvorné levice jsou předem předurčeny k nízké účasti. Nikdo přece nechce být spojován s paní Peterkovou nebo panem Rajchlem.

 16451

Jak skutečně pochopit, zda sociální média poškozují mladou mysl?

6. 6. 2023

čas čtení 7 minut

I v České republice jsou mladí lidé postiženi epidemií psychických problémů,jak na to poukazuje Peter Pöthem, odborník na psychické problémy mladých lidí v tomto Rozhovoru Britských listů.

Podívejme se, jak se tentýž urgentní problém snaží řešit v USA. Toto je z redakčního komentáře listu Washington Post.


Vedoucí státní představitel amerického zdravotnictví vydal tento měsíc dokument, ve kterém varuje, že se děti v zemi "staly nevědomými účastníky desetiletí trvajícího experimentu" s používáním sociálních médií. Problém je, že výsledky ještě nejsou známy.

Není pochyb o tom, že národ zažívá krizi duševního zdraví mládeže. V roce 2021 uvedlo 42 % středoškoláků ve studii Centra pro kontrolu a prevenci nemocí přetrvávající pocity smutku nebo beznaděje; 18 % uvedlo, že plánuje sebevraždu. Špatná čísla se týkají i mladších studentů. Nejhorší jsou u dospívajících dívek.

Ukrajinské jednotky útočí podél fronty a zjevně připravují protiofenzívu

6. 6. 2023

čas čtení 6 minut


Ruské síly byly zahnány zpět nejméně ve dvou oblastech, Kyjev tvrdí, že v některých sektorech přešel k útočným operacím


Ukrajinské jednotky v pondělí přešly do útoku na několika místech podél fronty v Doněcké oblasti a zahnaly ruské síly zpět nejméně ve dvou oblastech. Zdá se, že je to předběžná fáze dlouho očekávané ukrajinské protiofenzívy.

Vláda v Kyjevě uvedla, že v některých sektorech přešla k útočným operacím, přičemž na několika místech byly hlášeny intenzivní boje zblízka.

Daně a nájmy: Banky nepřechytračíte

6. 6. 2023

čas čtení 13 minut

Pane Čulík omlouvám se, že zase obtěžuji emailem, ale  rozhovor s panem Harašímem mne opět dostal, píše Peter Nešvara,

Na BL se opakovaně řeší otázky bydlení, výše hypoték a nájmů, výše daní především s ohledem na progresivitu, zdanění korporací a podobně. Používají se přitom do značné míry morální kritéria, co by vláda udělat měla a neměla. Spousta těchto představ je nesmírně naivních a vůbec se nepřipouští, že jsou věci, které by vláda sice udělat měla, ale prostě na to nemá sílu. Je to něco, co se nazývá „mechanismus moci“ a nemá s morálkou nebo spravedlností naprosto nic společného. Bohužel se nejedná jenom o naivitu mladých lidí a běžných komentátorů, ale realitu nevnímá ani vláda, což se jasně projevilo na její snaze zdanit z mimořádných zisků banky. Ty ji samozřejmě vysmály, poslaly někam a nezaplatily do rozpočtu nic. Zisky poslaly svým matkám do zahraničí a vláda s tím nic nenadělá. Také to Stanjura vzdal okamžitě, jak mu to někdo vysvětlil, a zakukal 60 miliard. Což je přesně ta částka, která dnes podle Kalouska chybí, ale ani Kalousek se neodváží ukázat prstem na ty banky a daň z mimořádných zisků. Takže se o tom mlčí a je spokojeně zapomenuto.

 20371

Jungova obdivovatelka

6. 6. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 15 minut

Autorem fotografií je Vojtěch Brtnický

Domnívám se, že je mezi námi stále více těch, kterým se při vyslovení jména jednoho z nejznámějších švýcarských lékařů – psychiatrů Carla Gustava Junga, jenž žil v letech 1875 – 1961, na mysli vybaví nejen sny, ale i jeho dílo na téma hlubinné psychologie, v němž dospěl k poznatkům, že vědomí a nevědomí se k sobě chovají komplementárně a kompenzačně. Z tohoto důvodu pracoval na koncepci psychologických typů, což ho přimělo vytvořit dvě kategorie lidské povahy, a to introvertní (orientovaná do svého nitra) a extrovertní (orientovaná na vnější svět). Po čase tuto dvojí kategorii doplnil ještě o čtyři základní funkce lidské psychiky, jimiž jsou myšlení, cit, vnímání a intuice. A právě toto jeho dílo, ovlivnilo i tvorbu jedné z nejuznávanějších a nejprodávanějších polských spisovatelek současné doby, nositelky Nobelovy ceny, Olgy Tokarczuk, která je Jungovou velkou obdivovatelkou, o čemž svědčí i její kniha, která se na českých knihkupeckých pultech objevila v roce 2012 pod názvem: Denní dům, noční dům. A právě ona zaujala známou polskou performerku, zpěvačku a divadelnici Ewu Żurakowskou, která na její téma vytvořila divadelní inscenaci Home Beyond the Borders?, v českém překladu Domov za hranicemi?, jejíž první repríza proběhla v jednom z únorových dnů, ve Venuši ve Švehlovce.

Panoptikum: Liberální svobodomyslnost pirátů se projevuje vyhazováním jejich aktivistů z funkce

6. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta




Ruská agrese na Ukrajině: Moskva tvrdí, že odrazila "velký" útok v Doněcku

5. 6. 2023

čas čtení 20 minut

- Údajný rozhlasový projev ruského prezidenta Vladimira Putina, který v pondělí zazněl na ruských stanicích v regionech sousedících s Ukrajinou, byl podle Kremlu falešný a byl výsledkem hackerského útoku. Státní tisková agentura RIA uvedla, že falešný projev odvysílala řada rozhlasových stanic. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl: "Všechny tyto zprávy jsou naprostým podvrhem," uvedla RIA.

Budoucnost je zde: přichází konec sdílené reality a pravdy. Dnes toho bylo užito na Ukrajině jako zbraně v její prospěch, ale brzo to bude zaměřeno i proti vám - zítra. Vůbec na to nejsme připraveni:


Nezávislá ruská média uvedla, že oznámení sdělovalo obyvatelům Rostovské, Bělgorodské a Voroněžské oblasti, které sousedí s Ukrajinou, že kyjevské jednotky překročily hranice s Ruskem.

Citovaly, že v oslovení bylo mylně uvedeno, že v příhraničních regionech bylo vyhlášeno stanné právo a začala celostátní vojenská mobilizace pro válku Ruska s Ukrajinou a že by se obyvatelé měli evakuovat hlouběji do Ruska.

V neděli byl do televizního vysílání na Krymu údajně nabourán klip z krátkého filmu, který zveřejnila ukrajinská vláda a na němž příslušníci armády přikládají prsty ke rtům a říkají "Psst", po němž následují slova: "Plány milují ticho. Žádné oznámení o zahájení nebude."

Ukrajinské pohraniční síly  uvedly v příspěvku na Telegramu: "Několik kabelových operátorů na Krymu vypíná signál kvůli tomu, že dobří lidé nabourali televizní vysílání."

- Oleksij Reznikov, ukrajinský ministr obrany, sdílel v neděli na Twitteru klip s citátem z písně Enjoy the Silence od Depeche Mode.

"Slova jsou velmi zbytečná / mohou jen škodit," napsal na Twitteru.
 
- Ukrajina tvrdí, že nemá žádné informace o velké ofenzivě, kterou podle Ruska zahájil Kyjev

Ukrajinská armáda v pondělí uvedla, že nemá žádné informace o velké ofenzivě, kterou podle Ruska zahájil Kyjev v ukrajinské oblasti Doněck, napsala agentura Reuters.

"Nemáme takové informace a žádné falešné zprávy nekomentujeme," uvedl mluvčí generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil v odpovědi na dotaz agentury Reuters.

 
- Rusko tvrdí, že odrazilo "velkou ofenzívu" v Doněcké oblasti a že zabilo stovky ukrajinských vojáků, ale tato tvrzení nebylo možné nezávisle ověřit.

Ukrajinští představitelé se k tomu nijak nevyjádřili a v posledních dnech zdůraznili potřebu utajení operací, neboť se očekává rozsáhlá protiofenzíva. Ukrajinští vojenští důstojníci předpověděli, že každé takové protiofenzívě budou předcházet a budou ji doprovázet fingované a diverzní útoky, které mají "formovat bojiště" a způsobit co největší zmatek v ruských řadách.

Ministerstvo obrany v Moskvě uvedlo, že Ukrajina zaútočila šesti mechanizovanými a dvěma tankovými prapory.

"Ráno 4. června zahájil nepřítel rozsáhlou ofenzívu v pěti sektorech fronty na jihu doněckého směru," uvedlo ministerstvo v prohlášení  v 1:30 moskevského času.

"Cílem nepřítele bylo prolomit naši obranu v nejzranitelnějším, podle jeho názoru, sektoru fronty," uvedlo. "Nepřítel svých úkolů nedosáhl, neměl žádný úspěch."

Ministerstvo tvrdilo, že bylo zabito 250 ukrajinských vojáků a zničeno 16 tanků, tři bojová vozidla pěchoty a 21 obrněných transportérů.

Na videozáznamech z bojů zveřejněných na internetu bylo vidět, jak údajně ukrajinské obrněné automobily vybuchují na polích u města Velyka Novosilka, 60 km západně od Doněcku, ale z videozáznamů nebylo možné určit, kdy byly pořízeny a jaký byl výsledek bitvy.

Denní aktualizace ukrajinského generálního štábu z neděle se nezmiňovala o velké ofenzivě v Doněcku, ale uváděla 29 střetů v Doněcké a Luhanské oblasti a 15 leteckých úderů na nepřátelské jednotky po celé zemi.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v neděli na Twitteru zveřejnil zprávu, v níž citoval z písně Enjoy the Silence od skupiny Depeche Mode.

"Slova jsou velmi zbytečná, mohou jen uškodit," uvedl na Twitteru.

- Obyvatelé Moskvy přiznávají, že válka proti Ukrajině nejde podle plánu, ale nikdo neprotestuje:



 16578

O zlatém vejci, šetření toaletním papírem a čtvrt bilionu za ČEZ

5. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V nedělních Otázkách V. Moravce se v zásadě všichni diskutující shodli na tom, že vládní balíček není dobře postaven. Miroslav Kalousek byl k vládě nejvstřícnější s tím, že prý něco dohodnout byť jen ve třech koaličních partnerech je velmi složité, natož v pěti. Drobné změny by podle něj byly žádoucí, ale celková bilance musí být zachována.

16055