Ruská agrese na Ukrajině: Moskva tvrdí, že odrazila "velký" útok v Doněcku

5. 6. 2023

čas čtení 20 minut
- Údajný rozhlasový projev ruského prezidenta Vladimira Putina, který v pondělí zazněl na ruských stanicích v regionech sousedících s Ukrajinou, byl podle Kremlu falešný a byl výsledkem hackerského útoku. Státní tisková agentura RIA uvedla, že falešný projev odvysílala řada rozhlasových stanic. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl: "Všechny tyto zprávy jsou naprostým podvrhem," uvedla RIA.

Budoucnost je zde: přichází konec sdílené reality a pravdy. Dnes toho bylo užito na Ukrajině jako zbraně v její prospěch, ale brzo to bude zaměřeno i proti vám - zítra. Vůbec na to nejsme připraveni:


Nezávislá ruská média uvedla, že oznámení sdělovalo obyvatelům Rostovské, Bělgorodské a Voroněžské oblasti, které sousedí s Ukrajinou, že kyjevské jednotky překročily hranice s Ruskem.

Citovaly, že v oslovení bylo mylně uvedeno, že v příhraničních regionech bylo vyhlášeno stanné právo a začala celostátní vojenská mobilizace pro válku Ruska s Ukrajinou a že by se obyvatelé měli evakuovat hlouběji do Ruska.

V neděli byl do televizního vysílání na Krymu údajně nabourán klip z krátkého filmu, který zveřejnila ukrajinská vláda a na němž příslušníci armády přikládají prsty ke rtům a říkají "Psst", po němž následují slova: "Plány milují ticho. Žádné oznámení o zahájení nebude."

Ukrajinské pohraniční síly  uvedly v příspěvku na Telegramu: "Několik kabelových operátorů na Krymu vypíná signál kvůli tomu, že dobří lidé nabourali televizní vysílání."

- Oleksij Reznikov, ukrajinský ministr obrany, sdílel v neděli na Twitteru klip s citátem z písně Enjoy the Silence od Depeche Mode.

"Slova jsou velmi zbytečná / mohou jen škodit," napsal na Twitteru.
 
- Ukrajina tvrdí, že nemá žádné informace o velké ofenzivě, kterou podle Ruska zahájil Kyjev

Ukrajinská armáda v pondělí uvedla, že nemá žádné informace o velké ofenzivě, kterou podle Ruska zahájil Kyjev v ukrajinské oblasti Doněck, napsala agentura Reuters.

"Nemáme takové informace a žádné falešné zprávy nekomentujeme," uvedl mluvčí generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil v odpovědi na dotaz agentury Reuters.

 
- Rusko tvrdí, že odrazilo "velkou ofenzívu" v Doněcké oblasti a že zabilo stovky ukrajinských vojáků, ale tato tvrzení nebylo možné nezávisle ověřit.

Ukrajinští představitelé se k tomu nijak nevyjádřili a v posledních dnech zdůraznili potřebu utajení operací, neboť se očekává rozsáhlá protiofenzíva. Ukrajinští vojenští důstojníci předpověděli, že každé takové protiofenzívě budou předcházet a budou ji doprovázet fingované a diverzní útoky, které mají "formovat bojiště" a způsobit co největší zmatek v ruských řadách.

Ministerstvo obrany v Moskvě uvedlo, že Ukrajina zaútočila šesti mechanizovanými a dvěma tankovými prapory.

"Ráno 4. června zahájil nepřítel rozsáhlou ofenzívu v pěti sektorech fronty na jihu doněckého směru," uvedlo ministerstvo v prohlášení  v 1:30 moskevského času.

"Cílem nepřítele bylo prolomit naši obranu v nejzranitelnějším, podle jeho názoru, sektoru fronty," uvedlo. "Nepřítel svých úkolů nedosáhl, neměl žádný úspěch."

Ministerstvo tvrdilo, že bylo zabito 250 ukrajinských vojáků a zničeno 16 tanků, tři bojová vozidla pěchoty a 21 obrněných transportérů.

Na videozáznamech z bojů zveřejněných na internetu bylo vidět, jak údajně ukrajinské obrněné automobily vybuchují na polích u města Velyka Novosilka, 60 km západně od Doněcku, ale z videozáznamů nebylo možné určit, kdy byly pořízeny a jaký byl výsledek bitvy.

Denní aktualizace ukrajinského generálního štábu z neděle se nezmiňovala o velké ofenzivě v Doněcku, ale uváděla 29 střetů v Doněcké a Luhanské oblasti a 15 leteckých úderů na nepřátelské jednotky po celé zemi.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v neděli na Twitteru zveřejnil zprávu, v níž citoval z písně Enjoy the Silence od skupiny Depeche Mode.

"Slova jsou velmi zbytečná, mohou jen uškodit," uvedl na Twitteru.

- Obyvatelé Moskvy přiznávají, že válka proti Ukrajině nejde podle plánu, ale nikdo neprotestuje:



- Putin odmítá přijímat špatné zprávy, píší ruská média:

"Putin přestal přijímat špatné zprávy, zejména o válce, reagoval na ně "velmi podrážděně".

Podle zasvěcené osoby obeznámené se situací Putin na zprávy obsahující aktuální situaci reagoval takto: podrážděně sdělil zpravodaji, že je [zpravodaj] v současné době pod vlivem "západní propagandy" a "zahušťuje mraky" v jejím důsledku, zatímco Putin sám má spolehlivější informace z jiných zdrojů, které se s informacemi zpravodajů neshodují. Novinář pak na dlouhou dobu vypadl ze seznamu lidí, kteří mají přístup k ruskému prezidentovi. Ale ti, kteří informují pouze o úspěších, mají přístup trvale a porážky a neúspěchy jsou redukovány na drobné nepříjemnosti bez významu.

Zdroj uvádí, že v tomto okamžiku Putin prostě přestal dostávat "špatné zprávy", protože je prezident nechce slyšet."

-  Německá média přirovnávají kancléře Olafa Scholze k "vybuchující sopce" poté, co po protestech chcimírů na akci ve městě Falkensee u Berlína v pátek večer prolomil svou obvyklou rezervovanost a pronesl vášnivou obhajobu vyslání vojenské pomoci Ukrajině.

Několik desítek protestujících kancléře během akce "Festival Evropy" pískalo a popichovalo, přičemž skandovali hesla "váleční štváči" a "Vytvořte mír beze zbraní". Někteří z protestujících měli na sobě trička s protiválečnými nápisy, jiní mávali modrou vlajkou s bílou holubicí, která byla oporou západoněmeckého protijaderného hnutí 80. let.

Scholz se na demonstranty obrátil s energickým projevem. "Především: válečný štváč," křičel a oběma rukama svíral mikrofon. "Putin je válečný štváč. Vpochodoval na Ukrajinu s 200 000 vojáky, mobilizoval mnoho dalších a riskuje životy vlastních občanů pro imperialistický sen. Putin chce zničit Ukrajinu."

Ruský prezident zabil mnoho Ukrajinců včetně dětí a starých lidí. "To je vražda," řekl Scholz v improvizovaném projevu, který trval asi čtyři minuty. "V této válce je napadán mír a svoboda."

Scholz, vystudovaný právník, je obvykle známý svým zdrženlivým způsobem veřejného vystupování, i když v minulosti ve strategických momentech na předvolebních akcích nebo při debatách v Bundestagu přidával na hlasitosti. "Scholz je jako sopka," napsal v pondělí list Süddeutsche. "Málokdy vybuchne, ale když se tak stane, začnou létat jiskry."

- Bělgorodský gubernátor Vjačeslav Gladkov informoval o bojích ve městě Nová Tavolžanka, které označil za "ukrajinské diverzanty". Na Telegramu uvedl, že ukrajinské síly vypálily na město 185 střel.

- V neděli dvě proukrajinské skupiny ruských bojovníků uvedly, že při přeshraničním nájezdu do regionu zajaly několik vojáků. Skupina dříve uvedla, že je ochotna vojáky vydat výměnou za setkání s Gladkovem, ale tvrdí, že se nedostavil. Sdílela videoklip, na němž je vidět asi tucet zajatých ruských vojáků, z nichž dva leží na nemocničních lůžkách, a uvedla, že budou posláni na Ukrajinu.

- V Evropském parlamentu začala dvoudenní akce, na které se sešlo více než 200 ruských opozičních a občanských aktivistů, aby diskutovali o tom, jak může EU podpořit ruské demokratické síly.

Konference, kterou svolali čtyři poslanci Evropského parlamentu, nese název "Den poté" a jejím cílem je diskutovat o strategii pro hypotetické Rusko po nástupu Putina.

"Nazval bych to prvním setkáním lidí, kteří věří v budoucnost demokratického Ruska," řekl Andrius Kubilius, litevský europoslanec, který za fórem stojí.

V úvodním projevu vystoupil exilový opoziční vůdce Michail Chodorkovskij, který byl do svého desetiletého uvěznění v roce 2003 nejbohatším člověkem v Rusku, a řekl, že jedinou nadějí pro budoucí Rusko, které nebude způsobovat problémy zbytku světa, je zásadní politická změna:

"Tento režim by měl být zničen, jiná cesta k normální mírové budoucnosti Ruska, Evropy a celého světa neexistuje. Prostá výměna Putina za jinou osobu s jiným jménem, bez přechodu k federalizovanému parlamentnímu systému se svobodnými volbami nic nezmění," řekl.

Jak se do této fáze dostat, je ovšem složitější otázka. "Podmínky v Rusku rozhodně nejsou ideální pro vzestup demokracie," řekla Katarina Barleyová, místopředsedkyně Evropského parlamentu, což je možná slabé slovo dne.
 
- Podle agentury Tass gubernátor ruské Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov tvrdí, že ukrajinské ozbrojené síly vypálily na region za posledních 24 hodin 650 střel.

Dříve v pondělí Gladkov uvedl, že v regionu hoří energetické zařízení, a obvinil z toho bombu svrženou bezpilotním letounem. Uvedl, že nedošlo k žádným obětem a že služby nebyly ovlivněny.

- Vůdce ruských žoldáků Jevgenij Prigožin v pondělí prohlásil, že ukrajinské síly znovu dobyly část osady Berchivka severně od Bachmutu na východě Ukrajiny, a označil to za "ostudu".

- Podle agentury Tass se mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na každodenní tiskové besedě odmítl vyjádřit k jakýmkoli otázkám ohledně ukrajinské protiofenzívy.

 
- Volodymyr Zelenskyj zveřejnil na svém oficiálním kanálu Telegram povzbudivé poselství pro svůj národ, a
niž by konkrétně zmínil nárůst bojů na místě, který je dnes v některých kruzích pozorován. Ukrajinský prezident napsal:

"Ruský teror musí být poražen každý den a každou noc, v každém regionu Ukrajiny, na obloze každého ukrajinského města a vesnice. Když každý útok ruských teroristů skončí pro teroristy neúspěchem,  jejich porážky se stanou zdrojem naší dlouhodobé bezpečnosti."

- Italský kardinál Matteo Zuppi, který byl papežem Františkem pověřen mírovou misí, aby se pokusil pomoci ukončit válku na Ukrajině, navštíví Kyjev 5. a 6. června, uvedl podle agentury Reuters Vatikán v pondělním prohlášení.

- Pavlo Kyrylenko, ukrajinský doněcký gubernátor, vyjmenoval místa v regionu pod ukrajinskou kontrolou, která byla ostřelována ruskými silami, s údaji o obětech a výčtem škod na majetku.

Mezi jeho tvrzení patří, že "v Chasiv Jaru byla poškozena výšková budova a tři soukromé domy" a že "v Torecku byla zraněna jedna osoba - město bylo bombardováno letecky". Uvedl, že za předchozích 24 hodin byli zraněni celkem tři obyvatelé.

Kyrylenko se nezmiňuje o žádných útočných manévrech ukrajinských sil.

- Alexandr Chodakovskij, velitel promoskevského praporu Vostok v Donbasu, uvedl, že ve Velykonovosilkovské oblasti na západě Doněcka došlo k ukrajinským vojenským ziskům.

"Nepřítel se snaží prorazit. Poté, co seskupili své síly, se mu podařilo dosáhnout taktického úspěchu," uvedl Chodakovskij na Telegramu. "Obsadili od nás jednu pozici, ale utrpěli citelné ztráty. Nyní nepřítel posiluje svou přítomnost v místě průlomu a zjevně se snaží dosáhnout dalších zisků."

Chodakovskij odhadl, že útoky nepředstavují slibovanou protiofenzívu, ale pokud by Ukrajina dosáhla průlomu, mohlo by do průlomu vpadnout mnohem více vojáků.

- Televize Sky News v pondělí ráno přinesla exkluzivní zprávu, v níž tvrdí, že viděla dokumenty, o nichž se domnívá, že jsou autentické, a které ukazují, že Írán dodává zbraně Rusku. Redaktorka Deborah Haynesová ve své zprávě o bezpečnosti a obraně píše:

    Údajná smlouva o dodávkách zbraní, kterou viděla televize Sky News, nabízí první nezvratný důkaz, že Írán prodal Rusku munici pro válku na Ukrajině, tvrdí informovaný bezpečnostní zdroj.

    Pokud je tento šestnáctistránkový dokument datovaný 14. září 2022 pravý, zřejmě se jedná o vzorky různě velkých dělostřeleckých a tankových granátů a raket v hodnotě něco přes 1 milion dolarů.

    Sky News se nepodařilo pravost dokumentů nezávisle ověřit.

    Bezpečnostní zdroj však tvrdil následující: "Jedná se o smlouvu mezi Íránci a Rusy týkající se munice... Věříme, že je stoprocentně pravá."

    Ruské velvyslanectví, respektive íránské velvyslanectví ve Spojeném království na žádost o komentář nereagovalo.

    Kyjev a Londýn uvedly, že hodlají prověřit pravost materiálu a podniknou kroky, pokud bude shledán věrohodným.

- Invaze Vladimira Putina na Ukrajinu zřejmě podnítila podporu ukrajinské LGBT komunity a návrh zákona o občanských svazcích, který by poprvé poskytl právní status partnerství osob stejného pohlaví.


"Všechno, co náš nepřítel nenávidí... podpořím," řekl ukrajinský poslanec Andrij Kožemjakin,  konzervativní bývalý špion, který rád zdůrazňuje svou křesťanskou víru a velkou rodinu. "Když to nebude nikdy existovat v Rusku, mělo by to existovat a být podporováno tady, abychom jim ukázali a naznačili, že jsme jiní. Tento zákon je jako úsměv směrem k Evropě a prostředníček Rusku. Proto ho podporuji."

Poslankyně Inna Sovsunová, která zákon připravila a snaží se ho protlačit parlamentem, řekla, že Kožemjakinův projev byl "nejneočekávanější věcí v mé politické kariéře".

- Denní aktualizace ukrajinského generálního štábu se nezmiňuje o údajné velké ofenzivě v Doněcku, ale uvádí, že v Doněcké a Luhanské oblasti došlo k 29 bojovým střetům.
V celé zemi uvedl, že v neděli podnikl celkem 15 leteckých úderů na nepřátelské jednotky a zachytil šest nepřátelských bezpilotních letounů a zaútočil na několik velitelských stanovišť, skladů zbraní a protiletadlových systémů.

- Joe Biden přivítá tento týden ve Washingtonu premiéry Velké Británie a Dánska na jednání, jehož součástí bude i mise, jejímž cílem je poskytnout Ukrajině stíhačky F-16.


Británie a Dánsko hrají klíčovou roli ve vznikajícím společném mezinárodním plánu, který Biden nedávno schválil poté, co několik měsíců odolával výzvám ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k poskytnutí amerických letounů, uvedla agentura Associated Press.

Biden se v pondělí setká s dánskou ministryní Mette Frederiksenovou a ve čtvrtek s britským ministrem Rishim Sunakem.

"Jednou z věcí, na kterou budeme chtít znát jejich pohled a o kterou se prezident bude chtít podělit, jsou dlouhodobé bezpečnostní potřeby Ukrajiny," uvedl mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby. "A to je skutečně místo, kde se stíhačky F-16 do této diskuse dostanou."

Dánsko od 70. let minulého století nakoupilo desítky letounů F-16 americké výroby a naznačilo, že je otevřeno možnosti poskytnout Ukrajině některé z nich. Británie se důrazně zasazovala o to, aby koalice dodávala Ukrajině stíhací letouny, a tvrdí, že bude podporovat, aby Ukrajina získala požadované letouny F-16. Spojené království však žádné letouny F-16 nemá a vyloučilo, že by na Ukrajinu poslalo stíhačky Typhoon Královského letectva.

Místo toho Británie tvrdí, že od začátku léta poskytne ukrajinským pilotům základní výcvik na letounech západního standardu, aby je připravila na létání s letouny F-16. Ukrajinští piloti pak budou pokračovat v dalších fázích výcviku v jiných zemích.

- Gubernátor ruské Bělgorodské oblasti uvedl, že v regionu hoří energetické zařízení, a obvinil z toho bombu svrženou dronem. Vjačeslav Gladkov uvedl, že nedošlo k žádným obětem a že služby nebyly ovlivněny.

- V ruské Kalužské oblasti jižně od Moskvy spadly na dálnici M3 Ukrajina dva drony, uvedl gubernátor oblasti. Nedošlo k žádné detonaci a místa byla vyšetřovateli uzavřena, uvedl gubernátor Vladislav Šapša.

- Po raketovém útoku, který zasáhl několik budov poblíž středoukrajinského města Dnipro, byla pod troskami domu nalezena mrtvá dvouletá holčička
, uvedl o víkendu regionální gubernátor. Dalších 22 lidí bylo zraněno, včetně pěti dětí, uvedl Serhij Lysak. Tři chlapci - ve věku 15, 11 a 6 let - byli po úderu v intenzivní péči.

- Gubernátor ruské Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov prohlásil, že je ochoten se setkat s proukrajinskou skupinou ruských bojovníků, kteří drží v zajetí ruské vojáky. Skupina již dříve uvedla, že je ochotna vojáky vydat výměnou za setkání s gubernátorem, ale tvrdí, že se nedostavil. Sdílela videoklip, na němž je vidět asi tucet ruských vojáků držených v zajetí, přičemž dva z nich leží na nemocničních lůžkách, a uvedla, že budou posláni na Ukrajinu.

- Ukrajinský ministr vyjádřil "nedůvěru" poté, co se dozvěděl, že téměř polovina kyjevských protiatomových krytů, které byly zkontrolovány při prvním auditu, byla uzavřena nebo nevhodná k použití. Oleksandr Kamyšin, ukrajinský ministr strategického průmyslu, v neděli uvedl, že z 1 078 krytů, které byly prověřeny první den, bylo 359 nepřipravených a dalších 122 uzamčených, zatímco 597 bylo shledáno použitelnými.

    V rámci trestního vyšetřování smrti kyjevské ženy před uzamčeným protileteckým krytem byly zadrženy čtyři osoby, uvedla kyjevská oblastní prokuratura. Uvedla, že jedna osoba, člen ochranky, kterému se nepodařilo odemknout dveře, zůstává ve vazbě, zatímco další tři osoby, včetně místního úředníka, byly umístěny do domácího vězení.

- Kreml prohlásil, že případné dodávky raket dlouhého doletu Kyjevu ze strany Francie a Německa by vedly k dalšímu stupňování "spirály napětí" v ukrajinském konfliktu.
Británie se minulý měsíc stala první zemí, která dodala Ukrajině rakety dlouhého doletu.

- Zelenskyj uvedl, že ruská válka, která trvá již 16. měsíc, zabila nejméně 500 ukrajinských dětí. Přesný počet dětí, které se staly oběťmi, však podle něj nebylo možné stanovit kvůli pokračujícím bojům a kvůli tomu, že některé oblasti jsou pod ruskou okupací.

- Podle ruského představitele bylo pět dronů sestřeleno a čtyři se zasekly a nezasáhly své cíle v Džankoji na Krymu. Nedošlo k žádným obětem, ale v několika domech byla rozbita okna, uvedl Sergej Aksjonov, Ruskem podporovaný šéf krymské správy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3598

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2023