Ruská agrese na Ukrajině: Tvrdé boje v Donbasu

27. 12. 2022

čas čtení 9 minut
- Ukrajinské síly se zřejmě přiblížily k znovudobytí klíčového města Kreminna v Luhanské provincii, které kontroluje Rusko. Oblastní guvernér Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že bojovníci v části města kontrolované ruským velením byli v důsledku tlaku ukrajinské armády nuceni ustoupit do města Rubižne ležícího několik kilometrů jihovýchodně.

- Na východě a jihu země pokračují těžké boje bez známek blížících se mírových rozhovorů. Znovuzískání Kreminny a nedalekého Svatova by mohlo Kyjevu otevřít cestu k zahájení ofenzívy na Sievierodoněck a Lysyčansk, dvě města, která Ukrajina ztratila v létě.

- Ruské jednotky se nadále soustřeďují na dobytí města Bachmut v Doněcké oblasti,
uvedlo v úterý britské ministerstvo obrany na svém každodenním vojenském brífinku.

- V úterý odpoledne byl po celé Ukrajině včetně Kyjeva vyhlášen poplach kvůli leteckému útoku. Bezprostředně nebyly hlášeny žádné útoky.

- Podle mluvčího ukrajinského letectva ruská armáda po ukrajinských úderech na klíčovou základnu přesunula mnoho svých bojových letounů z letecké základny Engels na jiná místa.

- Boje v Donbasu jsou "obtížné a bolestivé", říká Zelenskij

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij prohlásil, že boje ve východních oblastech Bachmut, Kreminna a dalších oblastech Donbasu jsou pro ukrajinské jednotky "obtížné a bolestivé".

Ve svém pondělním večerním projevu se vyjádřil k situaci na frontě:

    Na frontě. Bachmut, Kreminna a další oblasti v Donbasu, které nyní vyžadují maximální sílu a soustředění.

    Situace je tam obtížná, vyhrocená. Okupanti využívají všechny zdroje, které mají k dispozici - a jsou to značné zdroje -, aby vytlačili alespoň nějaký postup."

Doněcký oblastní gubernátor Pavlo Kyrylenko v pondělí uvedl, že více než 60 % infrastruktury ve městě Bachmut, kde probíhaly intenzivní boje, je částečně nebo zcela zničeno.

"Rusko neustále ostřeluje infrastrukturu Bachmutu. Nepřítel se drží taktiky spálené země," řekl.



 

- Mluvčí východního vojenského velení Ukrajiny Serhij Čerevatý rovněž uvedl, že oblasti Bachmut a Avdijivka v Doněcku zůstávají místy nejtěžších bojů. Uvedl, že jen v pondělí došlo v oblasti Bachmut k 225 ostřelováním z dělostřelectva a tanků.


Mezitím ukrajinská armáda uvedla, že desítky měst v Luhanské, Doněcké, Charkovské, Chersonské a Záporožské oblasti byly ostřelovány ruskými silami.

 

V Chersonské oblasti Rusko ostřelovalo obydlené oblasti podél pravého břehu řeky Dněpr, uvedla ukrajinská armáda.

- Ruské síly "utrpěly největší ztráty v Bachmutu a Lymanu", sdělují  ukrajinské ozbrojené síly

Ukrajinské síly za posledních 24 hodin odrazily ruské útoky v oblastech dvou osad v Luhanské oblasti a šesti v Doněcké oblasti, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil v dnešní ranní operační zprávě.

Podle něj ruské síly za uplynulý den provedly dva raketové údery a vypálily 44 raketových systémů s vícenásobným odpálením.

V aktualizaci zveřejněné na sociálních sítích se uvádí:

    Na Volyňském, Polském, Siverském a Slobožanském směru se situace výrazně nezměnila, nepřítel udržuje vojenskou přítomnost podél státní hranice a nebyly zjištěny žádné známky formování jeho útočných skupin.

Mezitím ukrajinské ozbrojené síly uvedly, že v období od 24. do 27. prosince bylo zabito dalších 620 ruských vojáků, takže celkové ruské ztráty dosáhly 103 220 osob.




- Boje se soustřeďují v okolí Bachmutu v Doněcku: Britské ministerstvo obrany


Podle nejnovější zprávy britského ministerstva obrany se v posledních 48 hodinách boje na Ukrajině nadále soustřeďovaly v okolí Bachmutu v Doněcké oblasti a u Svatova v Luhansku.

"Rusko v těchto oblastech i nadále zahajuje časté útoky malého rozsahu, ačkoli se změnilo jen málo území," tvrdí zpráva.

"Na severu byly pravděpodobně mezi ruskými silami nedávno nasazenými v Bělorusku i prvky 1. gardové tankové armády. Tato formace před svým nasazením pravděpodobně prováděla výcvik a je nepravděpodobné, že by disponovala podpůrnými jednotkami, které by ji učinily bojeschopnou."

- Rusko nehodlá navrhovat žádné nové iniciativy v oblasti strategických zbraní nebo bezpečnostních záruk, uvedl jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru, který v úterý zveřejnila státní tisková agentura Tass.

Lavrov rovněž vyzval Západ k maximální zdrženlivosti ve "vysoce citlivé" jaderné oblasti.

Ministr zahraničí již dříve ve svých výrocích zveřejněných v pondělí tvrdil, že Spojené státy a jejich spojenci z NATO společně s Ukrajinou chtějí porazit Rusko "na bitevním poli", aby ho zničili.


- Ukrajina usiluje o únorový mírový summit podporovaný OSN


Ukrajina podle svého ministra zahraničí usiluje o uspořádání mírového summitu do konce února - nejlépe na půdě OSN s jejím generálním tajemníkem Antóniem Guterresem jako možným prostředníkem.

Dmytro Kuleba však uvedl, že Rusko by mohlo být přizváno pouze v případě, že by země nejprve stanula před tribunálem pro válečné zločiny.

"Každá válka končí diplomatickou cestou... Každá válka končí jako výsledek kroků podniknutých na bojišti a u jednacího stolu."

Kuleba uvedl, že ukrajinská vláda by ráda uspořádala mírový summit do konce února, tedy kolem výročí ruské invaze.

    Organizace spojených národů by mohla být nejvhodnějším místem pro uspořádání tohoto summitu, protože nejde o to, udělat službu určité zemi," řekl. "Jde skutečně o to, aby se všichni zapojili."

- Moskva obvinila Ukrajinu ze smrtícího útoku na leteckou základnu, při kterém v pondělí zahynuli tři ruští vojáci. Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že ukrajinský dron byl sestřelen při přiblížení k základně Engels vzdálené asi 730 km od ukrajinských hranic, ale padající trosky zabily tři příslušníky služby. 

- Zelenskij uvedl, že přetrvává nedostatek elektřiny, přičemž bez proudu zůstává téměř 9 milionů lidí.
"Nedostatky přetrvávají. Výpadky elektřiny pokračují," uvedl ve svém pondělním nočním videoposelství. "Ale počet a délka výpadků se postupně snižují."

-  Ukrajina by měla ve vlastním zájmu splnit návrhy Moskvy na urovnání, jinak rozhodne ruská armáda, prohlásil ruský ministr zahraničí.
"Naše návrhy na demilitarizaci a denacifikaci území kontrolovaných režimem, odstranění hrozeb pro bezpečnost Ruska, které odtud vycházejí, včetně našich nových zemí, jsou nepříteli dobře známy," citovala v pondělí pozdě večer státní tisková agentura Tass Sergeje Lavrova. "Jde o jednoduchou věc: splnit je pro své vlastní dobro. V opačném případě bude o této otázce rozhodovat ruská armáda."

- Ruský prezident Vladimir Putin přijal v pondělí v Petrohradě představitele dalších bývalých sovětských států. V televizním projevu Putin uvedl, že hrozby pro bezpečnost a stabilitu euroasijského regionu se zvyšují.
"Bohužel výzvy a hrozby v této oblasti, zejména zvenčí, každým rokem jen rostou," řekl. "Musíme také bohužel uznat, že neshody vznikají i mezi členskými státy společenství."

- Zelenskij uvedl, že v pondělním telefonátu s indickým premiérem požádal Indii o pomoc při realizaci "mírového vzorce". "Vedl  jsem rozhovor s premiérem Naréndrou Módím a popřál jsem mu úspěšné předsednictví G20," napsal Zelenskij na Twitteru. "Právě na této platformě jsem oznámil mírovou formuli a nyní počítám s účastí Indie na její realizaci." Indická vláda v pondělí pozdě večer v prohlášení uvedla, že Módí "důrazně zopakoval" svou výzvu k okamžitému ukončení nepřátelských akcí na Ukrajině a sdělil, že Indie podporuje jakékoli mírové úsilí.

- Ruská bezpečnostní služba FSB uvedla, že v neděli byla "zlikvidována" ukrajinská čtyřčlenná "sabotážní skupina", která se snažila proniknout do Brjanské oblasti, informovala ruská státní média. Údajní sabotéři byli vyzbrojeni zbraněmi zahraniční výroby a čtyřmi improvizovanými výbušnými zařízeními, uvedla FSB. Ukrajina se k incidentu bezprostředně nevyjádřila.

- Ukrajina vyzvala k odvolání Ruska z pozice stálého člena Rady bezpečnosti. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že Rusko od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 neoprávněně obsadilo "místo SSSR v Radě bezpečnosti OSN a že jeho tříleté působení v OSN bylo "poznamenáno válkami a zábory území jiných zemí".

- Objevil se videozáznam, na němž členové soukromé ruské žoldnéřské společnosti Wagner Group nazývají náčelníka generálního štábu ruských ozbrojených sil "kusem hovna". Christo Grozev z Bellingcatu uvádí, že Jevgenij Prigožin, ruský podnikatel a zakladatel společnosti Wagner Group, prohlásil, že k tomuto videu "nemá co říci", což podle Grozeva znamená, že Putinův spojenec útok na Valerije Gerasimova v podstatě schvaluje.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4581

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2022