Žoldáci ruské společnosti Wagner "nakoupili zbraně z KLDR"

23. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Podle Bílého domu soukromá ruská vojenská společnost Wagner Group převzala zásilku zbraní ze Severní Koreje, aby pomohla posílit ruské síly na Ukrajině, což je známkou rozšiřující se role skupiny v tomto konfliktu, informuje Steve Holland.

Majitel Wagnera Jevgenij Prigožin toto tvrzení popřel jako "drby a spekulace".

John Kirby, mluvčí Rady národní bezpečnosti Bílého domu, uvedl, že Wagner hledá po celém světě dodavatele zbraní na podporu svých vojenských operací na Ukrajině.

"Můžeme potvrdit, že Severní Korea dokončila počáteční dodávku zbraní Wagnerovi, který zaplatil za toto vybavení. Minulý měsíc Severní Korea dodala do Ruska pěchotní rakety a rakety pro použití Wagnerem," řekl novinářům.

Zprávu jako první přinesla agentura Reuters. Wagnerova skupina byla založena v roce 2014 poté, co Rusko obsadilo a anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a vyvolalo separatistické povstání ve východním ukrajinském Donbasu.

Spojené státy odhadují, že Wagner má na Ukrajině nasazeno 50 000 ozbrojenců, včetně 10 000 kontraktorů a 40 000 odsouzených rekrutovaných z ruských věznic, řekl Kirby.

Prigožin, blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, řekl, že Kirby má ve zvyku činit prohlášení založená na domněnkách.

"Každý ví, že Severní Korea už dlouhou dobu nedodává žádné zbraně Rusku. A žádné takové snahy ani nebyly vyvinuty," uvedl v prohlášení.

"Proto dodávky zbraní ze Severní Koreje nejsou nic jiného než drby a spekulace."

Americké hodnocení je, že množství materiálu dodaného Severní Koreou nezmění dynamiku na bojišti, ale očekává se, že Pchjongjang dodá více vojenského materiálu.

V listopadu, poté, co Bílý dům uvedl, že Pchjongjang skrytě zásobuje Rusko "významným" počtem dělostřeleckých granátů, Severní Korea prohlásila, že s Ruskem nikdy nejednala o zbraních a ani to neplánuje.

Ruské a severokorejské mise OSN na žádost o komentář nereagovaly.

Spojené státy obvinily Pchjongjang a Moskvu z porušování sankcí OSN vůči Severní Koreji a své informace budou sdílet se sankčním výborem Rady bezpečnosti OSN pro Severní Koreu, uvedla v prohlášení americká velvyslankyně při OSN Linda Thomas-Greenfieldová.

Pchjongjang postavil balistické střely schopné zasáhnout cíl téměř kdekoli na Zemi, říkají odborníci na zbraně, stejně jako zbraně kratšího doletu.

Kirby řekl, že Putin se stále více obrací na Wagnerovce se žádostí o pomoc na Ukrajině, kde ruské síly mají potíže. Evropská unie na skupinu uvalila sankce a obvinila ji z tajných operací jménem Kremlu.

Putin řekl, že skupina nezastupuje Rusko, ale že soukromí vojenští dodavatelé mají právo pracovat kdekoli na světě, pokud neporušují ruské zákony.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4687

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2022