Střety v Paříži po střelbě v kurdském centru, při níž byli zabiti tři lidé

24. 12. 2022

čas čtení 5 minut
 
Francouzská média uvádějí, že 69letý muž zahájil palbu na skupinu lidí, a vláda sděluje, že incident byl zřejmě rasově motivován



V Paříži vypukly střety poté, co byli tři lidé zabiti při střelbě v kurdském kulturním centru, která byla podle francouzské vlády zřejmě rasově motivovaná.



Francouzská média informovala, že 69letý muž zahájil v pátek ráno palbu na skupinu lidí v centru Ahmet-Kaya na Rue d'Enghien v 10. obvodu. Střílelo se také v kadeřnictví a restauraci na ulici. Tři lidé byli zraněni, z toho jeden kriticky.

Prokuratura uvedla, že policie zadržela  střelce, který byl v minulosti odsouzen za napadení a držení nelegální zbraně, a během několika minut po střelbě zabavila zbraň. Byl zraněn v obličeji a převezen do nemocnice.

Pařížská prokurátorka Laure Beccuauová v prohlášení uvedla, že při útoku zemřela jedna žena a dva muži a tři muži byli zraněni. "V této fázi neexistují žádné důkazy, které by [podezřelého] spojovaly s nějakým extremistickým ideologickým hnutím," uvedla.

Emmanuel Macron na Twitteru uvedl, že "francouzští Kurdové" se stali "terčem podlého útoku v srdci Paříže". Francouzský prezident uvedl, že v myšlenkách je s oběťmi, zraněnými a jejich rodinami, a poděkoval policii.

Deník Le Monde napsal, že všechny oběti jsou příslušníky kurdské komunity a zemřely uvnitř kulturního centra a před ním. Mluvčí centra Agit Polat obvinil francouzské úřady, že "opět selhaly při naší ochraně... Pro nás je to teroristický útok".

Na protest proti střelbě se v pátek odpoledne před centrem a v okolních ulicích shromáždilo několik stovek Kurdů, kteří se občas násilně střetli s bezpečnostními složkami, házeli kameny a zapalovali odpadkové koše. Policie odpověděla slzným plynem a 11 policistů bylo zraněno, uvedla policie.

Další demonstrace kurdských organizací ve Francii je plánována na sobotu na náměstí Republiky v hlavním městě.

V lednu 2013 byly v kurdském informačním centru poblíž kulturního střediska zastřeleny tři kurdské aktivistky, včetně Sakine Cansızové, spoluzakladatelky Strany kurdských pracujících (PKK). Jejich vrah, turecký občan Ömer Güney, zemřel v roce 2016 v pařížské nemocnici na nádor na mozku ještě před soudním procesem.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin na místě páteční střelby uvedl, že "není jisté ... že střelec mířil konkrétně na kurdskou komunitu", ale spíše na "cizince obecně". O jeho motivech by mělo být více známo po jeho výslechu policií, řekl Darmanin.

Beccuau uvedl, že muž, údajně vlakový průvodčí ve výslužbě, byl 12. prosince za přísných podmínek propuštěn z vězení poté, co si odpykal roční vyšetřovací vazbu, což je maximální povolená doba podle zákona. Francouzská média uvedla, že čekal na soud za útok mečem na migranty.

Podle zpráv potřebovali dva Súdánci po tomto útoku z prosince 2021 v táboře ve 12. obvodu nemocniční ošetření kvůli zraněním. Muž mečem rozsekal šest stanů, než byl přemožen, uvedla nevládní organizace Utopia56.

Pařížská prokuratura rovněž uvedla, že muž byl již dříve dvakrát odsouzen: v roce 2016 za pokus o zabití a v roce 2017 za nezákonné držení zbraně. Deník Le Parisien citoval nejmenovaný policejní zdroj, podle něhož muž při pátečním zatýkání policistům řekl, že "nemá rád Kurdy".

Bylo zahájeno vyšetřování pro vraždu, dobrovolné zabití a násilí s přitěžujícími okolnostmi, uvedl Beccuau a dodal, že možný rasistický motiv bude "samozřejmě součástí vyšetřování".

Pařížská starostka Anne Hidalgová uvedla, že lidem postiženým incidentem bude poskytnuta psychologická pomoc.

Jeden ze svědků, majitel obchodu na ulici, řekl agentuře France-Presse, že padlo sedm nebo osm výstřelů. "Byla to naprostá panika - všichni se zamkli doma," řekla žena.

Majitel restaurace na ulici uvedl, že viděl "starého bílého muže, který vstoupil do kulturního centra a začal střílet. Pak vešel do vedlejšího kadeřnictví."

Kurdský aktivista Murat Roni řekl, že kulturní centrum je "jako kurdské velvyslanectví v Paříži ... místo setkávání pro kulturní akce, politické diskuse, pomoc s imigračními procedurami - budova, kde se mohou setkávat všichni Kurdové".

Francie zažila v letech 2015 a 2016 řadu smrtících útoků islámských extremistů a zůstává v pohotovosti před násilím spojeným s terorismem.



Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4023

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2022