Mezitím v Absurdistánu 204:

Polská vládnoucí strana drsně a protizákonně sledovala opozici prostřednictvím izraelského hackerského systému Pegasus

30. 12. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut
Foto: propagandista z TVP Samuel Pereira

Ten okamžik v roce 1972, kdy byli lidé prezidenta Nixona přistiženi při pokusu o instalaci odposlouchávacího zařízení ve volebním štábu Demokratické strany v budově Watergate, byl klíčovým momentem, který vedl k Nixonovu pádu. Bude aféra Pegasus ekvivalentem Watergate v polské vládnoucí politické straně  PiS? Uvidíme.

 

Co zatím víme? O tom, že vláda strany PiS získala přístup k tomuto izraelskému hackerskému nástroji, který umožňuje prakticky neomezený přístup k mobilnímu telefonu sledované osoby, jsme se poprvé dověděli již v září 2019.   O dva roky později, v prosinci 2021, jsme zjistili, že Izrael přístup Polska k tomuto nástroji omezil a zařadil Polsko na seznam autoritářských režimů. Původně jsme si mysleli, že je to kvůli tomu, že byla špehována prokurátorka vyšetřující kauzu plýtvání veřejnými penězi při pokusu uspořádat nelegální korespondenční volby v době vrcholící pandemie covidu. Již dříve, například v červenci 2020,  se objevily zvěsti, že někteří opoziční politici jsou zřejmě  špehováni prostřednictvím systému Pegasus, ale stále to bylo jen v oblasti fám a spekulací.

V posledních týdnech se však mnohé změnilo. Kanadská výzkumná skupina Citizen Lab působící na Torontské univerzitě potvrdila, že byly hacknuty telefony dalších dvou významných osobností. "Nikdy jsem neviděl tak agresivní operace a tolik hackerských útoků v tak krátké době jako v případě tohoto polského právníka," uvedl expert Citizen Lab. "Tímto právníkem" je Roman Giertych - koaliční partner a vicepremiér v Kaczyńského vládě v letech 2005-2007, který opustil politiku a vrátil se k právnické praxi, ale zůstal neústupným kritikem strany PiS. Navíc je však jedním z právníků, kteří zastupují jednoho rakouského podnikatele obviňujícího Kaczyńského z finančních podvodů.

Strana PiS se  Giertycha snažila dostat mnohokrát, snažila se na něj hodit nějakou finanční kriminalitu (včetně pokusu o nezákonné obvinění, když ležel v bezvědomí na nemocničním lůžku). Existují také nepotvrzené zvěsti,  které tvrdí, že Giertych možná ví, kdo zabil Andrzeje Leppera, dalšího bývalého koaličního partnera Kaczyńského, na kterého se politici PiS snažili hodit korupční skandál  (šéf protikorupčního úřadu Mariusz Kamiński byl v souvislosti s tím odsouzen za zneužití svých pravomocí, ale pak byl Andrzejem Dudou nezákonně omilostněn, když se PiS dostala zpět k moci, a nyní je ten člověk opět ve vedení tajných služeb). Tento velmi komplikovaný příběh vedl k tomu, že Kaczyński ztratil moc, a nedlouho poté Lepper údajně spáchal za podezřelých okolností sebevraždu... Celý příběh by vydal na dobrý thriller.

Ale je tu materiál přinejmenším na jeden další film, protože další obětí hackerského útoku Pegasu se stal jeden z významných politiků hlavní opoziční strany. Během volební kampaně v roce 2019 byl Krzysztof Brejza, šéf kampaně strany Občanská platforma, hacknut 33krát. "Léta pozorujeme, jak diktátoři a autoritářský režim špehují opozici, ale toto je opravdu znepokojující: taková operace byla provedena proti klíčové postavě opoziční strany v evropské demokracii. To je bezprecedentní. "   - řekl listu Wyborcza John Scott-Railton z organizace Citizen Lab, který přirovnal Brejzův případ k případu Navalného v Rusku.

Taková věc nás opět přivádí k otázce, zda byly volby v Polsku od prvního nástupu strany PiS k moci skutečně demokratické a spravedlivé? Již víme, že státní propagandistická televize TVP byla extrémně neobjektivní - některé materiály propagující prezidenta Dudu byly na skutečně severokorejské úrovni ZDE. Nyní víme, že soukromé zprávy z Brejzova telefonu, které byly odvysílány v televizi TVP, byly s největší pravděpodobností získány pomocí programu Pegasus  (a poté zmanipulovány, aby Brejza vypadal špatně).

Všechny stopy nasvědčují tomu, že Brejzu s největší pravděpodobností hacknul Ústřední protikorupční úřad (přestože tato instituce neměla žádný důvod ho vyšetřovat, protože není podezřelý z žádného trestného činu, který by takový zájem opodstatňoval) a poté byly předány Samuelu Pereirovi, šéfovi TVP.info a jednomu z předních propagandistů strany PiS.

Pereira to popírá, ale asi cítí, že má průšvih, protože on sám ten materiál připravil a otevřeně přiznal svůj zdroj a Brejza ho za to zažaloval, ale Pereira se dva roky vyhýbal přijetí žaloby. Podle dokumentů, které zveřejnila Brejzova manželka,  naposledy, když k němu dorazili zřízenci, aby mu doručili žalobu, informovala je malá holčička, že Pereria je ve vaně, ale když zřízenci čekali u dveří, tam jim nakonec mužský hlas někoho, kdo tvrdil, že "rozhodně není Samuel Pereira", sdělil, že Pereira na této adrese nebydlí...

Takže to, co začalo jako Watergate, se rychle změnilo v hloupou komedii. A jak známe Polsko, mohlo by to tím i skončit, protože vládnoucí stranu to zřejmě stále příliš netrápí. Proč by také mělo? Mají kontrolu nad speciálními službami (za všechny nitky v této oblasti stále tahá nezákonně omilostněný zločinec Mariusz Kamiński) a jejich nejradikálnější koaliční partner Zbigniew Ziobro je ministrem spravedlnosti a hlavním prokurátorem, takže má prakticky úplnou kontrolu nad veškerým možným vyšetřováním.

Je pravda, že Ziobro by jednou mohl chtít využít toho, co ví,  k útoku na stranu  PiS, ale v dohledné době k tomu pravděpodobně nedojde, protože vzhledem k tomu, že Ziobrova strana má v průzkumech kolem 1%, Ziobro ví, že jedinou šancí pro něho, jak se udržet u moci, je držet se Kaczyńského. 

Morawieckého reakce na celou aféru se zdá být parafrází Putina z doby invaze na Krym: o takových věcech vůbec nic neví a takové hackerské systémy Pegasus se dají koupit v každém počítačovém obchodě.  Někteří říkají, že kdyby Samuel Pereira zveřejnil materiály, které mu poskytla rozvědka jiného státu, jak naznačuje Morawiecki, bylo by to ještě horší, ale nějak neočekávám, že by se v této věci vedlo nějaké seriózní vyšetřování, dokud je strana PiS stále u moci.

Možná však tyto časy přijdou dříve, než očekáváme. Dokonce i Andrzej Duda se po několika letech, kdy byl Kaczyńského loutkou, odvážil vetovat Lex-TVN - návrh zákona, který měl za cíl omezit svobodu médií v Polsku. To všechny překvapilo - jak ve straně PiS, tak v opozici, protože se očekávalo, že maximálně bude předstírat nezávislost a pošle ten zákon Ústavnímu tribunálu, který samozřejmě tento návrh zákona rovnou schválí. Místo toho ho rovnou vetoval, protože věděl, že PiS nemá dost poslanců, aby jeho veto v parlamentu přehlasovala.

Zatím se však PiS chová tak, jak se má ve zvyku běžně chovat. Šéf TVP Jacek Kurski se vydal do Paříže na soutěž Eurovize Junior, a to i přesto, že měl pozitivní test na COVID-19. Pozitivní test mu vyšel 14. prosince, takže se měl na 10 dní izolovat,  přesto už o 5 dní později byl v Paříži, vmísil se (bez roušky) mezi novináře a stál vedle polské soutěžící. Kurski na svém Twitteru informoval,  že skutečně onemocněl SARS Cov-2, ale 14. prosince byl považován za plně uzdraveného, a tak mohl cestovat. Nemocnice vydala prohlášení, že jeho výsledek byl skutečně pozitivní, ale odborníci jej interpretovali jako pozdní stadium infekce, a proto doporučili, aby byla jeho sebeizolace zrušena. Je sice hezké, že šéf TVP má v době, kdy se tisíce Poláků potýkají s pandemií (v době psaní tohoto článku oficiální denní zpráva  uvádí 9843 nových infekcí a 549 úmrtí v souvislosti s covidem - ano, v poslední době máme několik stovek úmrtí denně), ale přesto to zanechává několik otázek: například: pokud byl nemocný PŘED 14. prosincem, proč se tedy 13. prosince účastnil akce a mluvil z pódia?  

No, odpověď je asi jednoduchá - je to zatracený pokrytec, a důkaz mám v jeho vlastním tweetu,  kdy skutečnost, že onet.pl zveřejnil výsledky jeho testu Covid, označil za "banditský a zločinný čin". Připomínám jen, že o rok dříve jeho vlastní TVP zveřejnila výsledky testu na covid  jedné ze samozvaných vůdkyň Stávky žen Marty Lempartové (a to i přesto, že po pozitivním testu na rozdíl od Kurského dodržovala zákon).

Ale když už jsme u toho, covid-19 v Polsku řádí a vláda, která zavírala lesy a parky a nutila lidi zůstávat týdny doma, když byla míra nakažených asi třicetkrát nižší než dnes, teď nedělá nic. Částečně je to asi způsobeno tím, že kvůli těm dřívějším idiotským rozhodnutím už dnes Poláci nevěří vládním mandátům, ale spíš je to proto, že vláda chce uklidnit antivaxery, kteří tvoří významnou část elektorátu PiS a mohli by přejít k pravicovější Konfederaci, pokud se PiS rozhodne zavést další omezení.

Kaczyński však tvrdí, že důvod je mnohem prostší: "Musíme být realisté - je to otázka vymahatelnosti. Nemá smysl zavádět omezení, pokud není možné zajistit, aby je lidé dodržovali,"  řekl v rozhovoru pro provládní propagandistický list. Připomínám, že to říká člověk, který přišel k moci s tvrzením, že je třeba skoncovat s "polským imposibilismem". Co asi přijde příště? Možná by měl zrušit rychlostní limity, protože v Polsku stejně všichni jezdí příliš rychle?

Avšak na prvním místě je zjevně školství. Strana PiS zřejmě usoudila, že Poláci jsou hloupí (možná má pravdu, zvolili jsme tuto stranu dvakrát!), a tak nemá smysl snažit se nás vzdělávat. Tímto úkolem byl pověřen ministr Czarnek, kterého už možná čtenáři tohoto seriálu znají. V poslední době se ministr Czarnek zúčastnil pohřbu známého exorcisty, během něhož pronesl řeč, že "otec Pęzioł nás naučil, jak vítězit nas Satanem", protože s Ježíšovým jménem na rtech a podporou místního klonu Panny Marie vyhrával přímé bitvy se Satanem, a prý se  Satanu podařilo přesvědčit většinu lidstva, že neexistuje, ale Satan prý ve skutečnosti existuje a žije zřejmě v malé vesnici Wąwolnica. Po tomto projevu se polský ministr (školství, připomínám) rozhodl exorcistu posmrtně vyznamenat vysokou medailí za zásluhy o polské školství.
 
Ministr Czarnek je zřejmě velmi zaneprázdněný muž. Nedávno opět ručně upravil výši bodového ohodnocení akademiků, kteří publikují své práce v akademických časopisech. A tak malé periodikum Pedagogika Katolicka (Katolická pedagogika) má nyní hodnotu 100 bodů (poté, co mu nedávno bylo uděleno jen 40 bodů, neboť ještě před rokem byla publikace v tomto periodiku z akademického hlediska bezcenná). Vydavatelé Pedagogiky katolické toto rozhodnutí přivítali a na svých webových stránkách napsali, že jelikož jsou nyní tak respektovaným akademickým časopisem, musí změnit pravidla přijímání příspěvků, a tak od nynějška očekávají, že příspěvky "budou založeny na původním výzkumu jejich autorů a nebudou pouze opsány z internetu nebo jiných zdrojů, měly by mít akademickou úroveň a budou kontrolovány antiplagiátorským softwarem (...) a před zveřejněním budou také recenzovány".  Což je hezké, až na jednu věc: ty akademické body tomuto časopisu byly uděleny zpětně. Takže pokud jste v posledních dvou letech zkopírovali nějakou věc z internetu a publikovali ji v Pedagogice katolické, "vaše práce" má nyní z akademického hlediska hodnotu 100 bodů. Tedy 2,5krát více, než když jste publikovali například v londýnském akademickém časopise Nature Sustainability.

Což je v souladu se současnými trendy v polském akademickém prostředí. Jen za posledních 10 měsíců získaly podle oficiálních bodových seznamů ministerstva školství  hodnotu časopisy z oborů, jako je historie nebo "kulturní a religionistická studia", v tomto systému hodně přes 10 000 bodů. Seznam končí matematikou a astronomií se ziskem 960, resp. 840 bodů. Pokud tedy dnes chcete udělat kariéru v polském akademickém prostředí, zapomeňte na studium supernov nebo Banachova prostoru. Stačí napsat pár prací o úloze exorcismu ve vzdělávání a rázem z vás bude titulovaný profesor!

2
Vytisknout
9170

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2022