V roce 2030 by USA mohly být pod vládou pravicového diktátora, varuje kanadský profesor

4. 1. 2022

čas čtení 3 minuty
 

Kanadský politolog varuje před trumpovskou hrozbou pro americkou demokracii a možným dopadem na severního souseda


Spojené státy by mohly být do roku 2030 pod vládou pravicové diktatury, varoval kanadský profesor politologie a vyzval svou zemi, aby se chránila před "zhroucením americké demokracie".

Jako ve všech fašistických hnutích našly současné síly populárního vůdce neomezovaného pravidly demokracie, tentokrát v osobě Donalda Trumpa.

Amerika se nyní nachází v legální fázi fašismu.

 
 
"Nesmíme tyto možnosti ignorovat jen proto, že se zdají být směšné nebo příliš hrozné na to, abychom si je dokázali představit," napsal v deníku Globe and Mail Thomas Homer-Dixon,   ředitel Cascade Institute při Royal Roads University v Britské Kolumbii.

"V roce 2014 předpoklad, že se Donald Trump stane prezidentem, také připadal téměř všem lidem absurdní. Dnes však žijeme ve světě, kde se absurdní pravidelně stává skutečností a hrůzné samozřejmostí."
 
Homer-Dixon varuje: "Do roku 2025 by se americká demokracie mohla zhroutit, což by způsobilo v USA extrémní vnitropolitickou nestabilitu, včetně rozsáhlého občanského násilí. Do roku 2030, ne-li dříve, by zemi mohla vládnout pravicová diktatura."

Došlo by k tomu v důsledku Trumpova  návratu do Bílého domu v roce 2024, či pokud republikuny ovládané  státní  zákonodárné sbory odmítnou akceptovat volební vítězství demokratů.

Homer-Dixon upozornil, že Trump "bude mít jen dva cíle, ospravedlnění a pomstu" za lež, že jeho porážka v roce 2020 od Joea Bidena byla prý "volební podvod".

Homer-Dixon, který je již více než čtyři desetiletí "znalcem násilných konfliktů", uvedl, že Kanada musí  reagovat na "vznikajíc í krizi".

"Z jihu se blíží strašlivá bouře a Kanada je žalostně nepřipravená. V uplynulém roce jsme obrátili svou pozornost dovnitř, naši pozornost odvedla pandemie i  zrychlující se dopady klimatických změn.

"Nyní se však musíme zaměřit na naléhavý problém, co dělat s pravděpodobným rozkladem demokracie ve Spojených státech. Musíme začít tím, že si plně uvědomíme rozsah tohoto nebezpečí. Pokud bude Trump znovu zvolen, budou i podle optimističtějších scénářů ekonomická a politická rizika pro naši zemi nesčetná."

Trump "a řada jeho stoupenců, jako je Tucker Carlson z Fox [News] a poslankyně z Georgie Marjorie Taylorová Greeneová", proměnili Republikánskou stranu "v téměř fašistický kult osobnosti, který je dokonalým nástrojem k rozbití demokracie".

A co hůř, řekl, že Trump "může být jen příprava".

"Výsledkem tohoto procesu bude politická a sociální spoušť," řekl Homer-Dixon.

"Trump bude moci cíleným pronásledováním a propouštěním zmenšit řady odpůrců svého hnutí uvnitř státu,  úředníků a technokratů, kteří dohlížejí na nestranné fungování základních institucí a dodržují zásady právního státu.

"Pak bude připravena půda pro to, aby po Trumpovi přišel manažersky kompetentnější vládce, který vnese pořádek do chaosu, který Trump vytvořil." V roce 2030 by USA mohly být pod vládou pravicového diktátora.


Podrobnosti v angličtině ZDE 

1
Vytisknout
5904

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2022