Trump vítězí v měnové válce proti Evropě

16. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
"Už není pochyb o tom, že americká vláda nejen vede měnovou válku, ale také v ní vítězí," říká Joachim Fels, hlavní ekonom společnosti Pimco. Trumpova politika představuje hrozbu ekonomickému oživení v Evropě, což znepokojuje Evropskou centrální banku. Ta však může udělat velmi málo, upozorňují Tim Bartz a Martin Hesse.


Navzdory ekonomické konjuktuře Trump prosazuje oslabení dolaru, což ohrožuje křehké oživení v Evropě. ECB ale proti tomu mnoho nenadělá.

Rolf Philipp v posledních 15 letech vyráběl "kosti do letadel" ve městě Übersee v Bavorsku. Tak zakladatel a ředitel firmy Aircraft Philipp říká hliníkovým a titanovým součástkám, jež jeho továrna vyrábí pro letecký průmysl. Firma má v Bavorsku celkem 250 zaměstnanců a druhou továrnu v Karlsruhe - a obchody jdou dobře, když rodinná firma vloni vynesla 60 milionů eur.

Nicméně v poslední době se život poněkud zkomplikoval kvůli událostem za Atlantikem. Během osmi posledních měsíců ztratil dolar více jak 10 % své hodnoty. Nejdůležitější zákazníci, Airbus a Boeing, prodávají většinu letadel za dolary a jejich postavení na trhu jim umožňuje přehodit kurzová rizika na dodavatele, které také platí v dolarech. Rolfovy zisky tedy klesají spolu s tím, jak dolar oslabuje vůči euru - protože náklady mu vznikají převážně v eurech.

"Máme v Německu technologický náskok, ale to moc nepomáhá, když na nás dolar dopadá jako kladivo," vysvětluje majitel. Pokud by kurs klesl na delší dobu pod hranici 1,35 dolaru za euro, pro zákazníky bude stále atraktivnější nakupovat jinde.

Ačkoliv americká ekonomika roste, Trump se snaží dál stimulovat růst - což může vyústit v přehřátí celé globální ekonomiky.

Tím že sleduje ekonomickou politiku ignorující potřeby obchodních partnerů, nazývanou ekonomy "beggar-thy-neighbor", Trump odvrhl starou americkou tradici silného dolaru.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12603

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2018