Dodávky zbraní bosenským Srbům vyvolávají v EU obavy

14. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
Nákup tisíců útočných pušek pro bosenskosrbskou policii vyvolává obavy ohledně záměrů separatisty vedené regionální vlády a prohlubování ruského vlivu v rozdělené zemi.


Dodávka 2 500 pušek ze Srbska má dorazit do srbské části Bosny v březnu, několik týdnů před plánovaným otevřením nového výcvikového centra, kde mají působit ruští poradci.

Zbraně dorazí v okamžiku, kdy je stabilita Bosny zpochybněna. Daytonské mírové smlouvy ukončily bosenský konflikt před více jak 22 lety rozdělením země na dvě poloautonomní části: Republiku srbskou a Muslimsko-chorvatskou federaci. Dohoda zastavila zabíjení, ale vytvořila systém, který zvýhodňoval etnicky založenou politiku. Nacionalistické strany získaly vliv v různých oddělených lokacích, korupce je vysoká a země má oficiálně nejvyšší míru nezaměstnanosti mládeže na světě.

Počátkem měsíce Evropská komise zveřejnila novou strategii pro tento region, když nabídla cestu k členství v EU "založenou na zásluhách", ale zůstalo nejasné, jak by Bosna mohla překonat její hluboké strukturální problémy.

Srbští občanští aktivisté, centrální vláda v Sarajevu a západní diplomaté jsou přesvědčeni, že nová policejní jednotka bude využívána srbským separatistickým lídrem Miloradem Dodikem k upevnění pozice a zastrašování oponentů před říjnovými volbami.

V dlouhodobém výhledu existuje obava, že Dodik použije sílu k dosažení nezávislosti, což by znamenalo riziko nové války v regionu.

Rusko, které považuje Dodika za hráz proti bosenskému členství v NATO, poskytuje Dodikovi značnou podporu. Od roku 2014 se šestkrát setkal s prezidentem Vladimirem Putinem.

V pondělí Dodik potvrdil nákup zbraní a prohlásil, že podnikne další kroky k vyzbrojení policie kvůli "boji s terorismem". Podle něj "20 let" neprobíhalo vyzbrojování policie a je legitimní to napravit.

Diplomaté v Sarajevu upozorňují, že také federální policie nakoupila několik stovek dlouhých zbraní, ale většina vládních policistů zůstává vyzbrojena pistolemi.

Zástupce mezinárodního společenství Valentin Inzko dodává, že policie v rodném Rakousku (které má 8,7 milionu obyvatel, nikoliv 3,8 milionu jako celá Bosna a Hercegovina, přičemž Srbové tvoří jen 31 % obyvatel - pozn. red.) provozuje pouze 400 dlouhých zbraní. "Normální policie je nepotřebuje," tvrdí.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9103

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2018