Deset klíčových zjištění z Muellerovy obžaloby Rusů

17. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
Rod Rosenstein, náměstek amerického ministra spravedlnosti, při vyhlašování obžaloby proti ruským občanům

- Obžaloba obsahuje přesvědčivé nové důkazy, nejen, že k ruskému spiknutí s cílem narušit americké prezidentské volby došlo, což Trump opakovaně popírá, ale že jde o nesmírně složitou akci, organizovanou nejméně od roku 2014.

- Obžaloba potvrzuje zjištění americké výzvědné komunity, že ruské spiknutí bylo velké a pokračuje i nadále. Je v rozporu s Trumpovým tvrzením, že "tahle záležitost ohledně Trumpa a Ruska je naprosto vymyšlená".




- Obžaloba nejmenuje žádné americké občany jako spoluspiklence, ani netvrdí, že Američané o ruském spiknutí věděli. Avšak obžaloba zaznamenává kontakty ruských spiklenců s "neinformovanými členy, dobrovolníky a stoupenci Trumpovy předvolební kampaně".

- Obžaloba identifikuje "Úřad pro výzkum internetu" v Petrohradě. Je dokázáno, že tato instituce provozuje miliony falešných účtů na sociálních sítích. Obžaloba obviňuje řadu ruských občanů, kteří spiknutí financovali, anebo se na něm podíleli.

- Součástí obvinění jsou opakovaná porušení amerických volebních zákonů, které zakazují cizincům investovat finance do americké předvolební kampaně a které vyžadují, aby se zahraniční agenti identifikovali a registrovali.

- "Obžalovaní zveřejňovali utrhačné informace o celé řadě kandidátů," praví se v obžalobě. "V roce 2016 bylo součástí operací obžalovaných podporovat prezidentského kandidáta Donalda Trumpa a nactiutrhat Hillary Clintonové."

- Obžaloba neříká, že by ruské zásahy prezidentskou kampaň ovlivnily.

- Obžaloba zaznamenává špionážní chování podezřelých Rusů, kteří podnikali tajné cesty do USA, během nichž vystupovali jako američtí občané a kontaktovali americké sociální a politické aktivisty".

- Obžaloba poukazuje na to, že ruští podvodníci používali na sociálních sítích hashtagy používané předvolební kampaní, včertně “#TrumpTrain” “#Trump2016” “MAGA” and “Hillary4Prison.”

- Obžaloba poukazuje na porušování zákonů o počítačových podvodech. Pachatelé si zakoupili prostor na počítačových serverech v USA ve snaze skrýt ruský původ svých operací. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10889

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2018