Šokující záběry masakrování ve východní Ghútě

20. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Asad bombarduje a shazuje do obytných čtvrtí barelové bomby. 120 lidí včetně 20 dětí bylo usmrceno za posledních 30 hodin.


OSN konstatuje, že pro apokalypsu v Ghútě "už nemá slov".  Činitelé UNICEF uvádějí, že v Sýrii se vede válka proti dětem. Země nebude mít žádnou budoucnost, budou-li vyvražděny děti.

Klikněte níže na děsivou reportáž britské televize Channel Four:




Mezitím v Absurdistánu 58:

"Úspěchy" polské zahraniční politiky vůči Izraeli, propolská propaganda v Reflexu, brutální podvody v polském velkoobchodě a zaměstnanecká práva

20. 2. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 16 minut

Izraelci neumějí pořádně nakreslit hákový kříž

Zdá se, že pokud jde o polsko-izraelské vztahy, polská vláda se rozhodla pro konečné řešení - tedy, je ochotna zlikvidovat jakékoliv dobré vztahy, které jsme měli s Izraelem a s židovskou diasporou. Je nutno říci, že židovská pravice se snaží polské vládě v této soutěži blbosti vyrovnat - například, terčem útoku se stalo polské velvyslanectví v Izraeli  a došlo k částečně úspěšnému pokusu nakreslit na bránu hákový kříž (navzdory několikerým pokusům, pachateli se nepodařilo ho nakreslit správně. Zjevně, na rozdíl od Polska, hákový kříž není v Izraeli pro "pravicové exponenty pouličního umění" zrovna známým a populárním motivem). Avšak, ať se snaží jakkoliv intenzivně, jestliže se pokoušejí dokázat světu, že jsou blbí, pak v soutěži se stranou Právo a spravedlnost si nalezli vážného protivníka. A zatím tedy vede v této soutěži Polsko.

A taková je historická realita: "Neuvěřitelná zuřivost židů v kině"

20. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



"V kině ' Eden'  reagovalo na záběry příjezdu Hitlera do Berlína "židovstvo dupáním, hvízdáním a divokým antihitlerovským řevem". Marně žádal ředitel kina rozdrážděné židy o klid.

Vedení katolického kina ' Eden'  napříště doporučujeme židy nepouštět na představení, protože takto pobuřují polskou veřejnost."


Rozhovor Britských listů 152. Čeho dosáhl Donald Trump za první rok svého prezidentství

16. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




Jan Čulík a Daniel Veselý debatují v tomto Rozhovoru Britských listů o tom, jak za první rok své vlády v USA pozměnil Donald Trump atmosféru v té zemi a čeho dosáhl a nedosáhl. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. února 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Lucemburský ministr zahraničí: Není pravda, že nenávidím Maďarsko

20. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn reagoval na útok Maďarska proti němu:

"Není pravda, že nenávidím Maďarsko, Petera Szijjarta či Viktora Orbána. Tento případ není o jednotlivcích, ale o základních principech, hodnotách, zákonech a respektu pro lidskou důstojnost ve všech členských zemích Evropské unie. Nemůžeme přijmout tresty pro nevládní organizace, které pomáhají žadatelům o azyl. Takové metody existují jen v autoritářských režimech, ktere nejsou hodny demokratické Evropské unie." 

 Luxembourg’s foreign minister Jean Asselborn responds to Hungary's very undiplomatic attack against him. Well put. https://t.co/L2hIXC443S pic.twitter.com/ky6TWqp5cr


"Není to válka, je to masakr." Syrská vláda za Putinovy pomoci zavraždila dalších 100 civilistů včetně 20 dětí

20. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Bombardování syrských vládních sil usmrtilo desítky civilistů ve vzbouřenecké enklávě ve východní Ghútě nedaleko Damašku. Nejméně 100 civilistů, včetně 20 dětí, bylo usmrceno raketami a leteckými údery. 470 osob bylo zraněno.

Za posledního čtvrt roku tam bylo usmrceno 700 lidí. Počet nezahrnuje mrtvé z tohoto týdne. V pondělí také byly ve východní Ghútě vybombardovány čtyři nemocnice.

"Toto je masakr jednadvacátého století," řekl lékař z východní Ghúty. "Jestliže byla masakrem devadesátých let Srebrenica, a masakry osmdesátých let Halabja a Sabra a Chatila, pak východní Ghúta je masakrem tohoto století." Zdroj ZDE

 


Trumpe, co si to dovolujete?

20. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



V reakci na prezidenta Trumpa bych chtěl říct toto, řekl student David Hogg z Floridy v televizi CBS:



V reakci na váš nejnovější tweet chci říct toto: Když jste napsal, že Demokraté nic neudělali, když měli kontrolu nad Senátem i nad Sněmovnou reprezentantů i nad prezidentským úřadem, co si to dovolujete? Vy jste teď přesně v téže situaci a vy se chcete ohlížet na historii a obviňovat Demokraty? To je hnus. Vy jste prezident. Vy máte tento národ sjednocovat, ne nás rozdělovat. Co si to dovolujete? Umírají děti a vy proto máte jejich krev na rukou.

Jednejte. Přestaňte jezdit na dovolenou do Mar-a-Lago. Jednejte, spolupracujte s Kongresem, jednejte a nechte schválit pár zákonů. Proboha, zachraňme životy! "

Američtí studenti uspořádali u Bílého domu protest proti vraždění ve školách

20. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



Mladí lidé se na demonstraci ve Washingtonu ptají: "Budu teď na řadě pro zabíjení já?"



Desítky teenagerů se v pondělí položily na zem před Bílým domem na protest proti nečinnosti amerického prezidenta ohledně kontroly zbraní po masakru na Floridě, při němž zahynulo 17 mladých lidí.

Demonstrace se účastnili i rodiče a učitelé. Dva aktivisté se pokryli americkou vlajkou, zatímco jiný měl transparent: "Budu teď na řadě já?"

Maďarské ministerstvo zahraničí: "Ministr zahraničí Lucemburska nenávidí Maďarsko"

20. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Níže uvedené výroky byly v pondělí skutečně publikovány na oficiálních stránkách maďarského ministerstva zahraničí:


Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn "nenávidí Maďarsko": Je to politik, který je fanatickým stoupencem imigrace a který hraje podle taktu George Sorose, konstatoval v pondělí maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjárto v prohlášení maďarské tiskové kanceláři MIT.

"Chtějí zaplavit Evropu,a  tedy také Maďarsko, imigranty, jsou to 'extremističtí liberálové, kteří představují nepřijatelný postoj," zdůraznil Szijjártó.


Jak je to ve skutečnosti s dezinformacemi z Akademie věd ČR?

20. 2. 2018 / Vladimír Wagner

čas čtení 13 minut


Každý, kdo přečte příspěvek Jana Foffa a jen trochu se zajímá o energetiku a možnosti dosažení jejího nízkoemisní varianty, si určitě udělá obrázek o pravdivosti jeho informací sám. Ovšem pan Foff se dopustil řady nepravdivých tvrzení o semináři, který na Akademii věd ČR proběhl, proto považují za nutné je alespoň krátce komentovat.

Finsko vytváří perfektní školu

20. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




Školní a komunitní středisko v Kastelli nemá žádné zdi a třídy. Má jen expanzivní, otevřené prostory. A pohyblivé stěny, kterých můžete používat pro soukromé debaty. Průchozí místa jsou zkonstruována pro studenty, kteří jich používají nejčastěji. Menší prostory jsou pro malé děti, větši prostory jsou pro starší studenty.

V hodinách se mísí žáci a studenti různého věku. A hranice mezi jednotlivými výukovými předměty jsou rozmlženy.

Tak řeší například studenti historie problém společně s dětmi, kteří se učí biologii.

Děti ve Finsku vítězí nad dětmi v Británii a v USA svými akademickými výsledky.

Dosahují nejlepších výsledků na světě v matematice, v čtení a ve vědeckých oborech.

Ve finských školách nejsou žádné oficiální zkoušky až do 18 let. A školy nerozdělují žáky do tříd podle schopností. Děti začínají chodit do školy až v 7 letech. Školní den je kratší a děti mají méně domácích úkolů.

Finsko dává přednost kreativitě a kritickému myšlení.

Čemu by se školy ve vaší zemi mohly poučit z Finska?

SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSKÉ FÓRUM

Brno: Pro 78 % cestujících je výhodnější nádraží pod Petrovem

20. 2. 2018

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Dětí Země


Z průzkumu Svazu cestujících ve veřejné dopravě vyplynulo, že téměř 78 % cestujících, kteří jezdí do Brna vlakem, upřednostňuje variantu nádraží Pod Petrovem.

Jen 10 % cestujících je přesvědčeno, že je pro ně výhodnější varianta nádraží U Řeky. A zbylých 12 % cestujících jednoznačně nepreferuje žádnou variantu nebo neví, která varianta nádraží by pro ně byla výhodnější.

Německo: AfD poprvé v průzkumu veřejného mínění předstihlo sociální demokraty

19. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland poprvé v pondělí těsně předstihla v průzkumu veřejného mínění německé sociální demokraty a octla se na druhém místě.

Z průzkumu provedeného organizací Insa pro deník Bild vyplynulo, že stranu AfD podpořilo 16 procent voličů a sociální demokraty jen 15,5 procent - což je pro tuto tradičně významnou německou politickou stranu podstatný propad.

Aliance CDU/CSU Angely Merkelové získala 32 procent, o 2,5 procentních bodů více než minulý týden. 

Andrej Babiš: "S StB jsem nespolupracoval"

19. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


Andrej Babiš zveřejnil na Twitteru tuto pozoruhodnou sebeobhajobu.

K tomu článek z deníku Guardian:

Komunistická minulost dohnala českého premiéra v obklíčení ZDE

Pan Nejméněvadí a měkká verze Okamury

19. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Takže Milanu Chovancovi nepomohlo, že se nechal vidět s Milošem Zemanem (a Tomiem Okamurou) při Zemanově vítězné řeči po prezidentských volbách. A Miloš Zeman nepomohl ČSSD na jejím sjezdu, když jí doporučuje, aby podpořila jednobarevnou Babišovu vládu. Opět se jasně potvrzuje: Zeman ani Babiš nechtějí koaliční vládu.

Pozitiva posledního sjezdu ČSSD

19. 2. 2018 / Bohuslav Binka

čas čtení 1 minuta


1. Zrádce zrádců zrádců ochutnal své vlastní medicíny (v pomstě je Zeman skutečně nedostižný). 

2. Na příkladu Kotrby jsme si mohli názorně prohlédnout, jak daleko je od permanentní slovní agresivity k agresi fyzické a přímé. 

3. Definitivně se ukázalo, že jestliže závisí Babiš na Zemanovi (což je tragédie), závisí zároveň Zeman na Babišovi (což je dobře - viz dále), protože tak okatě stranit ANO na sjezdu strany, co jsem 15 či kolik let vedl je opravdu hodně zvláštní až komické. 

A proč je dobře, že závisí Zeman na Babišovi? Protože Babi,š ať už je kýmkoliv, ze zištných důvodů nikdy nebude chtít opustit EU. Rusko mu ty dotace prostě nikdy nedá tak vysoké. 

Mimochodem, kdyby Sobotka nejel nesmyslnou antibabiší kampaň po třech a půl letech vlády s ním, tak jsme mohli mít daleko rozumnější vládu než budem a řekl bych, že i jiného prezidenta. 

Mimochodem II. - tragičnost celého sjezdu vypovídá mimo jiné i o kvalitách Sobotky - on tu stranu posledních X let vedl, on ji dovedl do této "kvality".

Jak se do lesa volá…

19. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Úřad zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera po ročním vyšetřování vznesl obžalobu proti třinácti Rusům a třem ruským organizacím kvůli tomu, že se pokusili zvrátit americké prezidentské volby ve prospěch Ruské federace. Důkazy o ruském vměšování se do prezidentského volebního klání nezpochybňuje dokonce ani Trumpův bezpečnostní poradce McMaster. Podle Muellerova úřadu však výsledky voleb nebyly sofistikovanou kybernetickou kampaní ovlivněny a nebylo ani zjištěno, že by se s Kremlem vědomě zapletl nějaký Trumpův spolupracovník. Ačkoli je nutné jakékoliv zásahy zvenčí do záležitostí suverénní země důrazně odsoudit, Spojené státy tak dlouho ovlivňovaly dění v dalších zemích, až se jim to vrátilo…   

Další budete na řadě vy

19. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

"Křesťanství je poslední naděje Evropy," říká Orbán. A co těch 100 milionů nebo více Evropanů, kteří nejsou křesťané? Jaký je Orbánův plán pro ně? Násilné konverze? Tábory? Masové deportace? Tohle absurdní vyvolávání nenávisti musí skončit.


Takto to funguje. Nejprve: "Nechceme uprchlíky." Potom: Nechceme žádné imigranty." Potom: "Nechceme muslimy." Potom: "Jen křesťany." 

Co bude dál?

Kdo bude další?

Vy?

29175

Ještě k případu Štěpána Kotrby

20. 2. 2018

čas čtení 3 minuty

V souvislosti s incidentem kolem Štěpána Kotrby, který v neděli v Hradci Králové zaútočil na dva bezdomovce pepřovým sprejem, se na Jana Čulíka v pondělí obrátil s prosbou o vyjádření server aktuálně.cz. Do svého článku zahrnul autor Jakub Zelenka citace z prohlášení Briitských listů férově a objektivně. Článek na aktuálně.cz je  ZDE

Pro úplnost k tomu publikujeme celé prohlášení Britských listů:


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

29175

ČRo: Přerušujeme spolupráci se Štěpánem Kotrbou

19. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Tisková zpráva Českého rozhlasu

Vážení novináři,

zasílám vám níže stanovisko Českého rozhlasu k incidentu, který se stal v neděli 19. února v Hradci Králové:

„Český rozhlas s analytikem Štěpánem Kotrbou přerušil externí spolupráci. Incident v Hradci Králové považujeme za jeho osobní selhání. Jeho reakce byla nepřiměřená a poškodila dobré jméno Českého rozhlasu.“

S pozdravem

Jiří Hošna

ředitel Komunikace, marketingu a obchodu




Guardian: Komunistická minulost dohnala českého premiéra v obklíčení

19. 2. 2018

čas čtení 4 minuty



Zatímco si Andrej Babiš libuje nad večeří s Milošem Zemanem,


Deník Guardian informuje o tom, že soud s konečnou platností rozhodl, že by spolupracovníkem komunistické StB:

Jen obava, že by mohl být odhalen jako kolaborant, znepokojovala tohoto podnikatele, když podepsal souhlas, že bude udavačem pro tajnou policii komunistického Českoslovenka v překvapivě žoviálním prostředí, píše Robert Tait z Prahy.

Agenta, který měl být brzo znám jako Bureš, požádali nad velkomyslným občerstvením během devadesátiminutové schůzky v jedné bratislavské vinárně dne 11. listopadu 1982, aby poskytl informace o tom, co jeho společníci říkají o  zemřelém sovětském předáku Leonidu Brežněvovi, jehož smrt předchozího dne otřásla komunistickým světem a studenoválečnou konfrontací mezi východem a západem až na dřeň.

Orbán v předvolební kampani začíná hitlerovsky bláznit

19. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

"Nebezpečí, jemuž čelíme, přichází ze Západu, od politiků v Bruselu, v Berlíně a v Paříži," říká Viktor Orbán, jehož země přežívá díky obrovským dotacím z Bruselu, Berlína a Paříže."



Je načase, aby Evropská unie začala proti Maďarsku podnikat razantní kroky.

Neakceptovatelná dezinformace od komisí pro životní prostředí a energetiku AV ČR

19. 2. 2018 / Jan Foff

čas čtení 13 minut



ČR má dosáhnout dle AV v roce 2040 18 - 25 % podílu energie z OZE. Kdyby se tímto - AV navrhovaným - tempem ubíral celý svět, stoupla by planetární teplota do roku 2100 - podle nyní uznávaných modelů - o ca 5 - 6 *C a Česká republika by se ocitla na okraji pásma neobyvatelnosti.


Když jsem v roce 1974 přišel studovat do Prahy, chodíval jsem rád do Národního divadla.

Z bezmezné úcty k AV ČR jsem si ani netroufal jít Národní třídou k divadlu na straně ulice, kde se tato instituce nachází.

Vystudoval jsem a v roce 1980 odešel z vlasti. Po třiceti letech jsem se částečně vrátil zpět.

Léta se věnuji konfliktu civilizace s přírodou, navrhuji domy s technologiemi nevyčerpatelných zdrojů energie, propaguji bateriové systémy.

Dne 31.01.2018 jsem se v AV ČR zúčastnil odborného pracovního semináře "Perspektivy rozvoje energetiky v ČR".

To, co jsem si vyslechl, mnou otřáslo natolik, že jsem byl až s odstupem několika dní schopen sepsat následující řádky:

Referendum jako odměna za dobré vysvědčení

18. 2. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Jen němě zíráme na to, jak se společnost, kterou už považujeme za vyspělou, inteligentní a vzdělanou stala nesmírně lehce a masově manipulovatelnou.

Opravdu (pámbu je mně svědkem) jsem na toto téma nechtěl psát, ale nakonec se nedalo odolat. Dobrým impulsem je post Mikuláše Ferjenčíka od Pirátů, který je pro něj typicky dobře vyargumentovaný a promyšlený.

Mikuláš zcela správně popisuje situaci ve společnosti, příliš snadné a rychlé odcizení a odtržení politiků od svých voličů a následnou frustraci lidí, kteří vidí, že ať si zvolí kohokoli, ten velmi rychle přestane zastupovat jeho zájmy a zapomene na své sliby. Obecné referendum pak navrhuje jako cestu k tomu, aby lidé byli schopní politikům občas připomenout, kdo je v této zemi ve skutečnosti pánem.

V tom všem má pravdu - ale není to celé.

Studentka na Floridě: My budeme poslední masakr způsobený střelbou

19. 2. 2018

čas čtení 2 minuty


Emma Gonzalez, studentka: Pokud pan prezident chce ke mně přijít a říct mi do očí, že to byla strašlivá tragédie a jak se to nikdy nemělo stát, a bude nám dál říkat, že se proti tomu nic dělat nebude, ráda se ho zeptám, kolik peněz on osobně dostal od National Rifle Association (Celostátní organizace pro střelné zbraně). Ale ono na tom nezáleží, protože já už to vím. 30 milionů dolarů. A když se to vydělí počtem obětí střelby v USA, jen za prvních šest týdnů roku 2018, vychází to na 5800 dolarů. Takovou mají tito lidé pro tebe cenu, Trumpe? Jestli neuděláš nic, aby se zabránilo tomu, aby se tohle dál dělo, ten počet obětí střelby vzroste a částka, jakou mají cenu, se sníží. A už pro tebe nebudeme mít žádnou cenu. 

Všem politikům, kteří přijímají dary od NRA, hanba vám! 

Říkají, že přísnější zákony o zbraních nevedou k snížení násilí střelnými zbraněmi. My říkáme NESMYSL! 
Říkají, že hodný ozbrojený člověk zastaví zlého ozbrojeného člověka. My  říkáme NESMYSL! 
ŘÍkají, že zbraně jsou jen nástroje, jako nože, a jsou tak nebezpečné jako automobily. My říkáme NESMYSL! 

Všichni, kteří jsou tu dnes, všichni tito lidé by měli být doma a truchlit. Avšak namísto toho jsme tu a stojíme tu všichni, protože jestliže jediné, co naše vláda a prezident dokáží udělat, je vysílat myšlenky a modlitby, je načase, aby se staly oběti změnou, kterou je nutno zavést. 

My budeme ty děti, o nichž si budete číst v učebnicích. Ne, že se staneme další statistikou z masového masakru v Americe, ale protože, jak řekl soudce David, my budeme poslední masový masakr způsobený střelbou. 

"Vy si myslíte, že jsme barbaři." Jak se Putin pokusil obnovit ruské sebevědomí

18. 2. 2018

čas čtení 8 minut



Byl jsem na premiéře baletu Nurejev v Bolšom těatru v Moskvě, píše odcházející dlouholetý korespondent deníku Guardian v Rusku Shaun Walker. Je to příběh superhvězdy Rudolfa Nurejeva, který emigroval ze Sovětského svazu na Západ. Premiéra byla na poslední chvíli odložena, částečně protože se zabývá homosexualitou. Režisér představení, Kirill Serebrennikov, byl umístěn do domácího vězení - je obviněn z údajné zpronevěry, kterou většina lidí považuje za vykonstruovanou.

Bolšoj těatr byl plný mediálních celebrit a vysokých činitelů Putinova režimu. Byli svědky ohromujícího představení, pojednávajícího o úsilí o osobní a uměleckou svobodu za utlačitelského sovětského režimu. Nebylo obtížné si uvědomit, do jak velké míry to platí i o dnešku v Rusku. Na konci představení vyšli herci v tričkách na jeviště a požadovali Serbrennikovo propuštění. Z hlediště jim tleskali představitelé režimu, který ho uvěznil.

Bylo v tom v kostce všechno, co mě na Rusku přitahuje, píše autor: Koexistence krásy a hrůzy, naděje a zoufalství, slávy a absurdity.

Britové demonstrovali na podporu imigrantů a uprchlíků

18. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



"Všude, kamkoliv zajdete, třeba do nemocnic, většina lidí - jsou to cizinci. A to se nám jako nelíbí? Jak se vám mohou nelíbit lidi, kteří pro tuto zemi pracují, kteří tuto zemi buduji?"

Tisíce lidí demonstrovaly v Británii na podporu imigrantů.

Transparenty: "SOLIDARITU S UPRCHLÍKY! STOJÍME BOK PO BOKU S UPRCHLÍKY!"

Skandování: Podporujte imigranty! Podporujte imigranty!

JSME HRDÍ NA SVÉ IMIGRANTSKÉ SPOLUPRACOVNÍKY V BRITSKÉM ZDRAVOTNICTVÍ

"Velmi silně přispívají naší ekonomice, naší kultuře, našemu způsobu života. Přijměte, že ti lidé tady zůstanou a tak to má být."

"Uznáváme, že v této zemi existují vážné sociální problémy. Jsou tu problémy s bytovým fondem, se stagnujícími mzdami. My absolutně odmítáme, že by z toho měli být obviňováni migranti. Myslíme, že je tu dnes tendence dělat z migrantů obětní beránky a obviňovat je ze všech našich sociálních problémů. A představovat si, že kdyby tu migranti nebyli, tyto problémy by neexistovaly, nebo by se dokonce zlepšily."

"POTŘEBA OCHRANY NENÍ HROZBOU!"

Mnoho migrantů upozorňuje, že po hlasování pro brexit v červnu 2016 xenofobie v Británii zesílila.

Polák: "Několikrát jsem se stal terčem útoků kvůli svému přízvuku, několikrát mi bylo řečeno, že se mám vrátit domů. To se mi dřív nikdy nedělo a žiju tady 17 let."

Žena z Karibiku: Děje se to léta, například lidem z Karibiku. Ti sem přišli a usilovně pracovali, jako blázni, a co za to dostali? Urážky."

"Začali jsme tu něco reflektovat a také vyslat signál médiím a vládě, že nesmějí migranty falešně obviňovat. My společnosti přispíváme."

Varování sociálním demokratům od Daniela Prokopa

18. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

29175

Štěpán Kotrba zaútočil na sjezdu ČSSD pepřovým sprejem na bezdomovce

18. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

Někdejší spolupracovník Britských listů (do roku 2014) Štěpán Kotrba zaútočil na dnešním sjezdu ČSSD "ze vzdálenosti pěti centimetrů" pepřovým sprejem na bezdomovce, kteří "ho požádali o dvacet korun". Od incidentu - i od samotného Štěpána Kotrby - se důrazně distancujeme. Upozorňujeme, že fyzické útoky na spoluobčany jsou i v České republice trestným činem a očekáváme, že budou jednat orgány v trestním řízení.


Redakce Britských listů



Apolena Rychlíková k tomu dodává:


Spolu s Ivana Svobodová jsme stály od toho incidentu pár metrů. Bylo to naprosto brutální. Kotrba tu je akreditovaný za Český rozhlas, doufám, že vedení vyvodí důsledky. To jsem snad nikdy neviděla, takovou brutalitu, stříkat lidem pepřák do obličeje, co to má bejt???

Velký dík Ivana Svobodová. Zachovala se skvěle a Štěpán Kotrba, který před chvílí napadl dva bezdomovce pepřovým sprejem poté, co ho žádali o peníze, musel opustit sjezd ČSSD. Tak je to správně. Stály jsme pár metrů od toho incidentu a nevím, jestli jsem kdy na někoho tak řvala, jako jsem řvala na Kotrbu. Až vám bude tvrdit jak ho ti bezdomovci napadli, nevěřte mu. Neudělali nic. Lže.



"Vytáhl pepřový sprej a z přibližně deseti centimetrů jím panu Veselému a jeho kolegovi vystříkal oči. Pořádně, nadvakrát. Když Martin Veselý zaúpěl a padl na zem, sehnul se Kotrba a ležícímu muži stříkal do očí dál."

Olympiáda, ženy a muži a sjezd ČSSD

18. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Andrej Babiš: Miloš Zeman je geniální rétor

18. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


Polský premiér: Holocaust páchali i židé

18. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

Britský historik Martin Brown: Tohle je opravdu zlé. K tomuhle dochází, když začnou politikové manipulovat s historií a s pamětí. Děje se to v současnosti příliš často.



Polský premiér Mateusz Morawiecki se v sobotu na mnichovské bezpečnostní konferenci vyjádřil, že na holocaustu se podíleli i Poláci, "stejně jako se na něm podíleli židé, Ukrajinci a Rusové". 

Ultrapravicoví extremisté v Bulharsku oslavovali pronacistického generála

18. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Stovky ultrapravicových extremistů demonstrovaly v Sofii na počest pronacistického generála Hristo Lukova, velitele nacistického Svazu bulharských legií ve třicátých a čtyřicátých letech. Demonstrace byla původně zakázána, ale soudní příkaz ji pak povolil.


 Far-right extremists march in Sofia to honor pro-Nazi general https://t.co/DinL5hpQjk pic.twitter.com/tU1MCktyHn


Slované neumějí v angličtině používat členy, a tohle napsal Rus:

18. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ty zatracený členy v angličtině, příklad číslo 8500:




Výrok znamená " Clintonová je jedním ze Satanů"  :)))  (V té větě jsou i další gramatické chyby, které by neudělal rodilý mluvčí.) 




A Russian definitely wrote this. pic.twitter.com/XtjA7ZAS8b


Ruští trollové usilují o destabilizaci Ameriky i po masakru na Floridě

17. 2. 2018

čas čtení 2 minuty




Hned druhý den po střílení ve škole v Parklandu na Floridě začaly ruské účty na sociálních sítích intenzivně šířit teorii, že šlo o "šíleného osamoceného vraha" (což je argument, který po každém masakru v další americké šíří zastánci vlastnictví zbraní, tvrdící, že vlastnictví zbraní s masakrováním v amerických školách nemá nic společného), a vysmívaly se občanům, kteří požadují omezení vlastnictví zbraní v USA. Mnoho z nich spojilo fotografie zbraní a munice, nalezené na vrahově účtu na Instagramu, se skenem vyhledávání hesla "Allahu akbar". Jiné ruské internetové účty odkazovaly na server,  který zpochybňuje statistiky o vraždách a zraněních spáchaných v USA střelnými zbraněmi.

Od pátku od rána začaly ruské účty na sociálních sítích šířit tvrzení, pod hashtagem #falseflag, že ke střelbě na Floridě vůbec nedošlo, že je to podvodná mediální operace americké vlády, jejímž cílem je americkým občanům zkonfiskovat zbraně. 

Ruští trollové, podporující vlastnictví zbraní v USA, po masakru v Parklandu zaplavili Twitter: 

Pro-Gun Russian Bots Flood Twitter After Parkland Shooting https://t.co/lSL89JkYBX Fascinating and worrying.


Deset klíčových zjištění z Muellerovy obžaloby Rusů

17. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

Rod Rosenstein, náměstek amerického ministra spravedlnosti, při vyhlašování obžaloby proti ruským občanům


- Obžaloba obsahuje přesvědčivé nové důkazy, nejen, že k ruskému spiknutí s cílem narušit americké prezidentské volby došlo, což Trump opakovaně popírá, ale že jde o nesmírně složitou akci, organizovanou nejméně od roku 2014.

- Obžaloba potvrzuje zjištění americké výzvědné komunity, že ruské spiknutí bylo velké a pokračuje i nadále. Je v rozporu s Trumpovým tvrzením, že "tahle záležitost ohledně Trumpa a Ruska je naprosto vymyšlená".

Proti 13 Rusům bylo zahájeno trestní stíhání v USA za zásahy do předvolební kampaně v roce 2016

17. 2. 2018

čas čtení 3 minuty


"Tato žaloba slouží jako připomínka, že lidé na internetu často nejsou tím, za co se vydávají," uvedl  náměstek amerického ministra spravedlnosti Rod Rosenstein.



Pozoruhodně vysoká úroveň manipulace: Tuto falešnou reklamu: "PODPOŘTE HILLARY A ZACHRAŇTE AMERICKÉ MUSLIMY" rozesílali ruští trollové těm Američanům, o nichž bylo známo, že jsou proti muslimům:

Kdy se budou české úřady zabývat takto podrobně vlivem ruských trollů na sociální sítě v ČR?


Žalobu oznámil  v pátek úřad mimořádného vyšetřovatele Roberta Muellera. Úřad informoval, že 13 ruských občanů a tři instituce,  včetně známé "farmy trollů" tzv. Úřadu pro výzkum internetu, obžalovala ve Washingtonu, DC, vysoká porota.

Nesmírně podrobně vypracovaná 37 stránková žaloba argumentuje, že ruské operace "podporovaly Donalda Trumpa a snažily se zdiskreditovat Hillary Clintonovou".

USA se distancují od politických ambic syrské PKK:

Rex Tillerson v Ankaře "zachránil NATO"

16. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson vyjednal v Ankaře nápravu americko-tureckých vztahů čelících těžké krizi kvůli americké politice v Sýrii. Hlavní sporný bod, okupace arabského města Manbídž na východním břehu Eufratu jednotkami "Syrských demokratických sil" (SDF) kontrolovanými kurdskými milicemi YPG, jež jsou syrskou pobočkou mezinárodně uznané teroristické organizace PKK, je podle tureckých médií vyřešen. Další otázky nicméně zůstávají otevřené.

O tom, jak se STAN chtěli spojovat

16. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Starostové a nezávislí (STAN) si prý uvědomili nebezpečí vlády ANO s komunisty nebo Okamurovou SPD, a tak se chtějí vložit do jednání o vládě. Dávají k dispozici svých vskutku neodolatelných 6 poslanců. A kladou si podmínku, kterou ANO nepřijme: trestně stíhaný člověk nesmí být ve vládě. To je ovšem krásná podmínka, jen je škoda, že STAN spolu s ostatními „demokratickými“ stranami neporazili ANO ve volbách. Pak by to všechno dávalo smysl.

Byl Corbyn komunistický špion? Z důkazů vyplývá, že ne

16. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



 



Dan Lomas z centra pro studia výzvědných služeb na Univerzitě v Salfordu dokazuje na serveru The Conversation.com, že Corbyn se jen náhodně setkal s diplomatem, který byl pracovníkem české StB, a sdílel s ním několik všeobecných politických banalit.

V zajímavém článku však autor cituje Josefa Frolíka, podle něhož česká StB v šedesátých letech naverbovala tři labouristické poslance jako své špiony a posléze jednoho konzervativního poslance, který byl posedlý hazardem a potřeboval peníze. Labouristického poslance Willa Owena StB ve své dokumentaci charakterizovala jako "penězi posedlou svini", protože od StB vyžadoval velké finanční platby i platbu drahých dovolených. 

 


Tillersonův Černý Petr, aneb Na pokraji fatální roztržky s Tureckem

16. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Jednání amerického ministra zahraničí Tillersona s tureckým prezidentem Erdoganem ve formátu "já, ty a tlumočník (ministr zahraničí) Cavusoglu" se v Ankaře protáhla hluboko do noci ZDE. Na rozdíl od valentýnské schůzky ministrů obrany v Bruselu, jež trvala 50 minut a skončila bez společného prohlášení, je třetí vrcholné americko-turecké jednání během jediného týdne nasyceno napětím a probíhá v atmosféře obav z osudového rozkolu.

Britský fotbalový trenér sexuálně zneužíval desítky malých chlapců

16. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



V Británii byl odsouzen bývalý superúspěšný fotbalový trenér klubu Manchester City Barry Bennell za to, že v osmdesátých letech v padesáti případech sexuálně zneužil 12 chlapců často mladších než 10 let. Trestně ho hodlá stíhat dalších 83 zneužívaných osob.

O Bennellovi bylo v sedmdesátých a v osmdesátých letech víceméně známo, že je to pedofil, avšak jeho zaměstnavatelé ve fotbalových klubech proti němu nezasáhli, protože "měl při tréninku výsledky".

Šokující případ (někteří porotci při vyhlašování rozsudku v soudní síni plakali) vyvolává vážné otázky, zda jsou děti, které se účastní intenzivního fotbalového či jiného sportovního tréninku chráněny před sexuálním zneužíváním svými trenéry a opatrovníky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Německu chybí tanky do misí NATO

16. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

Bundeswehru chybí vybavení k tomu, aby se ujal role lídra obranné síly NATO proti Rusku, říká dokument, který unikl na veřejnost. Opoziční politici z toho viní ministryni obrany.

Jsou to USA, nikoliv Turecko, kdo v Sýrii prohrává

16. 2. 2018

čas čtení 3 minuty

Ne všichni souhlasí s obrazem Turecka coby kulhajícího a stále izolovanějšího giganta, kterého nelítostný a samolibý lídr vydal na milost a nemilost Rusku. Naopak, Turecko hraje hru s dlouhodobou perspektivou a jsou to USA, kdo je v Sýrii izolován, tvrdí Fabrice Balancheová z Hoover Institution, informuje Amberin Zamanová.

Pro stoupence Czexitu: Británie nebude moci po odchodu s EU "uzavírat obchodní dohody s celým světem"

16. 2. 2018

čas čtení 3 minuty



Ministři britské vlády neustále zdůrazňují, že odchod z Evropské unie bude prý znamenat, že bude "Británie osvobozena a bude mít možnost samostatně uzavírat obchodní smlouvy s celým světem".

Ve skutečnosti tomu tak není a Británie, stejně jak Česká republika po případném Czexitu, se bude muset potýkat s brutální skutečností, která tomu zamezí upozorňuje server Politico.

Britská vláda se neinformovaně domnívala, že po brexitu bude moci Británie prostě okopírovat obchodní smlouvy, které má Evropská unie uzavřené se zeměmi, jako je Jižní Korea, Japonsko či Vietnam. Že například bude moci doslova opsat nedávno uzavřenou dohodu mezi EU a Kanadou.

Trump vítězí v měnové válce proti Evropě

16. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

"Už není pochyb o tom, že americká vláda nejen vede měnovou válku, ale také v ní vítězí," říká Joachim Fels, hlavní ekonom společnosti Pimco. Trumpova politika představuje hrozbu ekonomickému oživení v Evropě, což znepokojuje Evropskou centrální banku. Ta však může udělat velmi málo, upozorňují Tim Bartz a Martin Hesse.

Masová střelba na Floridě aneb Společnost paralyzovaná strachem a podvázaná zbrojařským byznysem

16. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Masakr na střední škole v Parklandu je z neopomenutelné části logickým produktem atmosféry všudypřítomného strachu z externích hrozeb, které jsou vydatně nafukované Trumpovým Bílým domem, přičemž bezpečnost Spojených států zásadním způsobem neohrožují. Problém masových střeleb ve Spojených státech je přitom důkladně analyzován, a proto neuškodí, když si zásadní fakta týkajících se tohoto zhoubného fenoménu připomeneme.  


Dívka ze školy na Floridě charakterizovala Trumpa jako "zas.aný hovno". Likeováno 267 000 krát

15. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




Šestnáctiletá dívka ze školy na Floridě, kde bylo střelbou usmrceno 17 lidí, reagovala zuřivě na Trumpovy "modlitby" a "kondolence" za zastřelené školáky:

"Nechci tvoje kondolence, ty zasraný hovno, moji přátelé a učitelé byli zastřeleni. Mnoho mých spolužáků je mrtvých. Udělej něco namísto svých modliteb. Modlitby tohle nevyřeší. Zákaz zbraní zabrání, aby se to stalo znovu."


Donald Trump: "Mé modlitby a mé kondolence rodinám obětí strašlivého střílení na Floridě. Žádné dítě, učitel ani nikdo by se nikdy neměli cítit  nebezpečně v americké škole."




Pro stoupence Czexitu: Japonsko usuzuje, že se Británie brexitem "poškodí"

15. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

Japonsko považuje brexit za čin, který hospodářsky a politicky Británii poškodí a umenší vliv Británie na světovém jevišti, konstatoval bývalý britský velvyslanec v Tokiu.

Sir David Warren se vyjádřil, že je načase hovořit jasně o dopadu odchodu Británie z Evropské unie. Považuje jeho potenciální dopad na britsko-japonské vztahy za "vážný".

Minulý týden varoval otevřeně po schůzce s britskou premiérkou japonský velvyslanec v Británii, že japonské firmy budou moci dál fungovat v Británii jen potud, pokud budou schopny vydělávat.

BBC jako Rádio Moskva: "Británie už nebude připoutána k mrtvole Evropské unie"

15. 2. 2018

čas čtení 4 minuty

Britští odpůrci brexitu ostře kritizují BBC za zbabělost

"75 procent mladých Britů ve věku 18-24 let hlasovalo pro setrvání Británie v EU. Takže je BBC skutečně 'vyvážená', když interviewuje jen jednoho dvacetiletého, který je pro brexit?"



"Libra poklesne o více než 15 procent, pokud Británie opustí EU bez dohody, varuje Mezinárodní měnový fond. Kdyby to bylo obráceně, byla by to v BBC hlav ní zpráva dne a moderátor Humphrys by byl nadšen."



Že nedošlo k dohodě o utvoření vlády v Severní Irsku se v BBC vůbec nedostalo ani do zpráv. Překvapující! Je to součást naší země, vite? Něco je opravdu špatného na prioritách redakční práce v BBC:





Premiérka se tento týden vydala do Belfastu a řekli jí tam její koaliční partneři z [fundamentalistické strany] DUP, aby šla kamsi. [Pozn. red.: Po prohraných volbách loni v červnu závisí Mayová pro přežití v parlamentě na fundamentalistické, netolerantní ultraprotestantské severoirské straně DUP, jejíž podporu si zajistila úplatkem 30 miliard Kč.] Takže DUP dále odmítáním vytvoření severoirské vlády marginalizuje tamější katolickou komunitu a podporuje londýnskou vládu, která ohrožuje mírovou dohodu o Severním Irsku z devadesátých let. Tohle měla být hlavní zpráva na BBC, ne Boris [a jeho probrexitový projev.]



Chováte se neuvěřitelně samolibě, Nicku Robinsone [to je hlavní politický komentátor BBC]. Země je v krizi, je nebezpečně chudá, polarizovaná, roztříštěná a populistická. A vy chcete rozhazovat girlandy! To obávám se není dnešní situace. A podle názoru mnoha z nás jste vy, BBC, porodní bábou farageismu:




BBC je jen hlásnou troubou pro vládu a pro tisková prohlášení Nigela Farageho. Obrovské množství vysílacího času bylo věnováno nekritickým informacím o probrexitovém projevu Borise Johnsona  a vůbec jste neinformovali o krizi v Severním Irsku, to jsou jen poslední příklady. 



BBC píše: "Británie už nebude připoutána k mrtvole EU"!  Odkdy je EU mrtvola? BBC likviduje veřejnou debatu. Kéž bych byl taková mrtvola jako EU. Ostudná novinářská práce



Bulvární deník The Sun: Jeremy Corbyn byl v osmdesátých letech "vytěžován" československou StB

15. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



Britský bulvární deník The Sun se pokusil zdiskreditovat nynějšího šéfa britské Labouristické strany Jeremyho Corbyna publikací rozsáhlého článku o tom, že se Corbyn v roce 1986 v parlamentě jako poslanec setkal s československými špiony z StB. Corbyn se hájí, že se v parlamentě a ve své kanceláři ve svém volebním okrsku tehdy setkal s československými diplomaty, The Sun argumentuje, že jen blbec si mohl myslet, že osazenstvo tehdejšího československého velvyslanectví nejsou špioni. List přinesl dokumentaci o tom, že se Corbyna československá StB pokusila "vytěžit", nezískala ovšem od něho žádné informace.

Mluvči Jeremyho Corbyna konstatoval: "Stejně jako ostatní poslanci, Jeremy se setkával s diplomaty z mnoha zemí. V osmdesátých letech se setkal na čaj v Dolní sněmovně s českým diplomatem, který se nejmenoval Jan Dymic (jak píše The Sun). Jeremy ani neměl, ani neposkytl žádné tajné informace tomuto ani žádnému jinému diplomatu. Je notoricky známo, že během studené války výzvědní důstojníci tvrdili svým nadřízeným, že naverbovali lidi, s nimiž se jen setkali. Existence těchto falešných tvrzení je nečiní pravdivými."

Údaje obsažené v údajně tajných československých složkách o Corbynovi nejsou zrovna světoborné, poznamenává deník Guardian. Například se tam píše, že "Corbyn zastává záporný postoj vůči USA i vůči současné politické britské konzervativní vlády". Corbynova antipatie vůči britské a americké vládě v době, kdy vládla Margaret Thatcherová a Ronald Reagan, těžko někoho překvapí. Bulvární pravicový deník The Sun se snaží Corbyna diskreditovat systematicky. 


Ohledně tvrzení deníku The Sun se vyjádřil skepticky i např. konzervativní, probrexitový poslanec Michael Fabricant:

"Corbyn jako špion 007? To těžko. Jen zatrpklý hlupák, jemuž bylo jedno, co říká 'diplomatům' cizích zemí, které nám chtěly škodit." 


Julian Assange a jeho soukromé názory

15. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Server The Intercept získal dlouhou sérii výroků, zveřejněných Julianem Assangem na soukromém twitterovém účtu skupiny WikiLeaks. Obsahuje výroky,

- usilující o to, aby prezidentské volby v USA vyhráli Republikáni a aby "psychopatka" Clintonová prohrála
- omluvy ruského imperialismu, že je zaměřen jen do blízkého zahraničí a usiluje "jen" o potlačení homosexualismu a západních kulturních zvyklostí, jako je "šíření vlivu internetu"
- antisemitismus
- sprosté sexuální útoky na Clintonovou
- hrubou mizogynii a verbální sexuální útoky proti feministkám
- transfobii

 


V minulých dnech potvrdila soudkyně ve Velké Británii, že trestní příkaz pro Assangeho zatčení, pokud by opustil ekvádorské velvyslanectví v Londýně, dále platí.

29885

Jak přesvědčit rasistu, že je rasista?

15. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous


Dneska mám za sebou jedno z největších životních selhání a úplně nevím, jak s tím naložit, píše na Facebooku Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci (vydáváme s jejím svolením). Byla jsem na jednom pražském gymnáziu povídat si o migraci. Potud standardní situace, různé názory, diskuze. Setkala jsem se tam se studentem, který se o téma migrace zajímá. Dozvěděla jsem se, že muslimové a Arabové jsou teroristi či jsou k terorismu náchylní. Potud celkem standard. Jeho nejčastější argumentace byla čísla. Snažila jsem se vysvětlit, že je nutné statistiky interpretovat, dívat se na metodiku, na to, co se třeba pod statistikou kriminality skrývá atd. No a pak mi sdělil, že je to vidět v USA, že více trestných činů je pácháno černochy a z toho plyne, že černoši jako rasa mají predispozici porušovat zákon. Že tedy nejde např. o racial profiling, systémový rasismus, sociální situaci, ale ta příčina je rasa. A obdobně to platí o náboženství, státní příslušnosti apod. pro evropskou migraci. Nepodařilo se mi ho přesvědčit, že to je celé špatně, že statistiky toto neříkají. Tomu klukovi je tak 17, je přesvědčený, že není rasista, že jen říká nepříjemnou pravdu, kterou my lidskoprávní fanatici zamlčujeme. Mluvila jsem s ním přes hodinu a nic, řekla jsem mu, že se plete, že je rasista, že toto je přesně rasismus. Nakonec jsem mu řekla, ať se jede podívat do Osvětimi. Ale nevím, jak s takovými mladými lidmi pracovat?

29766

Bodláky Václava Duška

Planeta posedlá tmou

15. 2. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Chřadnoucí země je vysávána do morku magmatu, následky přesycenosti odporných otrapů, nenažranost horních svišťů, připomíná antickou tragédii, nebývalá absence základní morálky rozmělňuje životní funkce; mutace se však nevyhne ani lidským tvorům. Mylně se domníváme, že ovládáme beze zbytku životní rošády – a hrozí nám, považte, reálné nebezpečí, že naši následovníci budou žít i sto padesát let, proč ne hned navždy?! Genetické inženýrství vzkvétá. Vědecké revoluce neustále překvapují.

26612

Jakou dírou odtékají peníze, které chybí na platy zdravotníků

15. 2. 2018 / Jaroslav Polák

čas čtení 5 minut

Zdá se, že i již širší veřejnost si povšimla problémů ve zdravotnictví a to zejména ohodnocení práce zdravotníků. Ten kdo má příbuzného v nemocnici to pozná zcela reálně.  Příčin nedostatku peněz a to zejména v sektoru mimoambulantním je několik. Za prvé v poměru k HDP zaostáváme (jako ve většině jiných parametrů) za průměrem EU. Normálně by to asi mělo býti přesně naopak, ale čemu se v české kotlině divit. Vzhledem například k vysoké míře tolerance této společnosti k tabakismu je třeba dodat, že výnos spotřební daně pokryje jen zlomek nákladů na léčení následků (samozřejmě spotřební daň je „příjmem rozpočtu“ - a na to ještě někteří slabší duchem poukazují). Podobně je tomu u spotřební daně z motorových paliv. Inu on ten smrad z aut jen neotepluje klima, ale dokonce i zabíjí a ničí zdraví. Musím v malé odbočce poukázat i na fakt, že např. v SRN tvoří personální náklady cca 60 % rozpočtu nemocnic a v případě českých je to cca 45 %. Inu „lidské zdroje“ jsou i „poměrově“ levnější – důvod neznámý.

29886

Idiocie populistů kontra poddanská mentalita českých elit

O neštěstí jakékoliv demokracie v ČR

15. 2. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Česká společnost má neřešitelný problém. Míra občanské, politické gramotnosti je zoufale nízká. V systému zastupitelské demokracie se to projevuje tím, že lidé nejsou schopni volit zástupce, kteří by jim pomohli řešit jejich vlastní problémy. Převaha populistů, oportunistů a nesystémových politických projektů ve sněmovně a boj o identitu tzv. tradičních politických stran jsou toho důkazem. Cesta k vyšší míře politické gramotnosti nevede jinak než přímým angažmá občanů v politice. Existují v zásadě dvě cesty: vyšší míra stranictví, angažmá v procesu zastupitelství; nebo zavádění prvků přímé demokracie, tedy angažmá v přímém rozhodování. České politické strany, ovládané mocenskými klikami, nemají žádný zásadní zájem o navyšování počtů členů, nebo jste snad viděli nějakou náborovou kampaň? Diskreditace politických stran vede k trvalému snižování počtů členů politických stran. Stranictví navíc není součástí české kulturní identity, zdeformováno předlistopadovou i polistopadovou epidemií korupce a nepotismu. A přímá demokracie? Vykuchaná politickým parazitem Okamurou vytváří obraz předstupně k ochlokracii. A mediální elity, s poddanskou mentalitou hluboce vrytou do svého nevědomí, tento obraz přijímají...

O antisemitismu v pomnichovské Česko-Slovenské republice

14. 2. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Okamurovo popírání existence českého koncentračního tábora pro Romy v Letech vyvolalo debatu o chování Čechů a českých úřadů během druhé světové války. V této souvislosti je radno připomenout analýzu Mary Heimannové o situaci v pomnichovské republice v její knize Czechoslovakia: The State that Failed. Autorka argumentuje, že se antisemitismus a vypjaté národovectví projevovaly v ČR silně dlouho předtím, než němečtí nacisté Československo okupovali. Vydání českého překladu této knihy bylo zrušeno:



Úprk do totality


Citace z podrobné recenze této knížky od Jana Čulíka, která vyšla v roce 2009 ZDE v Britských listech i v tehdejších Literárních novinách:

Co následovalo, bylo zvlášť zajímavé a drsné. Jakmile totiž západní mocnosti Mnichovem odebraly dosavadním českým politikům moc udržovat multinacionální stát v područí, okamžitě se rozpadl a jeho následnické složky začaly projevovat tvrdě autoritářské a rasistické tendence. Tímto směrem šlo pomnichovské Česko-Slovensko dobrovolně, nikdo je k opuštění demokratických principů nenutil. Podle Heimannové je to důkazem, že by se Československo proměnilo v diktaturu i bez následného zásahu hitlerovského Německa.

 17383

The reasons for frustration: A large number of Czech citizens are being destroyed by a parasitical bailiff industry

14. 2. 2018

čas čtení 5 minut

This is a map of the Czech regions which are most affected by debt warrant orders. In the areas marked with the darkest colour, up to 20 per cent of citizens are victims of private bailiffs.

Around the year 2000, under the government of the then Social Democratic PM Miloš Zeman, the Czech government approved a new law allowing private bailiffs to extort money from  those Czech citizens who find themselves in debt.

Very quickly, this has developed into a multi-million dollar  business where private bailiffs are destroying the lives of a large number of often the most vulnerable members of society.

The way this business operates is that is starts with a miniscule debt. Perhaps you did not buy yourself a ticket when travelling on public transport and you were fined 10 euros or so for this. Or you have changed your mobile operator and there has remained an unpaid bill of 5 euros...

O institutu referenda ze Švýcarska

14. 2. 2018 / Pavel Trtík

čas čtení 2 minuty

"Něco by se mělo dělat, aby se zvýšila inteligence obyvatelstva", říká se v jedné pohádce. Dle mého názoru, je dlouhodobá praxe přímé demokracie praktikování referend přesně to, co by se mělo dělat. Nevyčíslitelná je hodnota toho, kdy lidé jsou nuceni přemýšlet a vyhledat si informace o jasných otázkách, které se přímo dotýkají jejich životů.

Podívejme se do Švýcarska, kde tento systém je praktikován již po mnoho generaci. V CH je vysoká politická kultura, právě díky tomuto faktu. Problém ČR je ten, že stejně tak jako ODS již před dávnými lety zkur_ila značku občanské zastupitelské demokracie, tak nyní pan Pitomio, stejným způsobem, ku_ví značku přímé demokracie.

Budoucnost Evropy nyní závisí na tom, kdo bude vlastnit příběh minulosti

14. 2. 2018

čas čtení 3 minuty



Je obtížné najít vzpomínkové akce, prohlášení, vzdělávací programy či muzea, v nichž by byla složitá historie Evropy propojena tak, aby lidé pochopili životy, zkušenosti a historii jiných lidí žijících na tomto kontinentě. Evropané stále pohlížejí na historii svých sousedů optikou své vlastní národní minulosti. To je důsledkem obrovské psychické propasti mezi východem a západem, ale také severem a jihem.



Evropa v současnosti, jak se zdá, zápolí s množstvím historických komplexů. Zřejmě budou definovat budoucnost Evropy, píše Natalie Nougayrède.

V Paříži probíhá intenzivní debata o tom, zda by měl spisovatel Charles Maurras, čelný intelektuální představitel francouzského ultranacionalismu a antisemitismu a prominentní stoupenec pronacistického vichystického režimu, být zažazen mezi jména, která mají být letos oficiálně připomínána  (narodil se v roce 1868). Polsko schválilo nový zákon, který chce umlčet diskusi o tom, zda se někteří Poláci podíleli na holocaustu, což vyvolalo konflikt  s Izraelem a s USA. V Německu, kde má ultrapravicová strana AfD 94 křesel v parlamentě, požaduje místní berlínský politik pákistánského původu, aby nově příchozí migranti povinně navštěvovali nacistické koncentrační tábory, aby to napomohlo jejich "integraci".

Elitářští experti? Popíliť!

14. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Od včerejška mají čeští občané soudně potvrzeno nejen právo nazývat Tomia Okamuru Pitomiem, ale také - nadechněte se - premiéra v demisi obviněného z dotačního podvodu a tajného spolupracovníka StB Andreje Babiše označovat jednoduše za Bureše. V zemi ovšem fakticky vládne právě trio Pitomio, Bureš, Falmer (=Vojtěch Filip), pod záštitou soudně usvědčeného lháře Miloše Zemana, jehož zlidovělé přezdívky raději neuvádím.

Přečetli jsme:

Andrej Babiš byl tajným spolupracovníkem StB vědomě, říká slovenský badatel Sivoš

14. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Bratislavský krajský soud v obnoveném líčení zamítl žalobu českého premiéra v demisi Andreje Babiše, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. Spor se bratislavskému soudu vrátil po loňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu, který zrušil pravomocná rozhodnutí krajského i nejvyššího soudu, jež původně daly Babišovi za pravdu ve sporu se slovenským Ústavem paměti národa (ÚPN). Jerguš Sivoš, badatel Ústavu paměti národa, jenž analyzoval agenturní minulost Andreje Babiše a připravoval odborný posudek pro soud, pak zcela jasně tvrdí: Babiš byl Burešem a vědomým tajným spolupracovníkem StB.

Celý článek: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v lednu 2018

14. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

V lednu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 56 192.60 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 68 993.50 Kč.  Příjem z reklamy byl 14 955 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2018 168 262.93 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ
24214