O institutu referenda ze Švýcarska

14. 2. 2018 / Pavel Trtík

čas čtení 2 minuty
"Něco by se mělo dělat, aby se zvýšila inteligence obyvatelstva", říká se v jedné pohádce. Dle mého názoru, je dlouhodobá praxe přímé demokracie praktikování referend přesně to, co by se mělo dělat. Nevyčíslitelná je hodnota toho, kdy lidé jsou nuceni přemýšlet a vyhledat si informace o jasných otázkách, které se přímo dotýkají jejich životů.

Podívejme se do Švýcarska, kde tento systém je praktikován již po mnoho generaci. V CH je vysoká politická kultura, právě díky tomuto faktu. Problém ČR je ten, že stejně tak jako ODS již před dávnými lety zkur_ila značku občanské zastupitelské demokracie, tak nyní pan Pitomio, stejným způsobem, ku_ví značku přímé demokracie.



JČ napsal: Občané by se, pane Honzejku, nechovali jako "blbci", kdyby měli k dispozici věcné informace, například o katastrofě jménem brexit - o níž se ovšem v ČR většinou nepíše.

Já si to nemyslím, já si myslím, že občané by zřejmě nedělali přehmaty referendy, kdyby v těch rozhodováních referendy byli "dlouhodobě cvičeni".

On má do jistě míry pravdu pan Kartous, který kdysi napsal o Brexitu (cituji po paměti), že zavést přímou demokracii poprvé při otázce výstupu z EU, je jako kdybyste nechali někoho, kdo nikdy neřídil ani moped, pilotovat Airbus.

Celá tahle věc musí vyrůst zespodu od lokálních až po celonárodní referenda a na každé úrovni dojde k "přehmatům", kdy si lidé časem uvědomí, že to, jak rozhodli, bylo špatně. V paralele s malým dítětem učícím se chodit a občas při tom padajícím na zadek, či držtičku.

Jenže on i ten pád na zadek je důležitý.

Takže na závěr : Ano, je úplná blbost se v tuto chvíli ptát lidí v referendu na Czexit, protože zde hrozí nejen pád na zadek, ale i zlomení vazu. Jenže bude zároveň setsakramentsky těžké lidem (a to speciálně nespokojeným občanům) vysvětlit, proč to blbost je, když při vstupování do EU, byl jejich "většinový sentiment blbců" dost dobrý i k řízení Airbusu.

Jenže mnohem více než zamezení této Pitom(i)osti, je potřeba to, aby se celkové zvyšovala inteligence obyvatelstva, a to lze zajistit nejlépe širokým umožněním organizování závažných lokálních, okresních, krajských referend. A to se obávám, že není hlavním cílem strany, která si říká Strana za Přímou Demokracii.

0
Vytisknout
10731

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2018