Ruští trollové usilují o destabilizaci Ameriky i po masakru na Floridě

17. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



Hned druhý den po střílení ve škole v Parklandu na Floridě začaly ruské účty na sociálních sítích intenzivně šířit teorii, že šlo o "šíleného osamoceného vraha" (což je argument, který po každém masakru v další americké šíří zastánci vlastnictví zbraní, tvrdící, že vlastnictví zbraní s masakrováním v amerických školách nemá nic společného), a vysmívaly se občanům, kteří požadují omezení vlastnictví zbraní v USA. Mnoho z nich spojilo fotografie zbraní a munice, nalezené na vrahově účtu na Instagramu, se skenem vyhledávání hesla "Allahu akbar". Jiné ruské internetové účty odkazovaly na server,  který zpochybňuje statistiky o vraždách a zraněních spáchaných v USA střelnými zbraněmi.

Od pátku od rána začaly ruské účty na sociálních sítích šířit tvrzení, pod hashtagem #falseflag, že ke střelbě na Floridě vůbec nedošlo, že je to podvodná mediální operace americké vlády, jejímž cílem je americkým občanům zkonfiskovat zbraně. 

Ruští trollové, podporující vlastnictví zbraní v USA, po masakru v Parklandu zaplavili Twitter: 

Pro-Gun Russian Bots Flood Twitter After Parkland Shooting https://t.co/lSL89JkYBX Fascinating and worrying.



Cílem ruských operací je ochromit důvěru amerických občanů ve své instituce - v policii, v FBI, ve sdělovací prostředky a ve vládu. Prohlubování extremistických názorů v americké společnosti pomáhá prohlubovat polarizaci amerického života a vytvářet stále vážnější společenské konflikty, konstatuje komentátorka Anne Applebaum. 

Navzdory záporné publicitě Twitter neodstranil ruské účty ze své sítě a ani Facebook nepodnikl kroky k zajištění toho, aby jeho reklamní systémy nešířily dezinformace. 

Nikdo nepodnikl vážnější krok směrem k vyvíjení nátlaku na technologické firmy, nikdo se je ani nepokusil regulovat. Žádné významné instituce, vládní ani nevládní, nezahájily vzdělávací kampaně ohledně digitální gramotnosti a nepokusily se naučit občany jak rozpoznávat dezinformační kampaně, organizované ať z Ruska, či odkudkoliv jinde. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9329

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2018