Pro stoupence Czexitu: Japonsko usuzuje, že se Británie brexitem "poškodí"

15. 2. 2018

čas čtení 1 minuta
Japonsko považuje brexit za čin, který hospodářsky a politicky Británii poškodí a umenší vliv Británie na světovém jevišti, konstatoval bývalý britský velvyslanec v Tokiu.

Sir David Warren se vyjádřil, že je načase hovořit jasně o dopadu odchodu Británie z Evropské unie. Považuje jeho potenciální dopad na britsko-japonské vztahy za "vážný".

Minulý týden varoval otevřeně po schůzce s britskou premiérkou japonský velvyslanec v Británii, že japonské firmy budou moci dál fungovat v Británii jen potud, pokud budou schopny vydělávat.




Warren zdůraznil, že mnoho japonských firem používá Británii jako svou evropskou základnu a investovaly do Británie, protože jim umožňovala beztarifní přístup na trh Evropské unie a Británie měla regulační koordinaci s EU.

Japonští političtí analytikové vůbec nerozumějí rétorice britské vlády o tom, že prý brexit povede k novým "globálním příležitostem" pro Británii. Japonsko je přesvědčeno, že britská účast v Evropské unii posiluje ekonomiku Británie a poskytuje Británii silnější hlas v OSN, ve skupině G7 a v NATO.

"Japonsko je přesvědčeno, že mezinárodní síla a vliv každé země je přímo závislá na její hospodářské síle. Brexit je proto v Japonsku považován za britský akt sebepoškození. Japonsko očekává, že dojde v důsledku brexitu k oslabení britské ekonomiky a tím i k oslabení mezinárodního hlasu Británie. Schopnost Británie prosazovat svou diplomacii, které poskytuje váhu její členství v EU, zmizí."

V roce 2016 dosáhla míra japonských investic v Británii 46,5 miliard liber.

Automobilky Nissan a Toyota se odmítly vyjádřit k obsahu nedávných rozhovorů mezi japonským velvyslancem a britskou premiérkou Mayovou. Velvyslanec ale varoval, že jestliže japonské firmy nebudou schopny v Británii vydělávat, ze země odejdou. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
7973

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2018