Proti 13 Rusům bylo zahájeno trestní stíhání v USA za zásahy do předvolební kampaně v roce 2016

17. 2. 2018

čas čtení 3 minuty

"Tato žaloba slouží jako připomínka, že lidé na internetu často nejsou tím, za co se vydávají," uvedl  náměstek amerického ministra spravedlnosti Rod Rosenstein.



Pozoruhodně vysoká úroveň manipulace: Tuto falešnou reklamu: "PODPOŘTE HILLARY A ZACHRAŇTE AMERICKÉ MUSLIMY" rozesílali ruští trollové těm Američanům, o nichž bylo známo, že jsou proti muslimům:

Kdy se budou české úřady zabývat takto podrobně vlivem ruských trollů na sociální sítě v ČR?


Žalobu oznámil  v pátek úřad mimořádného vyšetřovatele Roberta Muellera. Úřad informoval, že 13 ruských občanů a tři instituce,  včetně známé "farmy trollů" tzv. Úřadu pro výzkum internetu, obžalovala ve Washingtonu, DC, vysoká porota.

Nesmírně podrobně vypracovaná 37 stránková žaloba argumentuje, že ruské operace "podporovaly Donalda Trumpa a snažily se zdiskreditovat Hillary Clintonovou".



Rusové předstírali, že jsou Američané, a provozovali falešné účty na sociálních sítích, kupovali si reklamu a pořádali politická shromáždění. Kradli totožnost skutečných amerických občanů v USA a budovali v USA počítačové systémy, aby skryli ruský původ své činnosti.

"Tato žaloba slouží jako připomínka, že lidé na internetu často nejsou tím, za co se vydávají," uvedl  náměstek amerického ministra spravedlnosti Rod Rosenstein. Dodal, že cílem  Rusů bylo šířit neshody v USA a podrývat víru amerických občanů v demokracii.

Zdroj v angličtině ZDE


Faisal Islam Sky News:
"No, tohle je tedy opravdu pozoruhodná četba: Mullerova žaloba, obsahující podrobné informace o zásazích do amerických voleb od začátku roku 2016, plánovaných od roku 2014 Úřadem pro výzkum internetu v Petrohradě:


Vzorek proticlintonovských tweetů, které zveřejňovaly ruské účty:


Madeleine Albright: "Jedinou věcí, která je více ohromující než rozsah ruských zásahů dnes odhalených je skutečnost, že americký prezident nečiní žádné akce na ochranu naší země proti pokračující hrozbě. Neplní své povinnosti."



Paul Mason: "Obrovskou tragédií pro britskou pravici je, že jejich vymyšlený špionský příběh o Corbynovi se dostal do médií právě v tu chvíli, kdy je skutečnou zprávou "Trumpovi a brexitu pomáhali ruští špioni"...


 

0
Vytisknout
8249

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2018