Jak se Evropou šíří falešné zprávy o uprchlících?

14. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

Turecká novinářka Gülin Çavuşová pracující pro web Teyit zaměřený na ověřování informací studuje šíření falešných zpráv o migrantech v Evropě.


Migrantů se týká řada negativních stereotypů. Často jsou spojováni s kriminalitou nebo terorismem. Řada stereotypů je ovšem založena na falešných informacích a fotografiích široce sdílených prostřednictvím sociálních sítí. Jsou také publikovány na některých blozích a občas šířeny i politiky.

Ti kdo takové zprávy šíří se stát od státu výrazně politicky liší. V Turecku nepatří do tábora největších konzervativců a nacionalistů, jako je tomu například ve Francii.

V Turecku dezinformace šíří nejčastěji sympatizanti opozice, sekularisté a pokrokáři, kteří považují příliv Syřanů za politický nástroj využívaný prezidentem Erdoganem. Obviňují Erdogana, že Syřanům ulehčuje získání občanství a považuje je za budoucí příznivce a voliče své strany.

Ale podobně jako u krajní pravice ve Francii také sdílejí spoustu falešných informací o údajných "výsadách" pro cizince ve smyslu státní pomoci - a věří, že to turecké občany znevýhodňuje.

Existuje významné množství dezinformací o uprchlících a migrantech. Ukazuje se ovšem, že v zemích, již se fiktivně takové zprávy týkají, se vůbec nemusejí rozšířit. Například 21 % zpráv se týkalo Německa a 13 % Švédska, nicméně uchytily se jinde, často v USA nebo ve Francii.

Existuje několik různých hypotéz, které tento fenomén mohou vysvětlit. Nejpravděpodobnější je, že Německo nebo Švédsko jsou v médiích představovány coby příklady "vítajících" zemí. Lidé šířící podvodné zprávy chtějí, aby si ostatní mysleli, že přijímání uprchlíků končí špatně.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8781

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2018