Pro stoupence Czexitu: Británie nebude moci po odchodu s EU "uzavírat obchodní dohody s celým světem"

16. 2. 2018

čas čtení 3 minuty


Ministři britské vlády neustále zdůrazňují, že odchod z Evropské unie bude prý znamenat, že bude "Británie osvobozena a bude mít možnost samostatně uzavírat obchodní smlouvy s celým světem".

Ve skutečnosti tomu tak není a Británie, stejně jak Česká republika po případném Czexitu, se bude muset potýkat s brutální skutečností, která tomu zamezí upozorňuje server Politico.

Britská vláda se neinformovaně domnívala, že po brexitu bude moci Británie prostě okopírovat obchodní smlouvy, které má Evropská unie uzavřené se zeměmi, jako je Jižní Korea, Japonsko či Vietnam. Že například bude moci doslova opsat nedávno uzavřenou dohodu mezi EU a Kanadou.



Ve skutečnosti to však nepůjde, protože tyto dohody obsahují ustanovení o "původu prodávaného zboží". Zboží prodávané v rámci každé obchodní dohody totiž musí být vyrobeno v zemi, která obchodní dohodu uzavřela. Je zakázáno dovézt si do země například levné zboží z Vietnamu či Číny a přeprodávat ho dál jako "britské".

Smlouvy obsahují podmínku, že vyráběné zboží musí být velkou měrou produktem dané země. A tady Británie narazí, stejně jako by narazila "země montoven" Česká republika.

Například v případě exportu automobilů požadují mezinárodní dohody, aby byl vyvážený automobil aspoň z 55 procent vyroben v zemi původu. To je lehce splnitelné, pokud je "zemí původu" Evropská unie, ovšem obtížně splnitelné pro samotnou Británii či ČR. Automobily vyráběné v Británii jsou totiž jen ze 44 procent britské.

Znamená to, že britské automobily nemohou být zahrnuty pod kopie dosavadních smluv mezi EU a jinými zeměmi a jejich vývoz bude čelit vyšším tarifům.

Je zajímavé, že třetí země jako Kanada a Japonsko vyjadřují ochotu uzavřít s Británií obchodní dohody po brexitu. Je to proto, že vědí, že Kanada a Japonsko podle těchto obchodních dohod budou mít právo volně dovážet své zboží do Británie, avšak Británie nebude mít právo vyvážet své zboží do jejich zemí.

Je to proto, že většina výrobků pocházejících z Británie je nyní výrobně tak provázána s ostatními zeměmi Evropské unie, že vlastně neexistují její originální výrobky.

Je možné, že britští výrobci budou proto donuceni přestat dovážet součástky ze zemí Evropské unie, přestože tyto součástky budou levnější a kvalitnější než náhražky, které se začnou vyrábět v Británii.

Británie doufá, že se problém podaří obejít dohodou o tzv. "kumulovaných zemích původu", kdy by zahraniční obchodní partneři stále ještě byli ochotni přijímat britské zboží, i když by bylo z poloviny původem např. v Německu.

Potíž je, že takové dohody by bylo nutno samostatně a zcela nově vyjednat a většina zemí světa na princip "kumulovaných zemí původu" nepřistupuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8559

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2018