Za šest týdnů zemřelo v pařížských ulicích jedenáct lidí bez domova

14. 2. 2018

čas čtení 1 minuta
Od počátku roku zemřel skoro tucet lidí přespávajících na ulici francouzského hlavního města. Paříž oznámila plány na sčítání bezdomovců.


V rámci širšího regionu Ile-de-France bylo zaznamenáno až 18 úmrtí, podle seznamu organizace Les Morts dans la Rue.

V reakci na tento seznam generální ředitel Červeného kříže Jean-Christophe Combe sdělil listu Le Figaro, že situace je "nepřijatelná a neudržitelná".

Combe dodal, že příčin úmrtí na ulici je více, včetně "podchlazení, chronické nemoci a závislosti".

Jakmile muž žije bez přístřeší, jeho naděje na dožití klesá z 79 let na 49.

Úmrtí jsou někdy spojena s podchlazením, ale podle koordinátora Cécile Roccy mohou být také výsledkem "sebevraždy, nehody nebo násilí". Od roku 2012 zemře na ulici ročně kolem 500 lidí, nejčastěji jde o muže ve věku 53 let. Ženy představují jen 10 % zemřelých.

Organizace Nuit de la Solidarité hledá nyní 1 700 dobrovolníků pro terénní práci s cílem sečíst lidi bez domova ve snaze lépe distribuovat služby pro ně.

Vláda v tuto chvíli neví, kolik jich je.

Nejde přitom o prostý počet míst k přespání. Těch je pravděpodobně dostatek, ale možná nejsou dost přizpůsobena jejich individuálním potřebám. A zdá se, že se situace zhoršuje.

"V posledních letech s rostoucí nezaměstnaností na ulici končí víc a víc Francouzů. A je tu problém s nedostatkem lokální solidarity," říká ředitel charitativní organizace La Cloche Louis-Xavier Leca. "Podle mých zkušeností z Chile a Západní Afriky si myslím, že může být horší dostat se do potíží v Paříži než v chudších zemích. Lidé zde bývají izolovanější," dodává.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7777

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2018