Jak se do lesa volá…

19. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Úřad zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera po ročním vyšetřování vznesl obžalobu proti třinácti Rusům a třem ruským organizacím kvůli tomu, že se pokusili zvrátit americké prezidentské volby ve prospěch Ruské federace. Důkazy o ruském vměšování se do prezidentského volebního klání nezpochybňuje dokonce ani Trumpův bezpečnostní poradce McMaster. Podle Muellerova úřadu však výsledky voleb nebyly sofistikovanou kybernetickou kampaní ovlivněny a nebylo ani zjištěno, že by se s Kremlem vědomě zapletl nějaký Trumpův spolupracovník. Ačkoli je nutné jakékoliv zásahy zvenčí do záležitostí suverénní země důrazně odsoudit, Spojené státy tak dlouho ovlivňovaly dění v dalších zemích, až se jim to vrátilo…   

Této skutečnosti si všímá dokonce i deník New York Times, když cituje nestora expertů na zpravodajské služby Locha K. Johnsona, který ruský zásah do amerických prezidentských voleb přirovnává ke kybernetické verzi amerického vměšování se do záležitostí jiných zemí, k němuž docházelo celá desetiletí. Johnson uvádí, že Spojené státy se snažily zvrátit politické procesy v jiných státech již od založení CIA v roce 1947, a to jak poskytováním finanční podpory „správným“ politickým subjektům, tak šířením falešných informací v tisku. A zatímco je značná část americké veřejnosti pobouřena poznatky Muellerova týmu, specialisté na zpravodajské machinace zůstávají ledově klidní. Kupříkladu Steven L. Hall nepovažuje ruskou kyberšpionáž za nic extravagantního, neboť zásahy Spojených států do záležitostí suverénních zemí patrně pokračují do dnešních dnů.

Výzkumník Dov H. Levin konstatuje, že Spojené státy v letech 1946 až 2000 provedly 81 otevřených a tajných operací s cílem ovlivnit volby v jiných zemích, přičemž Sovětský svaz a později Rusko v témže období uskutečnilo 36 podobných intervencí, ačkoli tento počet patrně není úplný. Podle Levina se Washington snažil ovlivnit volby v 60 suverénních zemích, počínaje Islandem, pokračuje Slovenskem a konče Indií. Sovětský svaz nebo Rusko se pokusilo ovlivnit politické dění ve Francii, Dánsku, Itálii, Řecku, Japonsku, Bangladéši, Venezuele, Chile, Kongu, Kostarice apod.

Výčet amerických operací, jejichž záměrem bylo usměrnit politický vývoj v desítkách zemí tak, aby Bílý dům mohl klidně spát, je věru úctyhodný: Washington od 40. až do 60. let poskytoval finanční apanáž italským nekomunistickým politikům, aby tak zadržoval komunistickou hrozbu v Evropě, jak uvedl bývalý důstojník CIA F. Mark Wyatt. Clintonova administrativa dokonce v roce 1996 s úspěchem podpořila volební kampaň Putinova mentora Borise Jelcina, aniž by to v západních politických kruzích vzbudilo poprask (Národní nadace pro demokracii (NED) později poskytovala finance Putinově Nemesis Alexeji Navalnému a v roce 2016 udělila milionové granty ruským opozičním skupinám). V roce 2000 Spojené státy úspěšně podpořily zástupce opozice v srbských prezidentských volbách a dosáhly Miloševićovy kapitulace. Důstojníci CIA se také netají tím, že běžně šířili falešné informace v zahraničních médiích, aby ovlivnili volby ve prospěch USA - příkladně v Nikaragui v roce 1990. To vše s cílem změnit politické uspořádání té které země a často s entuziastickou podporou tradičních sdělovacích prostředků, které dnes bijí na poplach před Putinovým Ruskem. 

Washington se nespokojil jen s klasickou dezinformační kampaní či poskytováním financí antikomunistickým hnutím a v 50. letech svrhl demokraticky zvolené vlády v Íránu a Guatemale. Je známo, že Bílý dům v následujících desetiletích zinscenoval řadu krvavých převratů, prováděl otevřené agrese či atentáty na nepohodlné lídry a podporoval brutální antikomunistické režimy v Latinské Americe, Asii a Africe.

Rusko dnes je dnes obviňováno z provádění kyberšpionáže na vícero frontách – volby ve Spojených státech či ve Francii, brexit apod. Bylo by krajně pokrytecké předstírat, že je Ruská federace pouze pasívní obětí a nikoliv aktivním politickým aktérem majícím ve světové aréně nezanedbatelný vliv. A vměšování se do záležitostí jiných zemí přirozeně není výlučnou doménou Spojených států. Jak se zdá, USA se v roce 2016 staly obětí nekalých praktik cizí velmoci a na vlastní kůži okusily vlastní medicínu. Jak se do lesa volá…  

 

0
Vytisknout
11038

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2018