Jak je vůbec možné, že agenturní práce je legální?

19. 2. 2018 / Jan Molič

čas čtení 1 minuta
Myšleno tam, kde zaměstnanci dělají přesčas bez náhrady. Kde nemají nárok na dovolenou, nemocenskou. Kde nemají žádnou záruku toho, že budou mít práci i zítra?


Jeden známý Ukrajinec mi popisoval, co vše obnáší pracovat pod agenturou. Bohužel neměl jinou možnost, neboť mu propadlo vízum a kvůli jeho prodloužení by se musel vrátit na Ukrajinu - do Luhansku - a trvalo by to přes měsíc, než by vízum dostal. Jenže tam neměl ani práci ani bydlení, takže radši zůstal načerno v Praze. Navíc by potom musel znovu shánět pokoj, přičemž je rád, že sehnal jeden se třemi dalšími Ukrajinci, kde každý z nich platí nájem "pouhých" 9 tisíc Kč měsíčně.

Není to jediný případ. Tomu známému se zřejmě podaří získat status uprchlíka a bude moci pracovat v ČR legálně, ale co další agenturní pracovníci? Mnozí z nich jsou Češi!

"Moderní levice" k tomu neříká nic? Odbory taky nic? Náš "lidový" prezident též mlčí? (KSČM by se zejména proti vykořisťování proletariátu měla stavět, ale to bychom po nich chtěli moc.)

Hlavní je, že naše ekonomika raketově roste, a že celé to agenturní zaměstnávání je vlastně úplně legální. Takže sorry jako?

0
Vytisknout
11450

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2018