Guardian: Komunistická minulost dohnala českého premiéra v obklíčení

19. 2. 2018

čas čtení 4 minuty


Zatímco si Andrej Babiš libuje nad večeří s Milošem Zemanem,


Deník Guardian informuje o tom, že soud s konečnou platností rozhodl, že by spolupracovníkem komunistické StB:

Jen obava, že by mohl být odhalen jako kolaborant, znepokojovala tohoto podnikatele, když podepsal souhlas, že bude udavačem pro tajnou policii komunistického Českoslovenka v překvapivě žoviálním prostředí, píše Robert Tait z Prahy.

Agenta, který měl být brzo znám jako Bureš, požádali nad velkomyslným občerstvením během devadesátiminutové schůzky v jedné bratislavské vinárně dne 11. listopadu 1982, aby poskytl informace o tom, co jeho společníci říkají o  zemřelém sovětském předáku Leonidu Brežněvovi, jehož smrt předchozího dne otřásla komunistickým světem a studenoválečnou konfrontací mezi východem a západem až na dřeň.


Podle zarchivovaných dokumentu měl naverbovaný agent, Andrej Babiš, dnešní premiér České republiky a druhý nejbohatší muž, obavy, že ho někdo uvidí ve společnosti agentů tajných služeb, což by ohrozilo jeho kariéru ve státní obchodní společnosti, která umožňovala privilegovanou existenci a cesty do zahraničí.

Analytikové dokumentu poukazují na to, že Babišovy odpovědi byly kvůli závažnosti tématu postoupeny do zvláštního výzvědného oddělení, které je předalo vládnoucímu politbyru. To se zřejmě obávalo, že by Brežněnova smrt mohla vyvolat novou nestabilitu.

Minulý týden vydal soud v Bratislavě rozsudek, který je silnou politickou a právní ranou. Odmítl Babišův argument, že byl jako bývalý agent identifikován nesprávně.

Dlouhá léta Babiš tvrdil, že jde o pomlouvačnou kampaň od jeho nepřátel, kteří se snaží zničit jeho politickou kariéru a jeho podnikatelské impérium.

Babiš argumentoval, že vůbec nebyl kolaborant, ale ve skutečnosti byl obětí komunistických bezpečnostních služeb, které ho vydíraly, jinak by ohrozily vzdělání jeho dětí a jeho možnost cestovat do zahraničí.

Nejvyšší soud v Bratislavě odmítl svědectví Babišova svědka plukovníka Julia Šumana s tím, že jeho svědectví je "nepřípustné", protože StB byla "kriminální organizace".

Rozhodl také, že Babiš neměl právo žalovat slovenský Ústav národní paměti, který pouze udržuje dokumenty v archivu. Rozsudek z minulého týdne je konečný.

Znamená to, že se prohlubují problémy politika, který už čelí žalobě za podvod poté, co byl obviněn českou policií, že protizákonně získal evropské fondy pro jeden svůj podnik. Mohlo by to dále zkomplikovat Babišovy pokusy utvořit funkční vládu poté, co jeho první pokus zkolaboval do měsíce - nezískal důvěru parlamentu. 

Není zřejmě náhodné, že KSČM, která má 15 křesel v českém parlamentě, a staví se proti členství ČR v EU a v NATO, je jednou z mála organizací ochotných podpořit Babišovu vládu.

I když sympatie vůči komunistické straně se mohou zdát neslučitelné pro muže, který dnes vlastní bohatství v hodnotě 4 miliard dolarů, je znám svým luxusním životním stylem a pragmatickým politickým přístupem bez ideologie, takový přístup by se  nezdál nezvyklý začátkem osmdesátých let v Československu, kdy se ukončení studené války zdálo jen velmi vzdálenou možností.

Babiš, 63, je synem vysokého komunistického činitele, který byl zástupcem Československa u Generální dohody o tarifech a obchodu (GATT) v Ženevě. Usuzuje se, že sám vstoupil v roce 1980 do komunistické strany, což bylo zřejmě nejen z přesvědčení, ale i z kariérních důvodů.

Radek Schovánek, expert na bezpečnostní složky z komunistické éry na českém ministerstvu obrany, konstatuje, že Babiš sloužil StB jako neformální "důvěrník", než se stal plně agentem. Z 12 bezpečnostních složek dochovaných o Babišovi - ostatní byly zničeny -  vyplývá, že se stal agentem StB dobrovolně, uvádí Schovánek.

Mezi Babišovými úspěchy, zaznamenanými v dokumentaci je udání kolegy, který ilegálně dovážel západní videopřehrávače, a tak "korumpoval" své spolupracovníky.

Schovánek, který svědčil proti Babišovi u původního soudu na Slovensku, zdůrazňuje, že Babišova činnost byla zřejmě daleko rozsáhlejší, než to, co se píše ve složkách zveřejněných začátkem devadesátých let. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9219

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2018