Bulvární deník The Sun: Jeremy Corbyn byl v osmdesátých letech "vytěžován" československou StB

15. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



Britský bulvární deník The Sun se pokusil zdiskreditovat nynějšího šéfa britské Labouristické strany Jeremyho Corbyna publikací rozsáhlého článku o tom, že se Corbyn v roce 1986 v parlamentě jako poslanec setkal s československými špiony z StB. Corbyn se hájí, že se v parlamentě a ve své kanceláři ve svém volebním okrsku tehdy setkal s československými diplomaty, The Sun argumentuje, že jen blbec si mohl myslet, že osazenstvo tehdejšího československého velvyslanectví nejsou špioni. List přinesl dokumentaci o tom, že se Corbyna československá StB pokusila "vytěžit", nezískala ovšem od něho žádné informace.

Mluvči Jeremyho Corbyna konstatoval: "Stejně jako ostatní poslanci, Jeremy se setkával s diplomaty z mnoha zemí. V osmdesátých letech se setkal na čaj v Dolní sněmovně s českým diplomatem, který se nejmenoval Jan Dymic (jak píše The Sun). Jeremy ani neměl, ani neposkytl žádné tajné informace tomuto ani žádnému jinému diplomatu. Je notoricky známo, že během studené války výzvědní důstojníci tvrdili svým nadřízeným, že naverbovali lidi, s nimiž se jen setkali. Existence těchto falešných tvrzení je nečiní pravdivými."

Údaje obsažené v údajně tajných československých složkách o Corbynovi nejsou zrovna světoborné, poznamenává deník Guardian. Například se tam píše, že "Corbyn zastává záporný postoj vůči USA i vůči současné politické britské konzervativní vlády". Corbynova antipatie vůči britské a americké vládě v době, kdy vládla Margaret Thatcherová a Ronald Reagan, těžko někoho překvapí. Bulvární pravicový deník The Sun se snaží Corbyna diskreditovat systematicky. 


Ohledně tvrzení deníku The Sun se vyjádřil skepticky i např. konzervativní, probrexitový poslanec Michael Fabricant:

"Corbyn jako špion 007? To těžko. Jen zatrpklý hlupák, jemuž bylo jedno, co říká 'diplomatům' cizích zemí, které nám chtěly škodit." 


0
Vytisknout
6967

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2018