S trollingem a dalšími snahami o okupaci veřejné diskuse je nutno aktivně bojovat

Spontánní, funkční reakce na ohrožení je projevem společenské obranyschopnosti

1. 11. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Dezinformace, manipulace, vyvolávání strachu a nenávisti, rozdělování společnosti. Kampaně řízené ve prospěch mocenských zájmů s cílem destabilizovat, zmást, znejistit, znepřátelit. Takové jsou důsledky otevřeného informačního světa, který v digitální dimenzi neklade žádné překážky. Naopak, umožňuje s relativně malou investicí a relativně jednoduchým know how hýbat sociálním "vesmírem".

Běžné nástroje verifikace v informačním prostoru selhávají. Instituce apaticky přihlížejí, neboť nejsou nastaveny na měnící se podmínky. Jsou rigidní. Politický populismus, z podstaty věci parazitický, podlý a slabost zneužívající, se ovšem adaptuje okamžitě. Za stavu vedle sebe existujících "alternativních" realit se hroutí základní systém utváření sociálního prostoru pro elementární shodu.

Za takové situace musí společnost ukázat, že je schopná vytvořit si novou formu obranyschopnosti. Projevem takové obranyschopnosti nepochybně je spontánní snaha dobrovolníků bojovat proti jednomu z největších nebezpečí dneška, proti okupaci informačního prostoru, proti ohlupování a degeneraci ve prospěch pochybných či dokonce nepřátelských zájmů, ať už v žoldu, nebo z frustrace. Česká občanská společnost takovou obranyschopností disponuje.

Autor je oficiálním mluvčím skupiny Čeští elfové.

Z prohlášení Českých elfů ke 100. výročí založení ČSR, jímž skupina zveřejnila svou existenci:


"Víme, že rozdělování naší společnosti a podpora extrémů je záměrná. Stojí za ní cizí zájmy a provádějí je různě motivovaní nepřátelé našich hodnot. Říkejme jim třeba trollové. Jsou zákeřní, šikovní, motivovaní, někdy i nebezpeční. Společnost, jejímž základem je svoboda, je jimi ohrožena a potřebuje chránit.
Působíme v tradičním veřejném i kybernetickém prostoru. Monitorujeme činnost nepřátel na internetu a získáváme informace o konkrétních osobách napadajících hodnoty, na nichž stojí Česká republika.
Infiltrujeme nepřátelské sítě. S různými identitami působíme uvnitř dezinformačních komunit na sociálních sítích i v komunitách produkujících řetězové maily. Není to těžké, s radostí přibírají každého, o kom si myslí, že je radikální, chce rychlá řešení, obdivuje autoritářství a zkráceně je proti našim základním hodnotám.
Naším cílem nejsou lidé nešťastní, frustrovaní či ztracení ve složité informační společnosti. Ti jen měli smůlu, že promyšlená propaganda využila jejich pocit ukřivděnosti. Naším cílem jsou ti, kteří vědomě přispívají k narušení fungování našeho státu. Jejich činnost je záměrná a často přímo slouží cizím zájmům. Naším cílem jsou ti, kteří ve veřejném prostoru napomáhají strategii „rozděl a panuj“. Víme, o co jim jde a nehodláme to připustit. Snaží se rozdělit společnost na nesmiřitelné tábory, které nebudou schopné a ochotné táhnout za jeden provaz či se jen prostě domluvit.
Nepřátelské sítě nejen sledujeme, ale i aktivně podrýváme. Používáme vlastní informační obsah a máme k dispozici i moderní metody působení v kybernetickém prostoru. Trollové si už nemůžou být jisti, kdo z jejich členů a sympatizantů je skutečně „jejich“. Stejným způsobem už s trolly bojují naši kolegové v Pobaltí a stejně jako oni si říkáme Elfové."

1
Vytisknout
8005

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018