Britský milionář čelí trestnímu vyšetřování za podezření z finančních podvodů při referendu o brexitu

1. 11. 2018

čas čtení 3 minuty
 

Britský úřad  National Crime Agency, Úřad pro vyšetřování vážných zločinů, zahájil vyšetřování miliardáře Arrona Bankse a dalších osob, které jsou podezřívány, že při kampani za brexit spáchali trestné činy. Některé poslance to vedlo k požadavku, aby byl proto proces odchodu Británie z EU zastaven.

 

Britská Volební komise, úřad dohlížející nad regulérností voleb, předal tyto případy Úřadu pro vyšetřování trestných činů v důsledku podezření, "že byla spáchána ceá řada trestných činů a že je důvodné podezřívat, že Arron Banks, milionář, který zbohatl na pojišťovnictví, nebyl "skutečným zdrojem" 8 milionů liber, jimiž financoval kampaň za brexit.

Trestní vyšetřování proti Banksovi bylo zahájeno, protože existuje vážné podezření, že Banks poskytl kampani za brexit 8 milionů liber ze zdrojů své firmy Rock Holdings Limited, která má sídlo na ostrově Man. Podle britského zákona je zakázáno financovat volby ve Velké Británii z firem registrovaných v jiných zemích. Ostrov Man má podle britských úřadů pověst místa pro propírání špinavých peněz. Hlavním problémem u peněz poskytnutých z ostrova Man je, že nelze dohledat jejich původ. ZDE 


Četní labourističtí poslanci, včetně Davida Lammyho, požadovali zastavení procesu odchodu Británie z EU do vyšetření těchto obvinění. Liberální demokraté se vyjádřili, že brexit nemůže pokračovat, "protože byl založen na předvolební kampani plné lží, podvádění a podezření z ještě horších trestných činů".

Britská Volební komise konstatovala: "V důsledku toho, že existuje podezření, že byly spáchány četné trestné činy, Komise předala tuto záležitost spolu s důkazy Národnímu úřadu pro vyšetřování trestných činů.

Na otázku, zda zastává názor, že referendum o brexitu proběhlo férově, odpověděl mluvčí Theresy Mayové: " Toto referendum bylo největším demokratickým hlasováním v historii této země a paní premiérka dál pokračuje s realizací jeho výsledku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

P.S. Luke Harding dodává,že Arron Banks měl před referendem o brexitu četné kontakty s Ruskem, od podzimu 2015, a poskytoval o tom měnící se a vyhýbavé informace. Původně řekl, že se setkal s ruským velvyslancem v Londýně Alexandrem Jakovenkem jen jednou, pak přiznal, že třikrát a nakonec, že čtyřikrát. Ruské velvyslanectví v Londýně provádělo rozsáhlou operaci, jejímž cílem bylo pěstovat si Bankse a podporovat ho v klíčových měsících před britským referendem o brexitu v červnu 2016. Parlamentnímu výboru Dolní sněmovny Banks nevysvětlil, kde vzdal 8 milionů liber, které poskytl kampani za brexit. Namísto odpovědi se sebral a z parlamentu odešel.  Televizi Channel 4 News Banks tvrdil, že má peníze ze svých jihoafrických dolů na diamanty, jenže na místě Channel 4 News zjistily, že ty doly jsou uzavřeny a že nic nevydělávají. Rusko nabízelo Banksovi, aby investoval do ruských dolů na zlato a na diamanty. Banks se v Londýně také setkal a dopisoval si s ruským špionem Alexandrem Udodem, který byl později z Británie vypovězen. ZDE
 

0
Vytisknout
6562

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018