Babišova firma bude dál vyrábět jedovatou, zdraví ohrožující chemikálii

31. 10. 2018

čas čtení 3 minuty
Babiš: "Agrofert nevlastním."

Chemička, která je součástí koncernu, který založil nynější český premiér Andrej Babiš, má v nejbližších dnech dostat svolení, aby dále vyráběla nebezpečnou látku, navzdory protestům od ekologických organizací, píše server Politico.

Firma DEZA používá intenzivně soudů k ochraně svých podnikatelských zájmů. Mnohokrát žalovala Evropský úřad pro chemikálie (ECHA), aby zabránila jeho pokusům regulovat chemikálie, které tato firma vyrábí, nebo aby zveřejnila informace o tom, do jaké míry jsou bezpečné či nebezpečné.


 

Ekologické organizace varují, že podnikatelský model firmy DEZA je založen na "vyrábění velmi toxických, zastaralých chemikálií" a na "používání soudů k zdržování právních kroků".

Tato strategie vedla k zdržení úsilí zakázat chemikálii zvanou DEHP, jíž je firma DEZA největším výrobcem v Evropě. Byla to jedna z prvních substancí, kterou měl chemický režim Evropské unie v říjnu 2008 zakázat. O deset let později tuto chemikálii DEZA dále vyrábí a zpracovává se žádost o prodloužení povolení k její výrobě. Evropská komise prý povolení k prodloužení její výroby poskytne letos v prosinci.

DEHP se používá při výrobě umělých hmot, včetně nábytku a obuvi z umělé kůže. Chemikálie způsobuje poškození rozmnožovacího systému, plic a ledvin. Potenciálně přispívá k snižování plodnosti mužů, která v posledních desetiletích výrazně klesá.

V roce 2008 byla tato chemikálie umístěna na seznam "substancí vyvolávající velmi velké znepokojení". To znamenalo, že ji Evropská unie měla nakonec odstranit z trhu. V roce 2013 byla tato chemikálie podrobena "autorizaci" - směly ji používat jen firmy, které požádaly o explicitní povolení, a to jen na omezenou dobu, pokud prokázaly, že neexistuje alternativa.

DEZA nyní plánuje vyrábět tuto chemikálii trvale. Žádost o to se octla od roku 2013 ve vakuu, částečně v důsledku právního procesu, jehož firma DEZA použila.

Nevládní organizace požádaly o přístup k informacím o rizikových vlastnostech této chemikálie, které firma DEZA poskytla v rámci své žádosti. Když s touto žádostí Evropský úřad pro chemikálie souhlasil, DEZA jej za to zažalovala. Rozhodnutí o tom, zda bude chemikálie povolena, bylo odloženo do rozhodnutí tohoto soudního sporu. K němu došlo v lednu 2017, kdy všeobecný soud EU rozhodl v neprospěch firmy DEZA v této věci.

Zatím nebyla žádost firmy DEZA o povolení k další výrobě chemikálie zpracována. Podle analýzy nevládní organizace ClientEarth jde o druhý nejdelší odklad rozhodnutí o žádosti takovéhoto druhu. DEZA žalovala Evropský úřad pro chemikálie šestkrát, dvakrát samostatně a čtyřikrát ve skupině s jinými firmami.

Případ firmy DEZA je výjimečný v tom smyslu, že má firma přímou vazbu na nejvyšší politickou moc v České republice. DEZA je součástí Agrofertu, který vlastní nynější český premiér Andrej Babiš. Kritikové poukazují na to, že vzhledem k tomu, že rozhodnutí Evropského úřadu pro chemikálie ovlivňují jednotlivé národní vlády EU, jde o střet zájmů.

Transparency International si minulý měsíc stěžovala Evropské komisi, že Babiš porušuje zákony EU o střetu zájmů, protože zůstává "zakladatelem a stoprocentním příjemcem zisků" dvou trustů, které dohlížejí na Agrofert. Nevládní organizace varují, že Babišova politická moc je zdrojem znepokojení při procesu rozhodování o žádosti firmy DEZA dále vyrábět jedovatou látku.

Andrej Babiš však serveru Politico popřel, že by vlastnil firmu Agrofert. "Nerozumíte anglicky? Vlastníkem žádné firmy nejsem," napsal.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10403

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018