PŘEČETLI JSME:

Konečně úplný, a tedy věrohodný TGM

3. 11. 2018

čas čtení 2 minuty



Petr Pithart vydal v Hospodářských novinách (placený přístup) velmi zajímavou recenzi nové, zjevně velmi zajímavé nové knihy Pavla Kosatíka o Masarykovi. Několik stručných citací:

"Pavel Kosatík je pro mne první domácí autor, který [Masarykův] příběh převyprávěl celý a věrohodně.  Domácí, oficiální zábrany měly a mají různé motivy: ušlechtilé i konformní. Ušlechtilé: povznášet národ příkladem "presidenta zakladatele" - "tatíčka". Konformní vzhledem k celonárodní tiché dohodě o tom, o čem se bude vyprávět a o čem mlčet."

"Ztratili jsme totiž schopnost přít se v dialogu naslouchajících si a místo toho bojujeme s nepřítelem. Kosatíkova kniha mne utvrzuje v tom, že naši silní prezidenti se neuměli nebo nechtěli srovnat s politickými stranami, ačkoliv se v jejich světě pohybovali. To ale znamená i s parlamentarismem."

"Kosatíkova kniha se dobře čte. Hlavně proto, že čtenář uvěří, že tentokrát není nic záměrně smlčeno, zbezvýznamněno, "zašumlováno", že autor píše s čistým svědomím.  Pro mě osobně je objevem knihy nikoliv to, že Masaryk byl prudký a svárlivý, ale že mu nevydrželo ani jedno přátelství, natož politické spojenectví. Jak je možné, že mu skoro všichni kolem připadali jako troubové? Inu, on tu byl jediný opravdu světový člověk."

"Kosatík si celou knihou klade otázku: Jak to, že řadou lidí doslova nenáviděný, pohrdaný člověk, politický zkrachovanec (tak opouští v prosinci 1914 Prahu) se do ní vrací (opět v prosinci o čtyři roky později) vítán a ctěn, ba zbožňován skoro celým národem?"

"Pro mě je dodnes jediná odpověď znepokojující: ten stát nám spadl do klína. Davy se koncem října radovaly jako děti z nečekaného daru. A nezbylo jim než rázem vytěsnit obrazy nemilovaného, svárlivého, moralizujícího profesorského šťourala. To musel být ale šok, to se muselo někdy někde projevit! Třeba za druhé republiky?"

0
Vytisknout
10456

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018