Černé dny pro Piráty? Naprosto ne, pokud si to sami nepokazí

1. 11. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty
Četl jsem dnes na několika místech, že pirátská loď se řítí do záhuby, když se stali členy vládnoucích koalic v Praze a (zejména) v Brně, případně i v dalších městech, kde jsou v zastupitelstvech ve vládnoucích koalicích. Piráty prý čekají "černé dny".

Tyto úvahy rozvíjejí někteří autoři až do absurdních poloh: například Jan Moláček se v Deníku N rozepisuje, že Piráti, cituji, "se pustili do drancování kořisti". Všimněte si toho minulého času! Koalice ještě nejsou podepsané, uzavřené, neproběhla ustavující zastupitelstva a pověření výkonem funkcí, ale oni "už drancují". Drancovat znamená krást, loupit - nic jiného. Tohle je - a dovolím si oslovit opět pana vydavatele (Ján Simkanič) - čistá soukupovština: Honzo, není nic snazšího než prohospodařit důvěru čtenářů, kteří vám ji dali jako bianco šek. Ti vaši jsou nároční a očekávají kvalitní práci a ne takovýto aušus.

Jdete-li do politiky, pak kvůli tomu, že chcete něco změnit. Změnit cokoli se dá jen ve vládnoucí koalici; v opozici nic nezměníte, můžete žebronit a občas je vám hozena kůstka. Piráti, pokud se pamatuji, nešli do voleb a nezískali hlasy se sloganem "pusťte nás do opozice!".

Je samozřejmě velká otázka, zda jít do koalice se stranami či lidmi "nevalné pověsti". To myslím ale není vůbec problém v Praze, daleko větší otazníky jsou v Brně. Jenomže nějakou volbu učinit musíte, a možné byly tři: buď jít do postele s hnutím patřícím trestně stíhané osobě (byť její primátor má zde slušnou pověst), nebo s osobami, které mají divné skvrny na své minulosti - nebo vytvořit opozici s Okamurovou SPD. Nezávidím výběr - ale musel být učiněn.

Přesto samozřejmě riziko vidím, a nejen v Praze a v Brně. Na Piráty bude upřena velká pozornost veřejnosti a médií, tak jako na každé nováčky. Jejich voliči a příznivci jsou nároční (až moc). To co voliči ANO prominou svému hnutí, to co voliči okamuristů lehce prominou Okamurovi, to pirátští voliči Pirátům neprominou. Piráti nemají politické zkušenosti a hrozí jim že se dopustí, tak jako každý, začátečnických chyb (ale současně jedním dechem říkám, že jejich práce v Parlamentu, a jsou tam všichni do jednoho také poprvé, je vynikající). Právě tak se může ukázat, že ne všichni jejich lidé v exponovaných funkcích jsou dobří: neměli dosud možnost svoje schopnosti - či neschopnost - prokázat a může se ukázat, že na obtížné resorty zkrátka nebudou mít.

Naprosto pak nepochybuji, že bude docházet k pokusům o jejich cílenou diskreditaci: ono postačí jim dát k podpisu smlouvu s háčky, které nejsou na první pohled vidět a pak už jenom stačí zaseknout a tahat za prut... Když se pak dívám na to, komu patří hlavní mediální skupiny v zemi, moje obavy to vůbec nezmenšuje, naopak. Na zklamané voliče nováčků ve velké politice (svého času Zelení, pak třeba Věci veřejné) se všechny ostatní strany jenom třesou.

Piráti neudělali vstupy do vládnoucích koalic na městech nic špatného. A tak jako ve sportu, i v politice je ten těžší úkol získané pozice obhájit než je získat - najednou bude každá chybička vidět a bude se sakramentsky počítat a sčítat.

0
Vytisknout
8280

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018