Rusko "může zřídit vojenské základny na Kubě"

2. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Do Moskvy přijela hlava Republiky Kuba Miguel Díaz-Canel Bermudez, upozorňuje Vladimir Muchin. Podle oficiálních zdrojů v centru rusko-kubánských kontaktů, které proběhnou 2. listopadu, bude "rozvoj ekonomické a vojensko-technické spolupráce Kuby s Ruskem".


Kubánské vedení v předvečer jednání dalo najevo záměr dát nový impuls řadě společných projektů ve výrobě a obchodě. Přitom ovšem nemalou roli má sehrát také rozšíření vojenské spolupráce.

Jak prohlásil šéf obranného výboru Dumy Vladimir Šamanov, "strany mohou posoudit téma vojenské přítomnosti RF na Kubě". Mezitím média spekulují, že je to svázáno s možným odstoupením USA od Smlouvy o střelách středního a kratšího doletu (INF).

O zájmu ruských vojáků o Kubu svědčí fakt, že minulý týden již v Havanu navštívil vicepremiér Jurij Borisov, který má ve vládě na starosti vojensko-průmyslový komplex a vojensko-technické vztahy s cizími vládami.

Média tvrdí, že kubánské ozbrojené síly mohou v Rusku zakoupit tankovou techniku a vojenské vrtulníky. Kromě toho podle dohody s Roskosmosem může být na Kubě rozmístěn družicový spojovací komplex. Není vyloučeno, že se může jednat o zařízení dvojího určení.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9534

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018