Čína exportuje do afrických zemí techniky kybernetického špehování

5. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Čína cvičí zástupce afrických zemí ve svém systému elektronické cenzury a sledování, upozorňuje Abdi Latif Dahir. Země, kterou zastánci digitální svobody označují za největšího světového zneuživatele, se nevěnuje jen zpřísňování kontroly doma. Také se stává exportérem některých z těchto technik, a to i do Afriky, tvrdí nová zpráva amerického think tanku Freedom House.


S použitím směsi oficiálního výcviku, poskytování technologické infrastruktury autoritářským režimům a trváním na tom, aby mezinárodní společnosti přijaly regulaci obsahu i mimo Čínu, se Peking stal schopným kontrolovat informace doma i v zahraničí. Zmíněné trendy představují "existenční hrozbu budoucnosti svobodného internetu a vyhlídkám na větší demokracii po celé planetě," prohlásila organizace se sídlem ve Washingtonu.

Studie hodnotí vývoj spojený se svobodou internetu, který se odehrál mezi červnem 2017 a květnem 2018 v 65 zemích světa.

Otázka svobody internetu a její spojení s Čínu nabírá na naléhavosti spolu s tím, jak čínské technologické společnosti globálně expandují, aby narušily odvětví tak rozdílná jako komunikace, elektronický obchod, technologie rozeznávání tváří a umělá inteligence. V rámci infrastrukturních projektů se také budují optické sítě spojující rozvojový svět. Ovšem vzhledem k blízkým vazbám čínských technologických společností na vládu experti varují, že tyto digitální systémy mohou být využity ke zpravodajským operacím Pekingu a elektronickému špehování.

V minulém roce Čína školila ve svém systému cenzury a sledování představitele Maroka, Egypta nebo Libye. Podobná jednání jsou obvykle následována zavedením zákonů o kybernetické bezpečnosti silně připomínajících čínský zákon. Došlo k tomu již v Ugandě a Tanzánii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10377

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2018