Cvičení NATO v Norsku: Doopravdy "studená" válka

5. 11. 2018

čas čtení 2 minuty
Nejde jen o to, že podmínky v Norsku, kde probíhá masivní cvičení NATO, jsou mrazivé. Jde také o největší manévry NATO od konce studené války, což znepokojuje Rusko.


"Když jsem poprvé přistál v Norsku, bylo mi opravdu zima, mé tělo prošlo šokem... Ale jak šel čas, už jsem si opravdu zvykl," říká americký tankista Martinez vyčuhující z věže bojového vozidla.

Manévry probíhají v termínu 24. října - 7. listopadu.

Cílem je nacvičit obranu členského státu proti agresi třetí strany.

Oslo znepokojené "nepředvídatelným" chováním Moskvy, zejména po ukrajinské krizi v roce 2014, trvalo na provedení cvičení Trident Juncture.

Účastní se jej 50 000 vojáků, 65 lodí a 250 letadel z 31 zemí na území několik set kilometrů vzdáleném od norské hranice s Ruskem v Arktidě. To vyvolalo ruské úvahy o "odvetě".

Moskva nyní oznámila plány na zkušební odpálení raket v mezinárodních vodách nedaleko norského pobřeží.

Mezitím probíhá fiktivní "bitva u Oppdalu", kde americká námořní pěchota stojí proti španělským a italským jednotkám v simulovaném boji o letiště. Velmi málo vojáků je přitom aklimatizováno na místní mráz.

Pro osádky tanků Abrams ze základny v Severní Karolíně, kteří jsou spíše zvyklí na manévrování v poušti, představuje ovládání šedesátitunového giganta ve sněhu opravdovou výzvu.

"Řidič musí být velice opatrný, protože nemůžeme vždycky zastavit, když potřebujeme," vysvětluje svobodník Joaquin Medina, nabíječ jednoho z tanků. "Zhruba přede dvěma dny, kdy silně sněžilo a mrzlo, naše pásy podkluzovaly. Když jsme se snažili zastavit, tank se dál pohyboval," dodává.

Teploměr na "bojišti" ukazuje relativně mírné teploty pro tuto část roku, mezi +6 a -1 stupněm Celsia, ovšem se studeným větrem.

Je to jistě dost chladno pro některé z amerických vojáků, kteří se drží za tanky, aby se zahřáli u výstupů vzduchu z chladiče.

"Spousta lidí je z jižních států a v Kalifornii, kde nejnižší teplota obyčejně dosahuje 21 stupňů Celsia," říká Janar Ploompuu z druhého obrněného průzkumného praporu.

Další vážné zkoušce čelí mechanici, kteří musejí zajistit, aby hydraulika tanků nezamrzala.

Mechanizovaný prapor Lepanto z pluku La Reina, obvykle umístěný v Cordóbě na jihu Španělska, se na cvičení připravoval v teplotách kolem -20 stupňů. "Trénovali jsme v Pyrenejích," říká velitel, podplukovník Gabriel Villalonga.

Americká námořní pěchota již nezávisle na manévrech rozmístila v Norsku asi 700 vojáků, aby se aklimatizovali na operace v mrazivých podmínkách.

Následuje je několik evropských armád.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9351

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2018