Brexit: Britové nyní podporují setrvání své země v EU relativně výraznou většinou

6. 11. 2018

čas čtení 2 minuty
 

Pro mimořádnou diskusi o brexitu, kterou vysílaly Channel 4 News v pondělí, nechaly udělat průzkum veřejného mínění 20 000 osob. Výsledek: 54 procent Britů je nyní pro setrvání Británie v EU, 46 procent je pro brexiu. Avšak jen 48 procent mladých lidí ve věku 18-24 let by bylo ochotno hlasovat v novém referendu. Stačilo by to při nové předvolební kampani za brexit? Stoupenci brexitu byli ve studiu Channel 4 News těmito výsledky značně ohromeni.

Moderátor Krishnan Guru-Murthy: Když jsem se původně podíval na ten celkový výsledek, předpokládal jsem, že Skotsko, Severní Irsko a Wales jsou proti brexitu, ale Anglie stále chce brexit. Jenže v tomto průzkumu se i Anglie postavila proti brexitu.
 


 

Evropská unie se rozhodla udělat výrazný ústupek a povolit Británii, aby celá Británie zůstala v evropské celní unii, aby nemusela vzniknout celní hranice mezi Severním Irskem a hlavním briským ostrovem. Jenže to neuspokojí fundamentalistické stoupence brexitu v Konzervativní straně, protože pro ně to znamená, že by Británie vlastně Evropskou unii nikdy neopustila.

Nový londýnský ministr pro brexit Dominic Raab hrubě urazil irského premiéra Leo Varadakara, když se vyjádřil, že tzv. "backstop", tedy ona záruka, že mezi Severním Irskem a Irskou repulikou nevznikne pevná hranice (tím, že celá Británie zůstane  v evropské celní unii) musí být zrušen do tří měsíců po odchodu Británie z EU. Irská republika a evropská sedmadvacítka to však nikdy nemohou přijmout.

Podrobnosti v angličtině ZDE  ZDE  

 

0
Vytisknout
7407

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2018