Mezitím v Absurdistánu 89:

Strana PiS prohrála komunální volby a opozičním městům odebere za trest financování

6. 11. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Druhé kolo komunálních voleb se v Polsku uskutečnilo bez překvapení: Kandidáti strany Právo a spravedlnost byli vyřazeni v podstatě všude, kde na tom záleželo, a to většinou v poměru 2:1 proti nim.   Dokonce i v městě Elbląg,  navzdory všem těm slibům zlaté éry, kterou vytvoří nový lodní kanál, který vykope strana Právo a spravedlnost, bude mít nyní primátora od opozice. Což vyvolává závažnou otázku: během předvolební kampaně vyhrožovala strana Právo a spravedlnost voličům, že jestliže nebudou hlasovat pro její kandidáty, bude seškrtán příliv financí pro ně z vládního rozpočtu.

Teď se ozývají hlasy z pravice, které argumentují, že po katastrofální porážce, která postihla stranu Právo a spravedlnost ve větších městech, centrální vládní fondy by se měly nyní více zaměřit na venkov. Z toho hlediska, budou tedy realizovat výstavbu toho kanálu v Elblągu, budou to považovat za projekt pro venkov, anebo se rozhodnou město Elbląg potrestat a projekt zastavit (až do příštích voleb, tedy, kdy budou znovu moci inscenovat obrovskou akci při příležitosti obnovení výstavby toho kanálu)?

Strana Právo a spravedlnost čelí druhé tvrdé zkoušce. Je totiž velkou otázkou, do jaké míry bude schopna vytvářet koalice. Faktem totiž je: i když se jí podařilo získat více než třetinu voličů, téměř dvojnásobek voličů hlasoval proti ní. Protože o tom vlastně byly tyto volby: byly vlastně jen dvě alternativy: PiS nebo anti-PiS. Dobře, stále ještě existuje "strana" Kukiz 15, chaotická asociace náhodných lidí, které spojuje bývalá rocková hvězda, avšak tato strana se zdá být neschopná i artikulovat jasně o sobě, co vlastně chce, a proto se celý tento projekt jak se zdá rozpadá. Někteří poslanci této strany, většinou radikální nacionalisté, už z té strany odešli. Nedávno opustilo Pawła Kukize dalších několik prominentních členů, což vedlo k vlně nezvládnutých emocí na jeho twitterové stránce.  Druhý den se od všech těchto vulgárních tvítů Kukiz distancoval a tvrdil, že mu někdo ukradl jeho twitterový účet, a tak ho musel zlikvidovat (já bych si myslel, že na to, abyste mohli zlikvidovat svůh twitterový účet, musíte k němu mít přístup, ale co já vím...) Samozřejmě, nikdo těmto tvrzením nevěřil, protože o tom, že má Kukiz problém s alkoholem, si štěbetají vrabci na střeše, a tak následoval bezpočet vtipů, jako například, že Kukizův účet na twitteru ovládl "agent Smirnoff" z místního obchodu alkoholických nápojů, anebo že mu ho sebrali slavní hackeři Jim Beam a Johnnie Walker. Nakonec se Kukiz přiznal, že "byl unesen horečkou páteční noci", a apeloval na ty, kdo se nikdy neopijí a kdo nikdy totálně na internetu nezdiskreditují svou organizaci, ať jako první hodí kamenem (bohužel žiju ve Skotsku, tak je to pro mě trochu daleko hodit tím kamenem). Avšak Kukiz aspoň tedy opravdu vymazal svůj twitterový účet, takže něco dobrého z toho vyplynulo.

Mezitím vyšlo najevo, že strana Právo a spravedlnost se nemohla spolehnout na své stoupence ani i mimo volby. Jak informovalo Radio Zet, skupina zemědělců a aktivistů PiS z okresu Lubuskie v západním Polsku musela být dopravena přes celou zemi na schůzku s premiérem Morawieckim, která se konala nedaleko Lublinu. Bylo opravdu příhodné, že jim byl dán k dispozici policejní autobus, protože to byla opravdu dlouhá cesta - cesta tam a zpátky trvala asi 33 hodin. Takže  bylo velmi příhodné, že si nemuseli pronajmout komerčně autobus, ale mohli jet vozidlem ministerstva vnitra, které má výjimku z předpisů ohledně tachografu, a jeho řidiči tedy nemusejí dodržovat omezení doby řízení a povinné přestávky. A kdyby se po cestě zpozdili, autobus je plně vybavený veškerým policejním zařízením  - modrými světly, sirény, a tak dále, takže by mohl jet stejně, jak jezdí veškerá jiná vozidla vozící "významné" osoby. Doufejme, že to nebude hned tak nutné, máme dost potíží s vládními řidiči, kteří pořád narážejí s vládními vozidly do všechno kolem sebe, takže by nebylo zábavné, kdyby se srazili i s autobusem, který váží 15 tun...

Ale vtipy stranou: tohle není vlastně jediný případ, kdy uniformované jednotky pomohly straně Právo a spravedlnost. Právě se ukázalo, že polská armáda posiluje svůj program výstavby silnic. Armáda má mimořádné fondy, které jí umožňují, aby pečovala o vedlejší silnice, které nejsou v ohnisku zájmu místních komunálních úřadů, ale jsou strategicky důležité. Mohla by, například, zaplatit pro výstavbu mosty na nějaké vedlejší silnici někde v pustině, aby po něm mohly jezdit těžká opancéřovaná vozidla a tanky. Obyčejně armáda vydávala na takové projekty asi 22 milionů zlotých (132 milionů Kč) ročně. Od příštího roku bude tento armádní rozpočet zvýšen na 500 milionů zlotých (3 miliardy Kč) ročně. Plánuje strana Právo a spravedlnost snad nějakou válku? Myslím si, že zrovna ne, zejména proto, že za vlády ministra obrany Antoniho Macierewicze je armáda skoro úplně odzbrojená - většina nákupu zbraní byla buď zastavena, zpomalena, anebo zcela zrušena. Avšak nyní se ukázalo, že rychlost výstavby silnic, určená předchozí vládou, byla určena jako velmi vysoká a je nemožné ji dodržet.

Skutečnost, že ceny stouply, zatímco vláda vydává miliardy na to, že si kupuje voliče velkomyslnými vládními dávkami, zrovna nepomáhá. V důsledku konfliktu s Bruselem ohledně zákonnosti a soudnictví, vláda PiS už nemůže spoléhat na rozsáhlé dotace z EU. Ale tak co. Armáda nekoupila žádné vrtulníky, ponorky ani nic z toho ostatního, co bylo plánováno, takže má spoustu neutracených peněz. Proč toho nevyužít pro výstavbu silnic?

Naštěstí bude brzo možné ušetřit i na platech katechetů. Navzdory tomu, že to konkordát nepožaduje, katechety platí polský stát. Avšak brzo jich už asi nebude zapotřebí. V městě Łódź dramaticky poklesl počet dětí, které chodí na náboženství. Z 60 000 žáků se letos na náboženství přihlásilo jen 27 000 dětí. 

Ještě před třemi lety chodilo tam na náboženství 80 procent žáků. Ale ten pokles není zřejmě jen z náboženských důvodů. Nevyskytl se větší počet dětí, které by chtěly chodit na alternativní vyučování etiky. Zdá se, že rodiče prostě odhlásili své děti z náboženství, protože  v důsledku katastrofální školské reformy, kterou provedla PiS, jsou žáci tvrdě přepracovaní a zároveň čelí ostřejší konkurenci než dosud.

Vím, že vás tady tímto nudím, ale nemohu si pomoci: Strana Právo a spravedlnost je jakýmsi králem Midasem, který funguje obráceně: všechno, čeho se dotkne, se okamžitě proměňuje vniveč - od stájí arabských koní až po školství a divadla. Například ve Vratislavi, navzdory rozsáhlým protestům  zaměstnanců, místních obyvatel a kulturních aktivistů po celé zemi, byl pro čelné tamější divadlo, Teatr Polski, jmenován nový ředitel: Cezary Morawski. Neměl absolutně žádný plán jak řídit jedno z nejlepších divadel v Polsku, ale co mohla strana Právo a spravedlnost dělat? Předchozí ředitel se stal opozičním poslancem a ostatní kandidáti byli levicoví podivíni, a tak by nikdo z nich nemohl dostat šanci řídit divadlo, které, poté co strana Právo a spravedlnost převzala moc, bylo znovuzískáno pro polský národ, že?

Morawski převzal dobře fungující a zavedenou instituci, populární u místního obyvatelstva a v dobré finanční situaci, s dobrým týmem herců a dalších zaměstnanců, kdy byli světově známí režiséři ochotni tam inscenovat své hry. Jen o rok později byla instituce plná konfliktů a většina populárních her, které se tam hrály léta, byla přes noc zrušena - někteří lidé říkají, že to byla pomsta nového ředitele a pokus změnit repertoár divadla na klasičtější. Avšak jiní poukazují na to, že představení měla problémy, protože neměla dostatečné množství herců. Ti divadlo buď bojkotovali, anebo odešli, anebo byli propuštěni z disciplinárních důvodů, že se účastnili protestů (někteří z nich později vyhráli soudní spory s divadlem u zaměstnaneckých soudů). Místní komunální úřad hlasováním rozhodl, aby byl ředitel Morawski odvolán ze své funkce,  avšak ústřední vláda toto rozhodnutí zablokovala. Dnes má toto divadlo dluhy 1,3 milionu zlotých a jeho finanční situace je tak špatná, že místní teplárna divadlu odpojila teplou vodu a vytápění  v důsledku nezaplacených dluhů. V současnosti dokonce nefunguje ani internetová stránka tohoto divadla. Tragická finanční situace je zřejmě částečně důsledkem skutečnosti, že se ředitel rozhodl inscenovat monumentální a nákladná představení, o něž veřejnost neprojevila zájem. Jedno takové představení vyžaduje účast 43 herců, většina z nichž jsou hostující hvězdy, a tak stojí mnohem víc než samotní herci angažovaní v divadle. Ale audit odhalil některé děsivé skutečnosti: vyšlo najevo, že Morawski, sám herec, si vyplácel za každé představení, kdy byl na jevišti, pětkrát  více, než byl průměrný herecký plat. Také si vyplácel 1300 zlotých za každou zkoušku, což opravdu všechny šokovalo, protože žádný jiný herec za zkoušky nedostává honorář. Také bydlí v luxusním bytě a většinu činže mu platí divadlo. Nepovažuje své příjmy za problematické, tvrdí, že "z nich musel platit daně". Jako by nikdo jiný žádné daně neplatil...

Zdá se, že je to charakteristické pro mnoho oblastí života - minulý týden jsme psali o situaci v polských aeroliniích LOT. Tam byl také jmenován nový šéf stranou Právo a spravedlnost, který prokázal naprostou neschopnost podnik řídit a projevoval vůči svým zaměstnancům totální nedostatek respektu, ale snažil se pro sebe odčerpat  z firmy co největší množství peněz. Naštěstí  byl tento požár v této chvíli uhašen - při vyjednávání mezi odbory a podnikem (bez přítomnosti generálního ředitele) souhlasil podnik, že splní všechny požadavky odborářů. Stálo to za to téměř zničit pověst těchto aerolinií a způsobit  vážné finanční ztráty?

Když jde o peníze či pracovní místa, situace není ještě tak špatná. Někdy jsou ohrožena základní lidská práva. Jarosław Gowin, dnes ministr ve vládě strany PiS,  býval ministrem spravedlnosti ve vládě Donalda Tuska.Když si uvědomili, že budou nyní  propuštěni lidé, jimž byl po zrušení trestu smrti trest proměněn na 25 let vězení, vznikl tak pro ně těžký oříšek: Na jednu stranu by člověk neměl být vězněn déle, než co určí jeho verdikt. Na druhou stranu není možná dobrý nápad propustit hromadné vrahy, jako je například vrah-pedeofil Mariusz Trynkiewicz. A tak byl vytvořen nový zákon, podle něhož budou takovíto lidé umisťováni na dobu neurčitou v zabezpečených psychiatrických institucích. Tento zákon dostal přezdívku "zákon o bestiích". Avšak nefunguje tak dobře, jak se očekávalo, jak dokazuje nedávná zpráva Oko.press:

Dnes je tato instituce už přeplněná. Zadržované osoby přespávají na palandách, osm v místnosti. Nemají v podstatě žádná práva, protože neexistují zákony, které by upravovaly jejich situaci. Terapie je fikcí, protože většina těchto lidí je přesvědčena, že nebudou nikdy propuštěni, a tak nevidí důvodu, proč by se na terapii měli podílet. Kromě toho, ta instituce je plná lidí, kteří tam neměli být nikdy umístěni: je tam například mladá schizofrenní dívka, muž, který strávil sedm let ve vězení, ale  nikdy nespáchal žádné sexuální ani násilné trestné činy, a plně resocializovaný muž, který poté, co vykonal svůj trest, získal zaměstnání a založil si rodinu. Pak najednou soud rozhodl, že je nebezpečný a musí  být izolován od společnosti. Vězněné osoby jsou považovány za monstra, a tak žádný expert či soudce nemá odvahu je propustit, zejména vzhledem k tomu, že právní situace je nejasná, takže kdyby se něco stalo, mohli by být za to pohnáni k odpovědnosti.

Avšak samozřejmě, ne všechny tyto zadržované osoby by měly být propuštěny. Naopak: u Mariusze Trynkiewicze například byly nalezeny neslušné fotografie dětí, a tak byl odsouzen k dalším pěti letům ve vězení. Ale protože neexistují příslušné předpisy, není možnost, jak ho z psychiatrické instituce převést zpět do vězení.

Tento vězeňský systém je součástí odpovědnosti Patryka Jakiho, náměstka ministra spravedlnosti. Ten však zjevně byl příliš zaměstnán svým úsilím stát se primátorem Varšavy (nebyl zvolen), a tak neměl čas se zabývat takovými složitými a nepopulárními tématy, jako jsou základní lidská práva nějakých zločinců... A teď se strana Právo a spravedlnost připravuje na svou dosud největší megaakci: oslavy stoletého výročí založení nezávislého polského státu. PiS neustále zdůrazňuje, jak důležité je pro ni vlastenectví a jak důležité je oslavovat minulost. Mají organizační výbor s rozpočtem 200 milionů zlotých (1,2 miliardy Kč) a tuto akci připravují už dva roky. Bezpochyby, vzhledem k tomu, že mají takový obrovský talent proměnit všechno ve zlato, v důsledku tak dlouhých příprav a tak obrovského množství peněz musejí ty oslavy určitě dopadnout dobře. Že ano?

0
Vytisknout
9913

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2018