Jiří Lof: Pomohli jednotliví občané, nikoliv instituce

8. 11. 2018

čas čtení 2 minuty



Dobrý den,

pane Čulíku,  moc děkuji za poskytnutou pomoc, píše Jiří Lof, emailová adresa jiri.lof@gmail.com.  Děkuji všem, především těm, co pomohli i těm, kteří poslali negativní reakci. Přišlo 3450,- Kč, velmi děkujeme za pomoc. Finanční pomoc přišla od soukromých osob, instituce se nezúčastnily. Je vidět, kolik lidí chápe, že žebrám a doprošuji se jen proto, že nemám sílu zvládat vše sám, a jak píše jeden z lidí, kteří pomohli, stát selhal a selhává dál a v Česku je čím dál hnusněji a hnusněji. Je mi 47 a jde mi z toho mráz po zádech a můžeme si za to sami. Nadějí je, že se mi ozvali a nebo napsali lidé kteří vyjádřili podporu a pomohli dobrým slovem a radou. Snad se najde víc takových lidí. Je dobře zjistit, že člověk na to není sám.

O mě v tomto případě tolik nejde, můžu do eldénky, ale co má dělat mladý kluk v jednadvaceti letech? Všude kolem sebe vidí reklamy, pořady o pomoci pro děti, ale i dospělé s rakovinou, a když potřebuje pomoc, tak až na úplné výjimky, nikdo nepomůže a tím nemám na myslí jen finance, i když je rakovina velmi nákladná nemoc, ale hlavně pomoc duševní a psychickou.

Dostal invalidní důchod, přidělili mu 3450,- měsíčně. Přijde mi to jako nesmysl, dle úřadu je to naprosto v pořádku. Nemít mámu už asi umřel hlady. A máma je těsně před zhroucením, fyzické a psychické vyčerpání spolu se šíleným stresem ji ničí.

Jsme u kamarádky, která je sama v problémech, protože je sama s dcerou. Umožnila nám přežít na pár dnů. Co bude dál stále nevíme, hledáme co nejlevnější bydlení, snad najdeme levný být s normálním majitelem. 

Rozhovor Britských listů 190.

Sir John Tusa novinářům: Nenechte se zastrašit a nikdy se nevzdávejte

2. 11. 2018

čas čtení < 1 minuta



(For English, scroll down)

O vážné a zhoršující se situaci novinářů v dnešním rychle se destabilizujícím světě hovoří na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě Jan Čulík se Sirem Johnem Tusou, dlouholetým čelným reportérem, analytikem a moderátorem vlajkového pořadu televize BBC Newsnight a poté generálním ředitelem zahraničního vysílání BBC. Sir John Tusa hovoří brilantně a říká zásadní věci. Rozhovor si nenechte ujít. Na Regionálnítelevizi.cz se vysílá od pátku 2. listopadu 2018.

Jan Čulík, Britské listy editor, speaks with Sir John Tusa, a former BBC journalist and Chief Executive of BBC World Service, about the serious and deteriorating situation of journalists in today's destabilising world. After a brief Czech introduction, the interview is conducted in English.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Bílý dům odebral akreditaci reportéru CNN Jimu Acostovi

8. 11. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Po útoku Donalda Trumpa na Jima Acostu, reportéra televize CNN, který si dovolil Trumpovi na včerejší tiskové konferenci položit dvě  otázky na tělo, na což Trump reagoval agresivně, odebral Acostovi Bílý dům jeho akreditaci.

Acosta je dlouho ostrým krtikem Bílého domu. Televize CNN je terčem intenzivního hněvu Trumpovy vlády. Trump ji systemativcky a lživě   obviňuje z šíření "fake news", čímž záměrně ochromuje důvěru veřejnosti ve sdělovací prostředky.

Na středeční tiskové konferenci se Acosta pokusil zpochybnit Trumpovo vyvolávání strachu z tzv. "karavany" migrantů" v Mexiku, kterou Trump charakterizoval jako "invazi", přestože je stovky kilometrů od americké hranice. Pokusil se mu také dát otázku ohledně Muellerova vyšetřování, avšak Trump ho nepustil ke slovu a nařídil, aby mu byl odebrán mikrofon. Acosta mikrofon hned nepředal přítomné asistentce a  stal se na sociálních sítích okamžitě terčem útoků tisíců Trumpových stoupenců, že se proti ní dopustil "fyzického útoku".


Acosta: Toto je lež:

Sarah Sanders: Prezident Trump věří ve svobodný tisk a očekává a vítá tvrdé otázky proti sobě i jeho vládě. Nikdy však nebudeme tolerovat reportéra, který začne sahat na mladou ženu, která se jen snaží dělat svou práci jako asistentka v Bílém domě...

CNN vydala tiskové prohlášení: "Bílý dúm dnes večer oznámil, že odebral tiskovou akreditaci hlavnímu korespondentu CNN pro Bílý dům Jimu Acostovi. Učinil to odvetou za jeho otázky na tělo na dnešní tiskové konferenci. Ve vysvětlení tohoto kroku tisková mluvčí Sarah Sanders lhala. Zveřejnila podvodná obvinění a citovala incident, k němuž nedošlo. Toto bezprecedentní rozhodnutí je hrozbou naší demorkacii a naše země si zaslouží lepší chování. Jim Acosta má naši plnou podporu."



Podrobnosti v angličtině ZDE
 


 


29541

Jak Trump znovu vyhrál volby

8. 11. 2018 / Kryštof Kozák

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

I když je zisk Sněmovny reprezentantů pro Demokraty určitě úspěchem, zvlášť v situaci, kdy kandidovali v geograficky znevýhodněných distriktech, stejně je nakonec největším vítězem voleb opět “The Donald”. Proč? Podařilo se mu totiž ve Spojených státech legitimizovat svůj politický styl a diskurz. Zisky Republikánů v Senátu, kde se volí na území celého státu podobně jako ve volbě prezidentské, ukazují, že Republikáni Trumpova ražení jsou schopni odolávat i velmi dobře financovaným kampaním Demokratů.

Volby do Kongresu aneb prokletí korporátní Ameriky

8. 11. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Kdo naivně očekával, že volby do obou komor amerického Kongresu přinesou žádoucí zemětřesení na americké politické scéně, musí být krutě zklamán. Demokratická strana sice získala většinu hlasů ve Sněmovně reprezentantů a sedm demokratek se stane guvernérkou, nicméně republikáni posílili své pozice v Senátu. Protitrumpovská revoluce neproběhla, což pochopil i sám Donald Trump, když se na Twitteru chvástal obrovským úspěchem své rodné strany. Spojené státy se sice bezhlavě neřítí do fašistického barbarství, jak nejeden kritický hlas varoval, ale je zjevné, že toxický trumpismus zapouští na americké scéně kořeny. Chtějí-li Američané a jejich příčetná politická reprezentace tomuto hrozivému trendu zabránit, měli by urychleně začít s hlubokou, byť bolestnou sebereflexí.

Díky americkým ženám

8. 11. 2018 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

Ve včerejším komentáři publikovaném v izraelském deníku Ha‘aretz děkuje Bradley Burston americkým ženám za to, že v úterních volbách do Kongresu a do Senátu pomohly nejenom USA, ale i celý svět udělat o trochu bezpečnějším místem než jakým byl ještě v pondělí. Děkuje jim za to, že řekly ne sklonům „k rasismu, k islamofobii, ne sklonům k nenávisti vůči ženám jako celku, k LGBTQ lidem jako celku, k Židům, imigrantům, Hispáncům jako celku,  Afroameričanům jako celku, ke všem novinářům, kteří nepracují pro Fox News nebo Breitbart a k demokratům každého druhu“ (Burston).

Zvýšení daně na alkohol jako omezování svobody

8. 11. 2018

čas čtení 6 minut

Alkohol a svoboda. Naše drahá vláda uvažuje o tom, že omezí naše chlastání - daněmi, zákazem reklamy atd. atd. Tohle téma - svoboda - je pro mě dost důležité, takže dovolte prosím malý příběh, píše na Facebooku Martin Jaroš v souvislosti s návrhem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (Ano) na zvýšení daní z návykových látek a omezení reklamy. Před 20 lety jsem studoval ve Švédsku, v zasněžené Uppsale. Chtěli jsme se bavit, byli jsme švorc a nákup pití byl pro nás velký problém. Restaurace byly šíleně drahé. Takže jsme logicky chtěli kupovat pití v normálních obchodech. Ale ve Švédsku se tehdy nedal koupit alkohol v supermarketu, dokonce ani normální pivo tam nesměli prodávat - myslím nic nad 3.5 procenta. Alkohol se dal koupit jedině ve speciálním státním obchodě se sexy názvem Systembolaget.

30127

Nejen bezpečnost, poznání a měnící se podmínky mění poměr mezi svobodou a odpovědností

Definice svobody není náboženské přikázání

8. 11. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

I kdybychom vzali zjednodušený koncept pojetí svobody jako jejího dialektického vztahu k bezpečnosti, alkohol by zjevně mohl být iniciátorem změny poměru mezi jeho svobodnou konzumací a bezpečnostními opatřeními, které omezují externality. Pro českou společnost je totiž alkohol reálným nebezpečím, výrazně vyšším než pro většinu jiných společností. Eo ipso, míra negativních dopadů je tedy zákonitě vyšší, a je tedy zcela přirozené, pokud má společnost tendenci hledat řešení, která takové negativní dopady sníží. Představa Martina Jaroše, že existuje jakási dopředu daná definice svobody, je iluzorní. Neexistuje a nikdy neexistovala.

29736

Průběžná analýza řízené demagogie v digitálním prostoru: klíčem k úspěchu je společenská soudržnost

Trolling je typická infekce, rozhoduje zranitelnost (nesoudržnost) společnosti

8. 11. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Reakce na zveřejnění existence skupiny Čeští elfové, která se snaží v rámci možností bojovat s řízenými informačními manipulacemi v digitálním prostoru, vyvolala nemálo reakcí. Kupodivu ale převažuí ty pozitivní. Z kruhů převážně vzdělaných, už dříve občansky aktivních lidí se ozývají jednotlivci i organizace vyjadřující podporu a nabízející svou vlastní účast. Samozřejmě došlo i na reakce záporné, z nichž lez ale sporadicky vydělit adresný, vyargumentovaný postoj. Převažují typická trollingová schémata, jejichž demagogie, kontradikce a scestné paralelizace mohou oslovit jen tu část společnosti, která buď není schopná tuto clonu prohlédnout, nebo se identifikuje s tímto rádoby "disentem" natolik, že je ochotná spolknout jakýkoliv podřadný a nedůstojný ústupek ráciu, jen pokud bude mít pocit uspokojení a společnské převahy. Míra takové společenské zranitelnosti determinuje úspěch informační nákazy a jejích dopadů. 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v říjnu 2018

31. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 43 927.60  . DĚKUJEME!   Výdaje na provoz Britských listů byly  však 106 601.72 Kč. 

Bez větší míry finanční podpory čtenářů do několika měsíců končíme.

Zůstatek byl koncem října  2018 197 962.12 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


30103

KONZUMERISMUS (též konzumismus) versus ENVIRONMENTALISMUS (též i dobrovolná skromnost)

8. 11. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Pokud je člověk ochoten a schopen přemýšlet o základním kontextu života, nemůže tuhle základní antagonii minout. Pokud někdo tvrdí, že neexistuje – lže (dobrovolně nebo pod tlakem). Pokud někdo vidí smysl života v 
maximálním konzumu, těžko bude na svojí hodnotové stupnici stavět ochranu životního prostředí nebo záchranu planety výš než setrvačný běh naší apokalyptické formy civilizace.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Trump vyhodil svého ministra spravedlnosti s cílem zablokovat vyšetřování svých zločinů

7. 11. 2018

čas čtení 4 minuty

Toto je Trumpův razantní útok proti samotným kořenům americké demokracie

Robert Reich: Sessionse vyhodil, protože Trump chce vyhodit Muellera a potlačit jeho vyšetřování, než se k němu dostane demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů. Upozornění pro demokraty ve Sněmovně: Převezměte rychle veškerou dokumentaci Muellerova vyšetřování. TEĎ. Upozornění Muellerovi: Dejte jim to. TEĎ.



Okamžitě po včerejších amerických parlamentních volbách, v nichž trumpovští republikáni výrazně posílili svou moc v Senátu, donutil nyní Donald Trump svého ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse k rezignaci. Sessionse nenáviděl, ironizoval a umenšoval od doby, kdy se Sessions - správně - vyloučil z jakéhokoliv ovlivňování vyšetřování ruských zásahů do amerických prezidentských voleb v roce 2016 mimořádným vyšetřovatelem Robertem Muellerem.

Cílem Trumpova manévru je zlikvidovat samostatnost amerického ministerstva spravedlnosti a plně ho podřídit své moci, zakázat jakékoliv vyšetřování Trumpových zločinů.

Trump si mohl tento dramatický a nesmírně závažný krok - hrubě ohrožující americkou demokracii - nyní dovolit, protože budoucí nominant do funkce ministra spravedlnosti, který bude Trumpovi žrát z ruky, bude potvrzen americkým Senátem, v němž je nyní mnoho trumpovských extremistů, kteří mu budou také žrát z ruky.

Podle pozorovatelů je to nesmírně závažný krok, který znamená konec nezávislého soudnictví a začátek konce americké demokracie.

Nový Trumpův prozatímní ministr spravedlnosti Matthew Whitaker se před časem vyjádřil, že vyšetřování ruských zásahů do amerických prezidentských voleb, které vede Robert Mueller, "zachází příliš daleko".  

Nový předseda výboru pro soudnictví ve Sněmovně reprezentantů, demokrati Jerry Nadler, hned  vznesl nejzávažnější otázku okamžiku: "Proč prezident udělal tuto změnu a kdo dohlíží na vyšetřování, které provádí mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller? Američané musejí okamžitě dostat odpověď na otázku, jaký byl důvod donutit Jeffa Sessionse k rezignaci."


Eric Holder, Obamův ministr spravedlnosti, také varuje před závažnými dopady tohoto Trumpova rozhodnutí:

"Kdokoliv se pokusí zasahovat do Muellerova vyšetřování, anebo ho blokovat, musí být pohnán k odpovědnosti. To je nepřekročitelná hranice. Jsme státem, v němž platí zákony a normy a ty nesmějí podléhat činům prováděným ve prospěch zájmu jediného muže."


Čelný ústavní právník  Laurence Tribe varuje, že je v Americe nyní vážně ohrožena zákonnost:

"Matt Whittaker chce omezit Muellerovy pravomoci už dávno. Po Sessionsově odchodu se Whittaker stává Muellerovým šéfem okamžitě. To by mohlo znamenat likvidaci vyšetřování kriminálního prezidenta, kterou nařídil sám kriminální prezident. To je trestný čin, po němž by měl následovat impeachment, spáchaný však za okolností, kdy k odstranění prezidenta nedojde."

* * *

Podle reportérky Channel 4 News Kylie Morris vstupujeme nyní do velmi nebezpečné éry, protože do Senátu se dostali noví, fundamentalističtí stoupenci Donalda Trumpa a ti ho budou podporovat v jeho extremistické zahraniční politice. Není vyloučeno, že by z toho mohly vzniknout vážné mezinárodní konflikty. 

Trump sprostě zaútočil na reportéra CNN

7. 11. 2018

čas čtení 3 minuty




Jim Acosta, CNN: Pane prezidente, dovolte, abych zpochybnil jeden váš výrok ke konci kampaně.

Trump: Á, jéje.

Jim Acosta, CNN: Že ta karavana je invaze.

Trump: No já ji považuju za invazi.

Jim Acosta, CNN: Ale pane prezidente, ta karavana nebyla invaze. Je to skupina migrantů, která se přesunuje ze střední Ameriky směrem k americkým hranicím -

Trump: Děkuji, že mi to říkáte. Opravdu to oceňuji.

Jim Acosta, CNN: Proč jste řekl, že je to invaze?

Trump: Protože já jsem ji považoval za invazi. Vy a já máme na to jiný názor.

Jim Acosta, CNN: Přiznáváte, že jste ty imigranty při těchto volbách démonizoval?

Trump: Vůbec ne. Já chci, aby do naší země přišli, ale musejí přijít legálně. Víte, že musejí projít procesem. Chci, aby to byl proces. A já chci, aby sem lidé přicházeli. My ty lidi potřebujeme.

Jim Acosta, CNN: Vaše kampaň, vaše kampa -

Trump: Počkejte! Víte, proč ty lidi potřebujeme. Protože máme stovky firem, které k nám přicházejí. My ty lidi potřebujeme.

Jim Acosta, CNN: Vaše kampaň měla reklamu, v níž migranti přelézali zdi, a tak dále - -

Trump: No to je pravda. To nebyli herci. Je to pravda. Vy si myslíte, že to byli herci? Nemyslím, že to byli herci. Nepocházejí z Hollywoodu. To byli lidi... To byla opravdová... Víte, to se stalo. Před několika dny.

Jim Acosta, CNN: Ale oni jsou ve vzdálenosti mnoha stovek kilometrů. Mnoha stovek kilometrů.  To není žádná invaze.

Trump: Víte co? Upřímně řečeno, myslím, že byste mi měl dovolit řídit tuhle zemi a vy si dělejte CNN. A kdybyste to dělali dobře, vaše sledovanost by byla vyšší.

Jim Acosta, CNN: Jestli smím, ještě jednu otázku. Jste znepokojen - ?

Trump: Dost!

Jim Acosta, CNN: Pane prezidente, chci vám položit ještě jednu otázku.

Trump: Dost! Dost!

Jim Acosta, CNN: (zřízenkyně mu chce odebrat mikrofon)  Promiňte, madam. Pane prezidente, dovolte -

Trump: Dost! Dost!

Jim Acosta, CNN: Mám otázku ohledně ruského vyšetřování. Jste znepokojen, že může dojít k obvinění - -

Trump: Nejsem znepokojen níčím ohledně ruského vyšetřování, protože to je hoax. To stačilo. Konec! Položte ten mikrofon!

Jim Acosta, CNN: Pane prezidente, obáváte se, že toto vyšetřování přinese žaloby? Pane prezidente - -

Trump: Víte co? CNN by se měla stydět. Že vy pro ni pracujete. Jste nezdvořilý, strašný člověk. Vy byste pro CNN pracovat neměl.  (Jinému novináři:) Vaše otázka?

Jim Acosta, CNN: Myslím, že to je -

Trump: Jste nesmírně nezdvořilý. To, jak se chováte k Sarah Huckabee, je odporné. A to, jak se chováte k jiným lidem, je odporné.

Jim Acosta, CNN: Pane prezidente, vy jste opakovaně, během doby -

Trump: Prostě si sedněte, prosím. Když vy vysíláte fake news, když vy vysíláte fake news, což CNN dělá hodně, vy jste nepřáteli lidu.



Předčasný jásot českých zapadniků zatím není namístě

7. 11. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Když Babišova MFD rozkryla ruské financování zemanovců, vyvolala okamžitě záchvat optimismu na sociálních sítích. Babiš závislý na nepřerušeném přísunu eurodotací prý konečně zkříží meče se Zemanovým okolím, které se zuby nehty snaží zajistit a zprostředkovat ruskou dostavbu Dukovan. A to, tvrdí se, ve svých důsledcích znamená konec politické aliance prozápadního premiéra s proruským prezidentem.

USA: Demokraté ovládli Sněmovnu reprezentantů, ale republikáni posílili svou vládu nad Senátem

7. 11. 2018

čas čtení 2 minuty



Američtí demokraté získali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, takže budou schopni blokovat většinu agendy prezidenta Donalda Trumpa. Budou také moci Trumpa bombardovat vyšetřováními. Republikáni ale posílili svou většinu v Senátu.

Volby fungovaly jako referendum o Trumpově Americe a o tom, zda si mají republikáni ve Washingtonu udržet absolutní moc.
Demokraté potřebovali získat ve Sněmovně reprezentantů 23 hlasů a brzo ve středu ráno dosáhli potřebných 218 křesel.

Trumpovi Republikáni ztratili Sněmovnu reprezentantů

7. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Demokratická strana USA přebírá kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, což pro Donalda Trumpa znamená výrazný neúspěch. Tím že poprvé po osmi letech ovládli dolní komoru Kongresu získali Demokraté možnost omezovat prezidentovu agendu, také prostřednictvím financování.

Jak Británie teď vyjednává s EU o brexitu...

7. 11. 2018

čas čtení < 1 minuta

Velká Británie: Slibujeme otevřenou irskou hranici.

EU: Tak to budete v evropské celní unii.

Velká Británie: Nebudeme v evropské celní unii.

EU: Tak jaký je váš plán?

Velká Británie:  Jednorožci.

EU: Dobře, ale budete v evropské celní unii, dokud nevypěstujete jednorožce.

Velká Británie: To musí skončit do konkrétního data.

EU: Ano, skončí to v Den jednorožců.

Velká Británie: Schváleno! Dohoda uzavřena!

Anglicky mluvící Švejk na velkém plátně navzdory úsilí tvůrců nedělá zrovna velký dojem

7. 11. 2018 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 3 minuty

 

Začátkem listopadu 2018 se několikrát v předpremiéře k stému výročí ukončení první světové války promítala v Sands Films Cinema klubu v jihovýchodním Londýně nová filmová verze Haškova Švejka.  Autorkou scénáře filmu i jeho režisérkou je Christine Edzard, zakladatelka filmových ateliérů a produkční společnosti Sands Films. Edzardová je autorkou celé řady filmových adaptací nesmrtelných klasických literárních děl autorů, jako je Hans Christian Andersen a William Shakespeare, a nejvíce zřejmě proslula svou filmovou verzí románu Charlese Dickense Malá Dorritka z roku 1987.

An English-speaking Švejk on the Big Screen Underwhelms Despite Best Endeavours

7. 11. 2018 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 2 minuty


In early November 2018, at the Sands Films Cinema Club in south east London, several pre-release screenings of the new film version of Hašek‘s Švejk  took place, to mark the 100th anniversary of WWI’s Armistice. The film has been written and directed by Christine Edzard, a co-founder of the Sands Films studio and production company. Edzard has a track record of making film adaptations of the immortal classics, such as H C Andersen and Shakespeare, and is probably best known for her 1987 screen version of Charles Dickens’s Little Dorrit.

Macron "zablokoval" summit Putin-Trump v Paříži

7. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Informovaný evropský diplomatický zdroj sdělil listu Kommersant důvod, proč selhal pokus uspořádat plnohodnotné jednání ruského a amerického prezidenta v Paříži. Podle jeho slov proti konání rozhovorů vystoupil francouzský prezident Emmanuel Macron, který si nepřeje, aby rusko-americký summit zaclonil akce věnované stému výročí ukončení I. světové války, píšou Jelena Černěnková a Galina Dudinová.

Angela Merkelová odchází - a s ní její vize Evropské unie

7. 11. 2018

čas čtení 5 minut

Trůn po Merkelové zřejmě zůstane prázdný, protože Macron je jediným lídrem toužícím ho převzít, domnívá se Douglas Murray. Merkelová tu byla, aby řešila spory, povolovala finanční pomoc, nabízela pomoc Německa státům v nesnázích a chránila projekt, který vedla k provázanější unii. Ať už o tom jinak řeknete cokoliv, v čele s Merkelovou se alespoň zdálo, že EU má směr. To už ale neplatí.

OSN: Čína musí uzavřít internační tábory pro muslimy

7. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Rada OSN pro lidská práva kritizuje zhoršování lidskoprávní situace v Číně, píše Samuel Osborne. Západní státy včetně USA, Francie a Německa vyzvaly Peking, aby uzavřel internační tábory, o nichž aktivisté tvrdí, že vězní až milión Ujgurů a dalších muslimů.

USA: Muslimští kandidáti čelí ve volbách propagandě a dezinformacím

7. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Aisha Yaqoobová je americká muslimská žena v hidžábu, která kandiduje za Demokraty v 97. obvodu do Sněmovny reprezentantů v Georgii. Pětadvacetiletá dcera přistěhovalců je jednou z 90 muslimských kandidátů ucházejících se o veřejnou funkci. Ale ačkoliv kandiduje rekordní počet muslimů, čelí také zřejmě nejislamofobičtější kampani v historii. Aisha je jednou z těch, kdo se setkávají s takovou nenávistí, zejména na sociálních sítích, píše Rowaida Abdelazizová.

Rozhovory ohledně brexitu zcela ve slepé uličce

7. 11. 2018

čas čtení < 1 minuta

Co se týče Irska, jednání o brexitu je prý "v naprosté slepé uličce". Došlo ke konfliktu mezi Mayovou a [Dominicem] Raabem [novým ministrem pro brexit, českého původu] kvůli tomu, že se "jednostranně" Raab pokusil přesvědčit [irského premiéra] Varadakara, aby zcela zrušil garanci volného pohybu přes severoirskou hranici. To ovšem považuje Downing Street za "katastrofální chybu". Ministři v londýnské vládě sedí kolem stolu a netuší, co dál.

Maďarská vláda plánuje plně řídit soudy

7. 11. 2018

čas čtení < 1 minuta

Maďarská vláda NYNÍ předložila parlamentu návrh zákona o administrativních soudech. Tento návrh zákona dává obrovskou moc ministrům. Ti budou přímo jmenovat nové soudce a předsedy soudů. To přímo umožní maďarské vládě zasahovat do rozhodování soudů. Pro veřejné konzultace je k dispozici jen několik dní.


Jak zelení jsou němečtí Zelení?

7. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

S ohledem na faktory zahrnující aféru Dieselgate a zadrhnutí plánů na odstavení uhelných elektráren obraz německé kancléřky Angely Merkelové coby zelené lídryně nezažívá zrovna své nejlepší časy, všímá si Irene Banosová Ruizová. Mezitím němečtí Zelení získávají na popularitě. Jenže do jaké míry je úspěch této politické strany spojen s životním prostředím?

Brexit: Britové nyní podporují setrvání své země v EU relativně výraznou většinou

6. 11. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Pro mimořádnou diskusi o brexitu, kterou vysílaly Channel 4 News v pondělí, nechaly udělat průzkum veřejného mínění 20 000 osob. Výsledek: 54 procent Britů je nyní pro setrvání Británie v EU, 46 procent je pro brexiu. Avšak jen 48 procent mladých lidí ve věku 18-24 let by bylo ochotno hlasovat v novém referendu. Stačilo by to při nové předvolební kampani za brexit? Stoupenci brexitu byli ve studiu Channel 4 News těmito výsledky značně ohromeni.

Moderátor Krishnan Guru-Murthy: Když jsem se původně podíval na ten celkový výsledek, předpokládal jsem, že Skotsko, Severní Irsko a Wales jsou proti brexitu, ale Anglie stále chce brexit. Jenže v tomto průzkumu se i Anglie postavila proti brexitu.
 


Mezitím v Absurdistánu 89:

Strana PiS prohrála komunální volby a opozičním městům odebere za trest financování

6. 11. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Druhé kolo komunálních voleb se v Polsku uskutečnilo bez překvapení: Kandidáti strany Právo a spravedlnost byli vyřazeni v podstatě všude, kde na tom záleželo, a to většinou v poměru 2:1 proti nim.   Dokonce i v městě Elbląg,  navzdory všem těm slibům zlaté éry, kterou vytvoří nový lodní kanál, který vykope strana Právo a spravedlnost, bude mít nyní primátora od opozice. Což vyvolává závažnou otázku: během předvolební kampaně vyhrožovala strana Právo a spravedlnost voličům, že jestliže nebudou hlasovat pro její kandidáty, bude seškrtán příliv financí pro ně z vládního rozpočtu.

Demokracie není jenom diskuze

6. 11. 2018 / Tomáš Korda

čas čtení 6 minut


Jak jednou pravil Masaryk, demokracie je diskuze. Demokracie bez diskuze není demokracie. Demokracie se bez diskuze neobejde. Potud se tato tvrzení jeví být v naprostém pořádku. Potíž avšak začíná, pokud demokracii omezíme pouze na diskuzi a pokud uzavření diskuze začne být pokládáno za ohrožení demokracie. Tohoto špatného pochopení demokracie jsme se jako lid museli dopustit, neboť právě toho je fenomén populismu dokladem.

Islam a jeho vzťah k homosexualite

6. 11. 2018 / Almir Strinić

čas čtení 11 minut



Autor je študent sociálnej antropologie a politologie na Freie Universitat, Berlin/ Bogazici University Istanbul

Homosexualita a heterosexualita. Tieto dva magické názvy sú akoby hlboko zakorenené v našich identitách. Už odmalička podliehame pod tlak spoločnosti, aby sme naše sexuálne cítenie a správania zaradili a označili. Najmä chlapci už od útleho veku sú vystavení tomu, ako byť správnym mužom. A v našej kultúre byť správnym mužom znamená mať heterosexuálnu orientáciu, to znamená milovať ženy. Všetky ostatné formy sú hlboko odmietané, lebo nesúvisia s naším poňatím mužnosti a sú tvrdo trestané. Sú trestané v podobe odmietnutia, šikany či marginalizácie. Vyrastal som na katolíckom Slovensku a už od detstva som si bol vedomý, že sa ma páčia chlapci. Na základnej škole som sa chcel držať s mojimi spolužiakmi- chlapcami za ruky, čo nebol najlepší nápad. Tento nápad ma stál niekoľko rokov šikany zo strany spolužiakov na katolíckej škole. Miluj blížneho svojho.

29864

Manželství podle šlechtitelů dobytka

6. 11. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Zase se rozhořely debaty o manželství a zase se objevili mudrci, kteří nad lidmi uvažují jako nad dobytkem, jak to dělal Platón v Ústavě, a kteří tvrdí, že smysl manželství je plodit děti. Proto ho prý stát zavedl. Pak už je jen kousek k požadavku na plození zdravých dětí a na to, aby došlo ke šlechtitelství lidí, jak je to rozvedeno právě ve zmíněném Platónově spise. Stát jako šlechtitel dobytka.

PŘEČETLI JSME:

Češi demokracii tleskali, když se jim to hodilo. Beneš lhal spojencům a zdiskreditoval se, říká americká historička

6. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Americká historička Mary Heimannová, která dlouhodobě působí na univerzitě v Cardiffu, vydala v roce 2009 knihu Czechoslovakia: The State That Failed (Československo: stát, který selhal), ve které se dívá na naše dějiny optikou menšin, jež byly součástí mnohonárodnostního státu. Snaží se bořit tezi o demokratické první republice, bezproblémovém soužití Čechů a Slováků a Československu jako oběti mocností. Svá tvrzení přitom pečlivě opírá o archivní materiály. Její devět let stará analýza je aktuální i dnes, kdy opět rostou nacionalistické tendence.


Když jsem s výzkumem začala, zjistila jsem, že v Československu byl vždy dominantní český hlas, který utápěl hlasy Slováků, Rusínů, Maďarů, Němců a dalších národů, jež tam žily. Když pak studujete stejnou historii z jejich pohledu, zjistíte, že je velmi odlišná. Velmi podobné to je i ve Velké Británii, kde je dominantní anglický příběh. Je slyšet více než skotské, welšské nebo severoirské hlasy, které nikdy neměly stejnou váhu.

Takže je to pohled na historii Československa optikou československých menšin?

Ano. Jestliže chcete mít vyvážený pohled na historii jednoho státu, musíte se na něj podívat i optikou jiného národa než jen toho dominantního.

Další část rozhovoru (celý je za placeným přístupem) je ZDE

A nebojíte se v tom zahraničí žít?

6. 11. 2018

čas čtení < 1 minuta


Novinářská práce skončila?

6. 11. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Obrovskou konsternaci ve velké části britské veřejnosti vyvolalo rozhodnutí televize BBC poskytnout rozhovor milionáři Arronu Banksovi, který z blíže neurčených zdrojů poskytl 8 miliard liber stoupencům brexitu v kampani před referendem, a zřejmě tak kampaň fatálně a protizákonně ovlivnil. Vládne podezření, že těch 8 milionů liber bylo z Ruska. (Banks má ruskou manželku a s ruským velvyslancem v Londýně se setkal jedenáctkrát.) Minulý týden oznámil britský Úřad pro vyšetřování zločinů, že zahajuje vyšetřování Bankse pro podezření ze závažných trestných činů. BBC na to reagovala tím, že Bankse pozvala do svého vlajkového nedělního televizního pořadu, který uvádí známý moderátor Andrew Marr.

Mnohokrát bylo prokázáno, že Banks lže jak když tiskne. Podobné je to s Trumpem, s Babišem či se Zemanem: Drze lžou a je jim to jedno. Problém je, jak se ukazuje, že je to jedno i jejich stoupencům mezi občany. Znamená to konec novinářské práce? Zamýšlí se nad tím Suzanne Moore (JČ) :

Ono se nedá říct, že vláda je jakási cizí mocnost, jejíž vzestup nelze vysvětlit

6. 11. 2018

čas čtení 2 minuty

Svým humorem a inteligencí mě upoutal tento článek komentátora německého Der Spiegelu v deníku Guardian. Jeho hlavní postřeh, uvedený zde v titulku platí přece tak přesně i pro Českou republiku, poznamenává Jan Čulík.

Když jsem se nedávno posmíval chaosu brexitu v týdeníku Der Spiegel, dostal jsem spoustu mailů, že to není fér, píše v deníku Guardian komentátor Der Spiegelu Jan Fleischhauer. Jednou kritikou bylo, že jen Angličané hlasovali pro odchod z EU, takže nešlo o britské rozhodnutí. Zadruhé, londýnská vláda prý nezastupuje správně uvažující lidi, kteří chtějí zůstat blízko Evropské unii.

K tomu mohu říci jen toto: lituji, přátelé, ale ono se nedá říct, že vláda je jakási cizí mocnost, jejíž vzestup se jaksi nedá vysvětlit. My Němci jsme se pokusili o tento pěkný trik sami už několikrát. Bohužel, v demokracii, jakákoliv vláda, která se dostala k moci nikoliv pučem, ale svobodnými volbami, je považována za vyjádření vůle lidu. Proto mluvíme o zastupitelské demokracii.

Více než milion lidí finančně podpořilo deník Guardian

6. 11. 2018

čas čtení 2 minuty



Více než milion lidí z celého světa podpořil za poslední tři roky finančně deník Guardian. Půl milionu lidí Guardian finančně podporuje pravidelně, uvedla ve své přednášce v Salfordu šéfredaktorka deníku Katharine Viner. Poukázala na to, že mnoho čtenářů Guardian finančně podporuje proto, že chtějí, aby zůstal zadarmo přístupný a nemusel se skrýt za hradbou placeného přístupu. (Tentýž postoj zastávají i Britské listy, které se považují za veřejnoprávní médium, přispívající k veřejné debatě v České republice. Bohužel, pravidelné finanční příspěvky poskytuje jen malá skupina čtenářů Britských listů, takže jejich budoucnost není zajištěna, pozn. JČ.)

Vinerová zdůraznila, že cílem Guardianu je systematicky dělat hloubkovou investigativní práci, a apelovala na média, aby s Guardianem více spolupracovala na hloubkové analýze témat.

Přitom, podtrhla, má Guardian také odpovědnost za to, aby přinášel nové myšlenky - nemůže jen kriticky analyzovat to, co se ve světě děje špatného.

"Guardian vždycky bude přijímat pokrokovou politickou strategii a myšlenky, ale ve věku, kdy existují uzavřené názorové bubliny a ostře zaujaté fundamentalistické politické postoje musíme také dávat prostor různorodým myšlenkám a různým názorům. Hlavním naším cílem musí být zpochybňovat ekonomické předpoklady posledních tří desetiletí, během nichž se marketizace a koncepty jako konkurence a sebezájem rozšířily daleko mimo jejich přirozenou sféru a zkolonizovaly veřejný prostor."

Vinerová také pochválila svého předchůdce, bývalého šéfredaktora Guardianu Alana Rusbridgera jako vynikajícího editora, který rozuměl digitální revoluci a plně ji přijal. V nedávné přednášce na Rusbridgera a deník Guardian ostře nadával Paul Dacre, odcházející šéfredaktor fašistoidních bulvárních novin Daily Mail, donedávna lžemi prosazujících brexit. Ten také předpověděl, že prý bude BBC brzo ochromena konkurencí vzniku ultpravicových televizí, takových, jaké vznikají v České republice (Prima, Nova, Soukup).

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Хэллоуин, aneb Rezidentský coming out

5. 11. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

O dušičkovém víkendu vyšly najevo detaily finančních vazeb (p)rezidentské strany SPO(Z) na osoby z bezprostředního okolí Vladimira Putina ZDE. Ale současně si "udavač z Těšína" Jaromír Nohavica vyzvedl vyznamenání přímo z Putinových rukou ZDE.
   

Legenda tvrdí, že během svátku Dušiček/Halloweenu/Samhainu bývá hranice mezi světem živých a mrtvých mimořádně tenká - takže lze vidět i věci jindy sotva spatřitelné. V tomto směru letošek svými "zjeveními" rozhodně nezklamal.

Írán na pokraji mezinárodní izolace

5. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

O půlnoci z neděle na pondělí se Írán stává ekonomickým vyděděncem. Americký prezident Donald Trump obnoví tvrdé sankce na prodej íránské ropy a bankovní sektor, aby se pokusil přinutit Teherán k jednáním o zastavení jaderného a raketového programu a vměšování do záležitostí zemí v regionu Blízkého východu.

Čína exportuje do afrických zemí techniky kybernetického špehování

5. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Čína cvičí zástupce afrických zemí ve svém systému elektronické cenzury a sledování, upozorňuje Abdi Latif Dahir. Země, kterou zastánci digitální svobody označují za největšího světového zneuživatele, se nevěnuje jen zpřísňování kontroly doma. Také se stává exportérem některých z těchto technik, a to i do Afriky, tvrdí nová zpráva amerického think tanku Freedom House.

Prozradí nám Česká televize otřesnou pravdu o jemenském konfliktu?

5. 11. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Přestože některé západní sdělovací prostředky o válce v nejchudší zemi arabského světa celkem obstojně informují už několik let, teprve až gangsterský mord saúdského prominenta přiměl český mediální mainstream, aby bezprecedentní devastaci Jemenu způsobenou především Rijádem vedenou koalicí s přímou podporou Spojených států, Velké Británie a Francie věnoval větší pozornost. Zdá se, jako by byl Stalinův „bonmot“, že úmrtí jednotlivce je tragédie, zatímco smrt miliónů je statistika, nadčasový.

Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26436