Írán na pokraji mezinárodní izolace

5. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
O půlnoci z neděle na pondělí se Írán stává ekonomickým vyděděncem. Americký prezident Donald Trump obnoví tvrdé sankce na prodej íránské ropy a bankovní sektor, aby se pokusil přinutit Teherán k jednáním o zastavení jaderného a raketového programu a vměšování do záležitostí zemí v regionu Blízkého východu.


Většina mezinárodních sankcí byla zrušena v roce 2016, v rámci dohody se světovými mocnostmi o omezení programu obohacování uranu. Ten je považován za zakrytou snahu získat jadernou zbraň.

Trump však dohodu odsoudil jako příliš výhodnou pro Teherán a v květnu od ní odstoupil. Jeho rozhodnutí bylo vesměs na Blízkém východě přivítáno.

Z "velké části" za to může "agresívní politika" Íránu, tvrdí ministr zahraničí Spojených arabských emirátů Anvar Gargaš.

V Íránu se sankce setkaly se vzdorem. "Svět oponuje každému Trumpovu rozhodnutí," prohlásil nejvyšší duchovní lídr ajatolláh Alí Chameneí. "Cílem Ameriky je obnovit nadvládu, kterou měla před rokem 1979 (kdy došlo k islámské revoluci v Íránu - pozn. BL), ale to selhalo."

Generál Kásim Sulajmání, velitel jednotek Kuds odpovědných za zahraniční operace, reagoval na Trumpovy vítězoslavné tweety výrokem na Instagramu: "Postavím se ti."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8441

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2018