PŘEČETLI JSME:

Češi demokracii tleskali, když se jim to hodilo. Beneš lhal spojencům a zdiskreditoval se, říká americká historička

6. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Americká historička Mary Heimannová, která dlouhodobě působí na univerzitě v Cardiffu, vydala v roce 2009 knihu Czechoslovakia: The State That Failed (Československo: stát, který selhal), ve které se dívá na naše dějiny optikou menšin, jež byly součástí mnohonárodnostního státu. Snaží se bořit tezi o demokratické první republice, bezproblémovém soužití Čechů a Slováků a Československu jako oběti mocností. Svá tvrzení přitom pečlivě opírá o archivní materiály. Její devět let stará analýza je aktuální i dnes, kdy opět rostou nacionalistické tendence.


Když jsem s výzkumem začala, zjistila jsem, že v Československu byl vždy dominantní český hlas, který utápěl hlasy Slováků, Rusínů, Maďarů, Němců a dalších národů, jež tam žily. Když pak studujete stejnou historii z jejich pohledu, zjistíte, že je velmi odlišná. Velmi podobné to je i ve Velké Británii, kde je dominantní anglický příběh. Je slyšet více než skotské, welšské nebo severoirské hlasy, které nikdy neměly stejnou váhu.

Takže je to pohled na historii Československa optikou československých menšin?

Ano. Jestliže chcete mít vyvážený pohled na historii jednoho státu, musíte se na něj podívat i optikou jiného národa než jen toho dominantního.

Další část rozhovoru (celý je za placeným přístupem) je ZDE

0
Vytisknout
7292

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2018