Německé vládní strany se odklánějí od politického středu

5. 11. 2018

čas čtení 2 minuty
CDU Angely Merkelové i koaliční středolevá SPD pořádají krizová jednání, zatímco se snaží najít nový kurz. Urgentní hlasy v obou stranách mohou způsobit odklon od politického středu, varuje Ben Knight.


Obě německé vládní strany v neděli v Berlíně uspořádaly jednání s cílem nalézt nové lídry. V minulém týdnu Angela Merkelová oznámila úmysl odejít z čela CDU a neucházet se znova o křeslo kancléřky.

Výbor CDU stráví dva dny stanovením procedury výběru následníka Merkelové. Je pravděpodobné, že současných 12 kandidátů během příštích týdnů představí své agendy v rámci sady regionálních konferencí pro členy strany.

Hlavní postavy CDU byly podle očekávání mlčenlivé, ačkoliv daly najevo, že jeden princip je vitálně důležitý: Členstvo strany bude mít možnost mluvit do rozhodování, ačkoliv jen asi 1 000 regionálních delegátů má právo hlasovat na sjezdu v Hamburku 8. prosince.

Poslední průzkumy veřejného mínění ukazují, že politické prostředí v Německu se dál mění. Středopravá CDU a středolevá SPD, strany, které dominovaly německé politice po dekády, ztrácejí ve prospěch stran s otevřenější ideologií a nižší reputací ohledně strategického pragmatismu.

Průzkum společnosti Forsa tento víkend ukázal, že CDU preferuje 27 % dotázaných, ještě méně než 33 %, které získala v posledních spolkových volbách. Těsně za ní jsou sílící Zelení s 24 % - což je rekordní podpora liberální environmentalistické strany. Mezitím koaliční partner CDU, SPD, je pouze na 13 % podpory, což je stejně jako pravicově populistická AfD.

Proto jednání vedoucích představitelů SPD bude zřejmě ještě napjatější než v CDU. Sociální demokraté čelí existenciální krizi ohledně politické identity.

Levé křídlo dělá vše, co je v jeho silách, aby přitáhlo stranu blíže k základně, a varuje před pokračováním koalice s CDU. V interním dokumentu, který unikl do veřejnoprávní ARD, místopředseda Ralf Stegner tvrdí, že by se strana "za žádnou cenu" neměla účastnit velké koalice.

Stegnerův dokument navrhuje novou reformu sociálního zabezpečení, která by zrušila systém Hartz IV zavedený samotnou SPD za kancléře Gerharda Schrödera. Místo něj by měl být zaveden nový systém minimálního sociálního zabezpečení bez sankcí známý jako solidární základní příjem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8581

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2018