Mezitím v Absurdistánu 88:

Stačí, když se nekrade

31. 10. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Situace po komunálních volbách se pomalu uklidňuje. Po zveřejnění oficiálních výsledků se ukázalo, že strana Právo a spravedlnost si vlastně vedla v místních samosprávách lépe, než se původně očekávalo, takže na rozdíl od toho, co jsem napsal minulý týden, zřejmě bude schopna převzít moc ve více okrscích než jen ve dvou. Avšak ty oficiální výsledky nám umožnily získat také některé další nové informace.

 

Zaprvé se ukázalo, že straně Právo a spravedlnost se nedaří získat podporu vzdělaných lidí - to je důvodem neočekávaného úspěchu opozičních kandidátů při volbách primátorů ve velkých městech, což neodpovídá celkovým výsledkům strany Právo a spravedlnost v místních shromážděních, kde volí více nevzdělaných lidí z venkova.

To je vlastně špatná zpráva, protože se strana Právo a spravedlnost může vzdát pokusů získat podporu středních vrstev a vzdělaných lidí a namísto toho se zaměřit na takové jednání, které by udělalo velký dojem na lidi, kteří méně rozumějí ekonomice i politice.

To by znamenalo ještě ostřejší kurz směrem k populismu a zvýšení politicky motivovaného rozdávání státních peněz. Což může být problémem, protože zatímco není nic špatného na dobře strukturovaném systému sociální podpory a sociálních dávek, vládní programy takové vůbec nejsou.

Vládní finanční dary rodinám prostě nefungují: navzdory zavedení tohoto vlajkového projekty strany Právo a spravedlnost, velkomyslý program přídavků na děti jménem 500+ (3000 Kč měsíčně na každé dítě) měl být způsobem, který by přiměl Poláky, aby se rychleji rozmnožovali: Jenže po prvotním krátkodobém zvýšení porodnosti polská porodnost poklesla ve srovnání s předchozím rokem o 10 000 dětí.  

Zadruhé, i lidé v menších městech mají, jak se zdá, strany Právo a spravedlnost plné zuby. V městě Brzeszcze, v domově bývalé premiérky Beaty Szydło, přišla strana Právo a spravedlnost o moc, která přešla na místní volební výbor.     Dosavadní primátor ze strany Právo a spravedlnost prohrál, získal pouze 16 procent hlasů poté, co byl obviněn, že je arogantní, diskriminuje invalidy a jedná protekčně. Avšak ještě k daleko více ponižující porážce došlo v městě Działoszyn, kde byl kandidátka strany PiS jediným kandidátem pro funkci starosty, a přesto proti ní hlasovalo asi 70 procent voličů. 

Bohužel však byly tyto volby špatnou zprávou i pro opozici: navzdory hrdému ujišťování, že nikdy nevstoupí do koalice se stranou Právo a spravedlnost, aktivisté ze dvou menších opozičních stran -  PSL a SLD - už začali hovořit o tom, že se k straně PiS na místní úrovní připojí a převezmou moc, i když tyto pokusy později zastavilo ústředí těchto stran.

Avšak zatímco v některých místních shromážděních dochází ještě k určitým strkanicím, některá města stále ještě čekají na výsledky druhého kola voleb (i když tady se neočekávají žádná překvapení), takže se život pomalu vrací k normálu. Například byla zahájena lovecká sezóna a tak usmrtil lovec ve slezském městě Ustroń před dětmi jelena, vedle pískoviště na místním hřišti.

Lovci se ze zjevných důvodů chtějí takovým situacím v budoucnosti vyhnout, a tak aby neznepokojovali lidi střelbou ze svých pušek, lobbují nyní, aby byl ve městech povolen lov lukem.  Jako obvykle se jako záminky používá mor divočáků. Lovci stále ještě nechápou, že ten mor šíří oni - tím, že cestují stovky kilometrů za střelbou divočáků a pak dopravují jejich mrtvoly na otevřených přívěsných vozících, čímž rozšiřují nákazu do jinak oddělených populací.

Došlo také k další nehodě, kterou způsobila automobilová kolona, vezoucí Beatu Szydłovou  -  tentokrát její dvě limuzíny nezastavily a rozbily zadná část peugeota, který zastavil před přechodem pro chodce. Všechny bezpečnostní protokoly byly porušeny, když byla pak bývalá premiérka odvezena domů poškozeným vozidlem.  Beata Szydło uklidnila všechny na Twitteru, když napsala, že se "nikomu nic nestalo, nikdo nebyl zraněn, jen se rozbilo pár světel a nárazníků".

Apelovala na řidiče, aby byli opatrní, vzhledem k tomu, že jsou na silnicích špatné podmínky, ale nevysvětlila, jak může řidič zabránit tomu, aby do něho zezadu narazil rychle jedoucí vládní vůz. Překvapivě nebyl sedmasedmdesátiletý řidič peugeotu obviněn z toho, že způsobil tuto nehodu, namísto toho byl pokutován řidič Beaty Szydłové. Ukázalo se, že řidič měl menší než dvouletou zkušenost v této práci.

Vzhledem k tomu, že jsou "rychle a zuřivě" nahrazováni profesionálové zaměstnanci vybíranými podle politického klíče, není divu, že jsme svědky toho, že těžká opancéřovaná vozidla řídí idioti plní adrenalinu.

Novinář píšící o automobilismu, který měl smůlu, že se octl v cestě kolony Beaty Szydło pouhý den předtím, sdělil portálu wp-pl,  že její audi Q7 mu sedělo na zadku a blikalo na něj předními světly, rozčílené skutečností, že musel dokončit předjezd dvoudílného kamionu, než změnil jízdní pruh. Svědčil o tom, že nebyl jediným řidičem, který byl vytlačen ze své jízdní dráhy agresivním způsobem. Je děsivé, že nejdůležitější lidé v zemi vozí takovíto maniaci.

Ale jsou to vlastně důležití lidé? Je Beata Szydło vůbec ještě důležitá? Mnoho komentátorů poukázalo na další významný fakt: že k nehodě došlo kolem poledne ve čtvrtek, kdy vezli Beatu Szydło domů na víkend. To dodalo přesvědčivosti spekulacím, že  Szydło dostala funkci náměstkyně premiéra jen proto, aby neztratila tvář, poté, co ji nahradil Morawiecki, protože ona nedělá nic užitečného - nejen vedoucí osoby strany Právo a spravedlnost, ale i Szydłová sama zápolí s odpovědí na otázku, co vlastně jsou její pracovní povinnosti...

Ale tak tedy ještě důrazněji: musí nějaký bezvýznamný člen vlády být vozen po silnicích takovou rychlostí, což ohrožuje život nejen Szydłové, ale i lidí kolem?

Mezitím se Andrzej Duda také nudí. Zveřejnil na Twitteru fotografii z nedávné schůzky s Merkelové, Macrona, Erdoganam a Putina z jejich summitu, během něhož jednali o Sýrii, a napsal k tomu jediné slovo: "pěkné"...   

Poláci začali rychle přemítat o tom, co tím myslí. Já se domnívám, že když viděl, jak se tito regionální vedoucí politikové drží za ruce, usoudil, že Macron a Merkelová jsou nyní nejlepšími kamarády s Putinem a s Erdoganem.

Nedokáže pochopit, že skuteční politikové jsou schopní navzájem spolupracovat, navzdory svým konfliktům, ve snaze pomoci obětem války. Těmtýž obětem války, které jeho strana používá k vyvolávání strachu u voličů a irituje téměř celou Evropskou unii, že odmítá přijmout i jediného uprchlíka, zatímco zároveň do Polska zve stále větší počty levných pracovních sil ze zemí, jako je Bangladéš či Indie, z nichž jsou mnozí také muslimové...

Smutnou skutečností je, že nikdo seriozní už dnes ani nepomyslí, že by pozval Polsko k tomu, aby pomohlo vyřešit nějakou mezinárodní krizi. Během událostí na Ukrajině před několika lety hrálo Polsko důležitou roli, sloužilo jako spojnice mezi východní a západní Evropou. Také se spekulovalo o tom, že Polsko by mohlo v Evropské unii převzít po brexitu místo za Británii v první lize evropských států.

Dnes však jediné, co má Polsko co nabídnout, je občasný šílený výplod z mozků vedoucích polských politiků. Tak například během nedávné návštěvy v Německu obvinil Andrzej Duda Evropskou unii, že ničí demokracii, protože si lidé už nemohou kupovat tradiční žárovky.  Podle něho je to zřejmě jedním z důvodů, proč došlo k brexitu. Co bude další? Touha vytápět vlastní dům pálením starých pneumatik jako základní lidské právo?

Samozřejmě, strana Právo a spravedlnost tvrdí, že demokratická práva jsou pro ni nesmírně důležitá. Proto její europoslanci hlasovali proti nové rezoluci EU, která požaduje boj proti vzestupu neofašistických hnutí v Evropě. A není divu - velký výroční nacionalistický pochod během Dne nezávislosti (11. listopadu) je nyní už jen několik málo dní před námi.

Jen před několika dny požadoval prezident Duda národní jednotu a doufal, že politikové ze všech stran budou moci pochodovat jednotně na oslavu stoletého výročí vzniku polské nezávislosti.

Jeho výzva byla přijata skepticky, protože navzdory dvouletým přípravám oslav tohoto významného výročí byla organizace pochodu ponechána, jako obvykle, radikálním pravicovým asociacím. Nikoho nepřekvapí, že se diplomacii strany Právo a spravedlnost nepodařilo ani zajistit přítomnost žádných významných mezinárodních osobností, takže se celý ten nápad rozložil.

Teď se ukazuje, že se toho průvodu nebude účastnit ani sám prezident Duda - jeho mluvčí tvrdí, že pan prezident "má příliš mnoho práce".    Mě by jen zajímalo, jaké jiné plány může mít polský prezident pro den oslav stého výročí vyhlášení nezávislého Polska?

Naštěstí však budou aspoň normální lidé mít možnost to výročí řádně oslavovat. Když si organizační výbor po dvou letech tvrdé práce uvědomil, že 11. listopad 2018 je neděle, zpanikařil, že Poláci dospějí k názoru, že ten den není  dostatečně intenzivně oslavován, a tak, aby se zajistilo, že lidé pocítí mimořádný význam toho dne, parlament oznámil, že volno bude i následující den, tedy v pondělí 12. listopadu.

Kdyby to všichni ti fašisti, kteří se mají den před průvodem Nezávislosti sejít na konferenci o nacionálním socialismu, věděli předem, pravděpodobně by tu akci udělali 12. listopadu - bylo by to daleko lepší datum, pokud si pamatujeme, že to byl ten den, kdy v roce 1933 Hitler konečně zvítězil v posledních volbách do říšského sněmu.

Ale 12. listopad má také ještě další význam - toho dne v roce 1962 měl premiéru film "Ti dva, kteří ukradli měsíc" - v němž hrály dětské hvězdy Jarosław a Lech Kaczyński ...

Tento dodatečný volný den má stát polskou ekonomiku více než 6 miliard zlotých (36 miliard Kč), ale strana Právo a spravedlnost tvrdí, že si to dovolit můžeme.

Škoda, že státem ovládané vlajkové polské aerolinie Lot nemohou sdílet alespoň část tohoto bohatství. Zaměstnanci této letecké společnosti začali stávkovat. Požadují, aby jejich dobrovolné zmrazení mezd, s nímž souhlasili v roce 2010, když byla tato firma na pokraji bankrotu, bylo zrušeno, vzhledem k tomu, že díky levnému dolaru a nízkým cenám leteckého paliva vytváří tato letecká společnost podstatné zisky. Také protestují proti tomu, že posádky letadel musejí dnes pracovat jen na smlouvu o dílo, což ohrožuje bezpečnost provozu. Ředitel aerolinií Lot, který sám nedávno dostal prémii ve výši 1,5 milionu zlotých (9 milionů Kč), nechápe, proč by jeho zaměstnanci měli dostat zvýšení platu.

Stávka ho přivedla do ohniska pozornosti médií.  Ukázala, že naprosto nemá žádné manažerské schopnosti a že o leteckém průmyslu nic neví - bylo natočeno,  jak nařizuje stewardce, aby během letu vyčistila letadlo máslem. Charakterizoval stávku jako protizákonnou, vyhodil z práce 67 stávkujících zaměstnanců na základě absurdních obvinění (jako že nepřišli do práce, vyhodil je dříve, než měli vůbec do práce přijít, a za "organizaci ozbrojeného povstání" proti firmě).

I pokud zvítězí, bude to jen Pyrrhovo vítězství. Protože obětaví zaměstnanci, kteří byli ochotni pracovat za menší než tržní odměnu jen pro tu čest, že jsou součástí polské vlajkové letecké společnosti, to byl největší kapitál této firmy. Celá aféra jen zase dokazuje, jak strana Právo a spravedlnost všechno ničí - od stájí arabských koní až po jednu z nejstarších leteckých společností na světě.

Avšak ne všechny polské firmy zacházejí se svými zaměstnanci tak špatně. Železniční stanice ve Štětíně, například, nechtěla nutit své zaměstnance, aby přišli do práce v neděli ve dvě hodiny ráno, aby změnili nádražní hodiny z letního na zimní čas.

Proto byly hodiny posunuty dozadu už v sobotu ráno, což vyvolalo chaos a zmatek mezi cestujícími, jak informovala Gazeta wyborcza, největší polský deník. Wyborcza má také více než 130 000 platících subskribentů na internetu. A nejméně jednoho, který krade její materiály: berlínský korespondent polské státní televize TVP Cezary Gmyz.

Podařilo se mu dokázat mnohokrát (viz ZDE   a ZDE), že být stoupencem konspiračních teorií o Smolensku člověka nekvalifikuje k tomu, aby se stal zahraničním reportérem pro celostátní televizi. Nyní se pan Gmyz dostal do titulků novin, protože se vychloubal na Twitteru,  že se dostává k placenému přístupu Wyborczej prostřednictvím účtu zadarmo, nabízeného studentům, tím, že si vytvořil falešný profil  studentky.

"Stačí, když se nekrade", řekla jednou Beata Szydlo, když se jí ptali, jak učinit Polsko bohatou zemí. Gmyzovi je to jedno. Má ochranný deštník strany Právo a spravedlnoste a ví, že si může dělat, co chce. Zejména pokud krade z Gazety wyborczej, kterou řídí Adam Michni, ostrý kritik PiS. Protože v Kaczyńského Polsku je zlodějna naprosto v pořádku, pokud "naši lidi" kradou od "jejich lidí".

0
Vytisknout
10265

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018