Džamal Chášakdží byl uškrcen okamžitě, jak vstoupil na konzulát

31. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
 

Jakmile novinář Džamal Chášakdží vstoupil v Istanbulu na saúdský konzulát, byl okamžitě uškrcen. Pak byla jeho mrtvola rozřezána a zničena. Byla to předem pečlivě připravená vražda, konstatoval istanbulský hlavní prokurátor v prvním oficiálním potvrzení, jak Chášakdží zemřel.



"Mrtvola oběti byla rozčleněna a zničena po jeho smrti udušením," konstatuje se ve středečním prohlášení. Potvrzuje to názor tureckých vyšetřovatelů, že Chášakdžího pozůstatky byly zlikvidovány v nedaleké rezidenci generálního konzula, rozpuštěny v kyselině anebo hozeny do studně na tomto pozemku.

Prohlášení o Chášakdžího vraždě bylo v Istanbulu zveřejněno hned po dvoudenní návštěvě saúdského generálního prokurátora. Podtrhuje to, že mezi Tureckém a Saúdskou Arábií nedochází ve vyšetřování Chášakdžího smrti k žádné spolupráci.

Z prohlášení také vyplývá, že Turecko má k dispozici další informace a že jejich postupné zveřejňování bude pokračovat a prezident Erdogan bude i nadále tak vyvíjet nátlak na Saúdskou Arábii.

Istanbulský hlavní prokurátor Irfan Fidan poukázal na to, že jednání tento týden s jeho saúdským protějškem, Saud al-Mojebem, nepřinesly "žádné konkrétní výsledky".

Středeční prohlášení Turecka zpochybnilo tvrzení Donalda Trumpa a jeho ministra zahraničí Mikea Pompea, že je Turecko spokojeno se svou spoluprácí se Saúdskou Arábií.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9054

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018