Brabcovo držhubné, aneb Kostelecké uzeniny nazeleno

2. 11. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Ministerstvo životního prostředí spravované Richardem Brabcem (ANO) přidělilo Hnutí Duha ze Státního fondu životního prostředí grant na propagaci bezodpadového životního stylu. Doplnilo však ministrem podepsaný soubor podmínek, které v grantové výzvě uvedeny nebyly. De facto tak (zřejmě ilegálně) kategoricky požaduje, aby příjemce grantu výměnou za přidělené prostředky upustil od účelu dotace, tj. skutečné propagace bezodpadového životního stylu. Ta totiž za současných okolností víceméně nezbytně ústí v kritiku rezortu, který dotaci poskytl ZDE.


Babišovo ANO kdysi se pohodlně vezoucí na antikorupční rétorice trhá nyní v korupci všechny rekordy. Babiš osobně s majetkem ve svěřenském fondu přikrmovaným dotacemi, jež si sám přiděluje ze státního rozpočtu; uplácení méně inteligentních voličů koblihami a produkcí umělců v holdingu; pokusy uplatit za levný peníz učitele nebo důchodce - a nyní snaha zkorumpovat spolky udržující občanskou společnost.

Dlouhá léta platí za prubířský kámen existence skutečně svobodné společnosti otázka, zda je vláda v odůvodněných případech ochotna platit i své kritiky. Takové, co hájí hodnotové základy, k nimž se vláda sama verbálně hlásí - ale ne vždy se jich už drží.

Svobodnou společností byla však Česká republika vždy jen napůl - "široké masy lidu" zde totiž ani po "Sametu" nikdy docela neuvěřily, že by někdo mohl třeba za jakési žáby, rysy či uzavřený odpadový cyklus bojovat z nejlepšího osobního přesvědčení, nikoliv "v cizím žoldu". Konspirační teorie se neobjevily až s invazí antisystémových, vesměs proruských médií po roce 2013. Dávno předtím, ještě hluboko v 90. letech, veřejnost neměla žádný problém s pomluvami šířenými regionálním tiskem, podle nichž ekologičtí aktivisté v žoldu západních imperialistů blokují výstavbu Temelína, nebo pokusy vymáhat na českém státu dodržování jeho vlastních stavebních a dalších předpisů prý mají na svědomí ekoteroristé placení germánskými revanšisty, kteří hodlají zastavit rozvoj českého pohraničí.

Kolektivní psychiku české společnosti na několik generací dopředu zformovaly trauma husákovské normalizace a paranoidní mentalita obležení, z nichž se dědičně zadrátované hlavy stále ještě neprobraly. Osoby nezapadající do "jednohlasého sboru nadšeně budujících" tu pravda (zatím?) nejsou umlčovány klasickými stalinistickými způsoby, ale spíše osvědčenými normalizačními praktikami: "My vám dáváme salám a estrádu - a vy račte držet hubu, soudruzi".

Erárně povolena bude opět jen "kritika konstruktivní", vedená u nealkoholického vína osobami s předem důkladně vykleštěnými mozky.

Kritika, jež například velmi vynalézavě sdělí, že nejlepší pan ministr agrofertího prostředí dělá vše úžasně a zcela správně.

0
Vytisknout
12405

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018