V BRITÁNII TO VŘE:

Brexit: Kontroverzní milionář lhal parlamentu

3. 11. 2018

čas čtení 3 minuty



Kontroverzní britský milionářský podnikatel Arron Banks zneužíval své pojišťovny ke kampani za brexit. Vyplývá to z explozivní emailové korespondence, kterou právě zveřejnili whistlebloweři. Banks přitom lhal při výslechu v Dolní sněmovně - tvrdil, že jeho pojišťováci se na probrexitové kampani nepodíleli. Podle britského volebního zákona měl Banks povinnost účast zaměstnanců své firmy na kampani pro brexit oznámit.


Jak jsme informovali, tento týden oznámil britský Úřad pro vyšetřování zločinů, že zahajuje vyšetřování podezření, že Banks mnohokrát porušil při kampani před referendem o brexitu volební zákon. Hlavním problémem je, že 8 milionů liber, které poskytl kampani za brexit, částečně pocházelo od jeho firmy registrované na ostrově Man, který se považuje za daňový ráj a nedá se dohledat zdroj jejích financí.

Banksova manželka je Ruska a před referendem o brexitu se Banks v Londýně jedenáctkrát sešel s ruským velvyslancem. Vládnou obavy, že peníze na financování kampaně za brexit mohly pocházet z Ruska.

Obrovskou kontroverzi v britském veřejném životě vyvolalo rozhodnutí televize BBC v neděli dopoledne Bankse v hlavním jejím diskusním pořadu, který moderuje Andrew Marr, interviewovat. Právníci, investigativní novináři i aktivisté jsou šokováni, že Banks bude mít možnost se v televizi hájit, aniž dostane slovo Úřad pro vyšetřování zločinů, který proti němu zahájil trestní vyšetřování. Kritici se ptají, kolik dalších osob, proti nimž bylo zahájeno vyšetřování kvůli podezření z trestných činů, bude televize BBC interviewovat. Právníci poukazují na to, že interview může vyšetřování poškodit. Je známo, že Arron Banks o své podnikatelské činnosti i o své kampani za brexit systematicky lže a chová se agresivně a arogantně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Více než 50 čelných britských podnikatelů požaduje, aby se o brexitu konalo druhé referendum:


Všechny britské volební okrsky, hlasující pro labouristy, nyní požadují druhé referendum o brexitu. Proti němu ovšem stojí šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn, který je stoupencem brexitu:


0
Vytisknout
7737

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018