Katolické Polsko brzy otevře renovovaný muslimský hřbitov

2. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Práce na restaurování historické zdi muslimského hřbitova (mizaru) v obci Zastawek uzavřeného od 1. světové války se chýlí ke konci. Jedná se o jeden z nejstarších islámských památníků v Polsku.


Restaurátorské práce provádí Muslimské náboženské sdružení (MZR) v Polsku. Dokončení a otevření hřbitova pro muslimské náboženské účely i turisty se očekává v listopadu.

Až do 2. světové války se v Polsku nacházelo více než 30 muslimských hřbitovů. V současnosti jich podle sdružení existuje 7, ačkoliv pohřbívá se jen na 3: V Bohonikách, Kruszynianech (v Podleském vojvodství) a ve Varšavě. Existují také muslimská oddělení běžných hřbitovů v některých velkých městech, jako je Gdaňsk a Vratislav.

Hřbitov v Zastawku je unikátní. Zde byli pohřbeni první tatarští osadníci a jejich potomci. Král Jan III. Sobieski věnoval okolní půdu tatarským osadníkům za věrnou službu v polské armádě. Patrně nejslavnější osobou pohřbenou v Zastawku je tatarsko-polský plukovník Samuel Mirza Korycki.

Mizar v Zastawku se dochoval jen částečně, protože v minulosti bylo mnoho náhrobních kamenů ukradeno nebo zničeno. Nicméně během renovace se podařilo objevit více než 50 kamenů z 18-20 století. Některé z nich mají čitelné nápisy.

Podle údajů MZR se počet praktikujících muslimů trvale žijících v Polsku pohybuje kolem 5 000.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7528

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018