Sociální sítě v USA jsou před volbami zaplaveny lživými "zprávami" o Sorosovi

2. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Foto: Toto NENÍ George Soros

Dezinformace o Georgi Sorosovi a lživé materiály o jeho údajných vazbách na "karavanu" migrantů v Mexiku, směřující do USa, se před nadcházejícími americkými volbami lavinovitě šíří na sociálních sítích, upozorňuje BBC.

Lživé informace tvrdí, že Soros financuje nejen nevládní organizace, ale také migranty v Mexiku.



Je to narativ, který šíří i Donald Trump, který tvrdil, že ženy protestující proti jmenování soudce Kavanaugha do amerického Nejvyššího soudu "platil Soros a další". Trump také intenzivně straší americké voliče karavanou migrantu, ve snaze vyvolat tak volební podporu pro Republikánskou stranu.

Jak reální uživatelé sociálních sítí, tak automaty šíří na sociálních sítích lži o Sorosovi a jeho židovském zázemí. V USA se šíří antisemitismus, přestože bylo právě v Pittsburghu zavražděno v synagoze 11 židů.

Sociální sítě také lživě tvrdí, že George Soros byl v SS. Šířená fotografie je však snímkem Oskara Gröninga, člena posádky SS v Osvětimi.

Sociální sítě a ultrapravicové servery v USA šíří mezi voliči strach z karavany migrantů, přestože se skládá z pouhých 7000 lidí, většinou žen a děti, a je stále ještě více než 1600 km od americké hranice. Ultrapravicové americké televize migranty charakterizují jako "zdroj nakažlivých nemocí", jako "násilné" a jako "teroristy". Trump se vyjádřil, že jsou mezi nimi muslimští teroristé z Blízkého východu. Ani to není pravda.

Sociální sítě šíří memy o Sorosovi jako o "nejzlejším muži na této planetě". Všechna tato tvrzení jsou nevěcná.



Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9222

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018