Czexit je kolosálně hloupý. Hrozí nyní skutečně?

1. 11. 2018

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Brexitáři slibovali Britům o 50 milionů liber více každý den do zdravotnictví jako výsledek vystoupení z EU, píše učitel 1. Lékařské fakulty UK v Praze a senátor Marek Hilšer s odkazem na článek v The Observer (Guardian) Dnes jejich vláda v rozkladu, nikdo nemá důvěryhodný plán, firmy hovoří o přesunu do zemí EU a sílí hlasy po novém referendu. Propočtů ukazují, že britská ekonomika si již dnes vede hůř, než kdyby se hlasovalo pro setrvání. Británie a její konzervativní elity nepochybně Brexit přežijí. Doplatí však na něj střední a nižší třída. Lži brexitářů nepochybně přispěly k ovlivnění veřejného mínění během referenda. Dovedli Británii před nevýhodnou dohodu nebo vůbec žádnou. Naši "čexitáři" jsou stejně nebezpeční jako ti britští. Pro svůj prospěch si zahrávají s osudem a prosperitou naší země.

Pozn. Boba Kartouse: Čeští aktivní podporovatelé odchodu ČR z EU by hazardovali se společností ještě daleko více. Velká Británie má evidentně velmi stíženou pozici v okamžiku, kdy stojí jako násobně menší ekonomická entita proti zbytku EU. Představte si, v jaké pozici by asi byla země velikosti ČR, pokud by si měla vyjednávat podmínky odchodu z EU a následné bilaterální smlouvy se svými největšími obchodními (a bezpečnostními) partnery, tedy násobně většími zeměmi, s Německem, či Francií, na nichž je ČR závislá exportem. Čili, jinými slovy, jsou větší a jsou klient. Czexit je tak blbá myšlenka, že za ní musíte hledat motivaci. Motivací může být snad jedině dogma, nebo to, že dojde na příležitost k tomu překreslit alespoň trochu mapu mocenských vztahů a tím pádem ovlivnit směřování finančních toků. 
Ale k tomu s vysokou pravděpodobností nedojde, ne za současné politické konstelace. Miloš Zeman s Andrejem Babišem, kdykoliv k tomu budou vyzváni, budou svorně tvrdit, že ČR potřebuje zůstat součástí EU. Každý z nich k tomu má velmi dobré důvody.

0
Vytisknout
9773

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018