USA a Británie konečně požadují příměří ve válce v Jemenu

1. 11. 2018

čas čtení 1 minuta


Zřejmě v důsledku zavraždění komentátora Džamala Chášakdžího na saúdském konzulátě v Jemenu, které vedly k ochlazení styků západních zemí se Saúdskou Arábií, začaly Spojené státy a Británie, hlavní dodavatelé zbraní Saúdské Arábii,  ve středu důrazně požadovat, aby došlo k uzavření příměří ve válce v Jemenu, v nejhorší člověkem záměrně způsobené humanitární katastrofě.

 

Požadavek, aby byl ukončen tři a půl roku trvající konflikt, který vznesli americký ministr zahraničí Mike Pompeo, jeho britský protějšek Jeremy Hunt a americký ministr obrany James Mattis, byl zveřejněn v situací sílící globální kritiky Saúdské Arábie, která intenzivně bombarduje Jemen, což způsobuje obrovské množství ničení a civilních úmrtí v této zemi, nejchudším státě arabského světa.

"Je načase ukončit tento konflikt, nahradit konflikt kompromises a dovolit jemenskému lidu, aby došlo k ozdravění prostřednictvím míru a znovuvýstavby země," konstatuje Pompeo v prohlášení na stránce amerického ministerstva zahraničí.

Rozhlas BBC věnoval ve svém poledním zpravodajství The World at One ve středu této zapomenuté válce v Jemenu překvapivě celých cca dvacet minut. Velká část tohoto bloku byla věnována rozhovoru s novinářkou Ionou Craigovou, odbornicí na Jemen, která svědčila o tom, že podle britského ministerstva obrany jsou britští vojenští poradci "ve vedlejší místnosti, jen odděleni sklem", když saúdští vojenští důstojníci bombardují v Jemenu vzbouřence i civilisty. ZDE, od minuty 14.50  


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8553

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018