Potenciální následníci Angely Merkelové: Jakou mají zahraniční politiku?

2. 11. 2018

čas čtení 4 minuty
Soupeření o křeslo Angely Merkelové coby lídryně CDU se zúžilo na tři hlavní kandidáty. A volba mezi nimi může mít pro německé sousedy vážné následky, upozorňuje Ben Knight.


Je tomu již dávno, co nějakých tisíc delegátů Křesťanskodemokratické unie Angely Merkelové mělo takovou moc. Měli by vybrat toho, kdo nahradí kancléřku v čele strany.

Ten koho vyberou se bude téměř jistě v příštích spolkových volbách v roce 2021 ucházet za stranu o funkci kancléře. Vzhledem k tomu, že CDU je dosud největší stranou v zemi, její příští šéf se dost dobře může stát příštím německým lídrem.

To znamená, že názory tří hlavních kandidátů jsou náhle předmětem ohromného zájmu spojenců i nepřátel Německa. Ačkoliv tři hlavní postavy si dosud teprve sestavují svou agendu, existují vodítka, z nichž lze vyjít. Zde je to, co můžete očekávat.

Překvapivým kandidátem je Friedrich Merz, starý rival Merkelové, jehož postavení se po oznámení kacléřčina úmyslu odejít dramaticky zlepšilo. Je také zatím jediný, kdo uspořádal tiskovou konferenci. Ačkoliv dvacetiminutová akce ve středu neumožnila příliš velký vhled do konkrétní politiky, Merz kritizoval přístup Merkelové k jednomu z klíčových témat: K budoucnosti Evropské unie.

Konkrétně jde o reformy navrhované francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem směřující k prohloubení integrace bloku.

"Jsem opravdu znepokojen, že máme příliš málo odpovědí na návrhy Emmanuela Macrona," sdělil Merz novinářům. "Myslím, že jsme zasloužili více, a získat pořádnou odpověď od Německa. Mimochodem, totéž se týká víceméně neznámého návrhu budoucnosti EU od Evropské komise."

Dokument publikovaný na jaře roku 2017 po britském referendu o brexitu zahrnuje pět návrhů, jak by EU měla pokračovat. "Prakticky nedošlo k odpovědi členských států," řekl Merz. "Největší výzvou Evropy v příštích několika letech bude udržení eurozóny pohromadě."

Merz se označil za "oddaného Evropa a transatlantistu" - a vzhledem k tomu, že pracuje pro obrovskou americkou společnost BlackRock a předsedou soukromého sdružení Atlantik-Brücke propagujícího vztahy mezi Německem a USA, zdá se, že jeho hlavním záměrem jsou tradiční německé vztahy se Západem.

Ale i když se považuje za velkého přítele USA, kritizoval Trumpovu obchodní politiku. Jako příznivce NATO považuje Rusko za vážné riziko, ale také tvrdí, že Západ příležitostně ignoroval ruskou senzibilitu.

Kandidátka Annegret Krampová-Karrenbauerová je považována za nejbližší stávající kancléřce. Již nějakou dobu pracuje na tom, co je považováno za deficity zahraniční politiky Angely Merkelové. Jedinou významnější politickou funkcí generální tajemnice CDU byla zemská premiérka Sárska - což přinejmenším znamená, že má dobré kontakty s Francií.

Na jaře Krampová-Karrenbauerová navštívila USA, kde promluvila na mítinku guvernérů a navštívila továrnu BMW.

Reputace kandidátky a podpora pro migrační politiku Merkelové naznačují, že by usilovala o podobný kurz. Totéž platí o její ruské politice: Tak jako Merkelová by udržovala kontakty s Putinem, ale zůstala skeptická.

Kandidátka známá též jako AKK byla volbou Merkelové pro post generální tajemnice v roce 2018. Údajně si ji kancléřka vybrala za nástupkyni v čele strany. AKK je považována za umírněnou kandidátku, která by pokračovala v politice současné kancléřky.

Mladý ministr zdravotnictví Jens Spahn vloni zahájil politický vzestup, když se označil za mladého antimerkelistického populistu, který se nebojí veřejně kritizovat migrační politiku. To mu pomohlo získat pozornost v celostátním měřítku, ačkoliv od vstupu do kabinetu se víceméně omezuje na otázky svého rezortu.

Avšak ve čtvrtek se Spahn ve článku pro list Frankfurter Allgemeine Zeitung k tématu vrátil, když označil otázku migrace za "slona v porcelánu".

Požaduje "funkční ochranu vnější hranice EU, vnitroevropské přerozdělování a podmínky pro úspěšnou integraci," což vše naznačuje, že jeho zahraniční politika by byla víceméně monotematická.

Je také pravděpodobné, že by nejlépe vyšel s Trumpem. Spahn mezi prvními navštívil nového velvyslance Richarda Grenella a již navštívil Bílý dům, ačkoliv hlavně proto, aby si popovídal s poradcem pro národní bezpečnost Johnem Boltonem.

Ve skutečnosti ačkoliv jeho zahraničněpolitické názory se podobají Merzovým, způsob, jímž je vyjadřuje, je o dost drsnější.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7838

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018