Dánsko konzultuje spojence kvůli sankcím proti Íránu

2. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Poté co Dánsko obvinilo Teherán z přípravy útoku proti íránským disidentům žijícím ve skandinávské zemi, oznámilo také, že konzultuje se spojenci možnost zavedení sankcí.


"Obrátíme se v příštích dnech na evropské spojence, abychom se pokusili najít jednotnou odpověď," prohlásil premiér Lars Løkke Rasmussen během setkání severoevropských lídrů v Oslu.

USA a Británie vyjádřily Dánsku podporu, zatímco Brusel dal najevo uměřenou reakci, když se stále snaží zachránit dohodu z roku 2015 o omezení íránského jaderného programu.

Dánský ministr zahraničí Anders Samuelsen začíná kontaktovat své evropské protějšky kvůli možným sankcím proti Íránu - nejpravděpodobněji ekonomických, sdělil diplomatický zdroj AFP.

Dánsko v úterý oznámilo, že stahuje velvyslance z Íránu poté, co zpravodajská služba PET obvinila íránské agenty z "plánování útoku v Dánsku" proti třem Íráncům, kteří náleží ke Hnutí Arabský boj za osvobození Ahvazu (ASMLA).

ASMLA je separatistické uskupení prosazující arabský stát v jihozápadním Íránu. Teherán je označuje za teroristickou organizaci.

21. října byl zatčen Nor íránského původu za údajné plánování útoku a špionáž pro Írán.

Írán obvinění označuje za součást "evropského spiknutí proti islámské republice".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7830

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018