Saúdská Arábie udělala Íránu ohromnou službu

17. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Pokud Trumpova administrativa hovoří o "vážném trestu" pro zemi na Blízkém východě, obecně se to vztahuje k Íránu, jehož regionální vliv způsobuje starosti jak arabským sousedům, tak USA, píše Krishnadev Calamur. Avšak v neděli použil Trump k označení toho, co se může stát Saúdské Arábii - zřejmě nejbližšímu spojenci USA v muslimském světě - pokud vyšetřování ukáže, že režim nese vinu za zmizení disidentského novináře Džamála Chášakdžího.


V pondělí Trump tweetoval, že hovořil s králem Salmánem, "který popírá jakékoliv povědomí o tom, co se mohlo stát" Chášakdžímu, saúdskému občanovi usazenému v USA. "Řekl, že úzce spolupracují s Tureckem, aby zjistili odpověď. Okamžitě vysílám našeho ministra zahraničí, aby se s králem sešel!"

Aféra Chášakdží představuje pro Saúdskou Arábii dramatickou osudovou změnu. Ještě před dvěma týdny byla chválena za sociální a ekonomické reformy. Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán byl široce považován za tvář moderního království. Poskytoval rozhovory, ve kterých představil své plány, využil příležitosti říci, že ve srovnání s nejvyšším duchovním vůdcem Íránu "Hitler vypadá dobře" a obvinil Írán, že stojí za "každým problémem na Blízkém východě". Nicméně oznámené saúdské reformy měly svou temnější stránku - svévolné zatýkání, nákladnou válku v Jemenu, která zabíjí civilisty a vyvolává hladomor u milionů lidí, potlačení disentu, popravy sekáním hlav. To však na Západě vyvolávalo jen málo kritiky, dokud Írán pokračuje v podpoře teroristických skupin a udržuje vliv v Iráku, Sýrii, Libanonu a Jemenu, dokud trvá jeho program vývoje balistických raket a dokud pokračuje ve vyhrožování Izraeli.

Jinými slovy, Saúdská Arábie údajně spáchala to, z čeho ona sama i další pravidelně viní Írán. Islámská republika je možná známější svým příšerným lidskoprávním rejstříkem - popravuje gaye, zatýká disidenty a pronásleduje menšiny. Podporuje Hamás a Hizballáh a stojí za Bašárem Asadem v syrské občanské válce. Údajně však také vysílá popravčí komanda vraždit disidenty v zahraničí a tvrdí se, že stála za bombovým útokem na argentinské židovské centrum v Buenos Aires v roce 1995, který zabil 85 lidí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8407

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2018