Jak se Spojené státy postaví k vraždě Džamala Chášakdžího?

17. 10. 2018

čas čtení 4 minuty

"Zdroje, kterým důvěřuji, úplně nahoře v Turecku, mi sdělily, že mají audio a video nahrávky, na nichž je zaznamenáno, že Džamal Chášakdží byl usmrcen a pak rozsekán na kusy," říká v televizi BBC jeho přítel Azzam Tamimi: 

Tvrzení tureckých činitelů, že vyšetřovatelé našli důkazy, že Džamal Chášakdží byl na saúdském konzulátu v Istanbulu usmrcen, zcela nezlikvidovala úsilí Spojených států vyhnout se největší diplomatické krizi mezi Saúdskou Arábií a západními zájmy po mnoho generací, avšak americká vláda nemá mnoho možností, píše Patrick Wintour.

Bílý dům ví, že by mu jeho stoupenci neuvěřili, kdyby přijal tvrzení Rijádu, jak se vyjádřil Donald Trump, že Chášakdžího vraždu spáchali "neznámí lidé zvnějšku".



Mnoho bude záviset v nejbližších kritických dnech na tom, jak se s touto krizí vyrovná turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Mohl by dál vést ofenzívu a nechat Saúdskou Arábii a potenciálně i USA se svíjet u soudu svétového veřejného mínění, anebo by saúdské chyby mohl využít ku svému prospěchu.

Erdogan vyčítá Spojeným státům dvě věci: že mu nechtějí vydat tureckého duchovního Fethullaha Gülena, kterého obviňuje jako hlavního strůjce nepovedeného vojenského puče v roce 2016, a pokračující americkou podporu pro kurdské bojovníky z YPG v severní Sýrii.

Požadavky Ankary vůči Saúdské Arábii jsou složitější, i když turecké ekonomice, postižené propadávající se měnou a rychle rostoucí inflací, by určitě přispěly saúdskoarabské investice.


Čtrnáct dní však ale Saúdská Arábie lhala a tvrdila, že o Chášakdžího smrti nic neví a celé je to spiknutí Kataru, který se snaží poškodit pověst Saúdské Arábie a podpořit Muslimské bratrstvo.

Nyní, když se už Saúdská Arábie nesnaží popírat Chášakdžího smrt, málokdo, kdo ví, jak to chodí u saúdského dvora, skutečně věří, že by takovou operaci neschválil korunní princ. Americký republikánský senátor Lindsey Graham, který má blízko k Trumpovi a v minulosti Saúdskou Arábii hájil,  obvinil korunního prince a charakterizoval ho jako "bourací závaží":

"Byl jsem na půdě amerického Senátu jejich největším obhájcem," řekl Graham ve Fox News. "Ten chlap je bourací závaží. Nechal toho člověka zavraždit na konzulátě v Turecka a očekává, že to já budu ignorovat. Mám pocit, že jsem byl zneužit."

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt se nevyjádřil tak ostře, ale turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu, ho určitě informoval o tureckých důkazech o tom, že do Turecka přijeli saúdští výzvědní agenti, včetně anesteziologů a lidí, kteří si přivezli pilky na řezání kostí a další nástroje, aby provedli násilný výslech s cílem trvale umlčet nejvýmluvnějšího princova kritika.

Bývalo vždycky zdrojem síly saúdského korunního prince, že se v jeho vládě nic neděje bez jeho vědomí. V tomto skandálu se může ukázat, že jeho neomezená autorita je jeho konec.

Problémem pro Američany je, zda bez přístupu k definitivním dokumentárním důkazům, se Bílý dům může pokusit celou záležitost drze popřít a tvrdit, že Chášakdžího "zabil někdo jiný". Bude k tomu zapotřebí složitých úsudků ohledně toho, do jaké míry je postavení korunního prince vratké a jak silní jsou jeho saúdští nepřátelé.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 
 

0
Vytisknout
8082

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2018