Le Figaro: Rusko přistupuje k systému S-400 jako k prvku nového světového řádu

17. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Protiletadlový raketový komplex S-400 se stal vlajkovou lodí ruského vývozu zbraní a diplomatickou pákou, píše Pierre Avril. Podle jeho názoru tento systém představuje rovnocenného konkurenta amerického systému Patriot.


S odvoláním na stockholmský institut SIPRI Avril tvrdí, že kontrakty s Čínou, Indií a Tureckem jsou potenciálním zdrojem důchodu ve výši 2 miliardy dolarů ročně. To představuje asi 15 % každoročního ruského exportu zbraní.

Každá ze zmíněných zemí má vlastní zájmy. Čína se chce postavit na odpor vojenské přítomnosti jiných zemí v Jihočínském moři. Indie hodlá čelit sílící Číně a pákistánským manévrům nedaleko sporného Kašmíru. Turecko kupuje S-400, aby "zranilo" NATO.

Rusko si s těmito antagonistickými zájmy hraje "velkolepě" a nabízí S-400 jako "klíčový prvek nového hnutí nezúčastněných a nového multipolárního světového řádu".

Podle experta Simona Wesemana ze SIPRI Washington vyhrožuje každému, kdo nakupuje ruské zbraně. Represe se především týkají S-400. Moskva považuje tyto reakce za nepříjemné, nikoliv za skutečnou překážku, uvádí Weseman.

Podrobnosti ve francouzštině: ZDE

0
Vytisknout
8057

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2018